2018. 02. 12.

“Együgyűek!”

A közösségi média kinyitott egy kaput, amin, feltételezem, látta maga előtt beözönleni az innováció nyújtotta áldást; a véleménynyilvánítás lehetőségeinek kitárulását, a szélesedő társadalmi diskurzusokat – és ne legyünk naivak, a növekvő felhasználói aktivitáson keresztül a növekvő profitot is. De ami érkezett, az sokszor nagyságrendekkel veti vissza a társadalmi kohézió kiépítését.

“Együgyűek!” – osztotta ki egyik kommentelőnk a 777 Offline októberi kerekasztal-beszélgetésén részt vevő négy lelkipásztort, akik az est végén egymás kezét megfogva, együtt vezették a Miatyánk imádságot. Megerősítő pillanat volt, felemelő, előre mutató. Igazán keresztényi.

De a kommentelőnek más a véleménye. Ami nem baj, ha nem párosul a tévedhetetlenség önhittségével és pökhendiségével, mondván, aki nem az ő álláspontját osztja, az bizony balga, együgyű, oktondi. (És most a visszafogott jelzők közül szemezgettem…)

A közösségi média kommentvilága igazságos, amennyiben mindenkinek megadja a véleménynyilvánítás lehetőségét, ráadásul azonos fokon. Azonban hirtelen minden területen jelentősen megnőtt a “szakértők” száma, aki pedig nem ért egyet, azzal a többség nem érveket ütköztet, nem megérteni próbálja, nem részletesebben kifejtve magyaráz neki, ugyan, dehogy, hiszen az energiát, intellektuális felkészültséget és türelmet kíván. Inkább másodpercek alatt porba döngöli, elhordja mindennek, kirekeszti a közösségből, diszkreditálja a vitából, kígyót-békát kiált rá. Ezzel gyorsan lehet végezni és kevésbé megerőltető. Közben pedig végtelenül rombolja a társadalmi összetartozás érzését és a közbeszéd egyébként is rendkívül alacsony színvonalát. Amiket inkább erősíteni, illetve javítani kellene. 

“Együgyűek!” – hangzik az ítélet, pont olyanokra, akik képesek voltak nem csak egy ügyet felkarolni, hanem több közösséget is megerősíteni, olyanokra, akik képesek árnyaltan gondolkodni, egymással kulturált módon vitatkozni és akik letettek már valamit az asztalra. (Olyan jó lenne, ha végre elismernénk a teljesítményt!) A mai világban elegendőnek tűnik ennyit a másik arcába vágni, aki hangosabb, határozottabb, keményebb, annak van igaza. Bárki könnyedén lehülyézhető, bárkinek az érdemei elvitathatók, aki nem velem van, az ellenem, és akkor nincs is kegyelem.

hirdetés

Természetesen nem azzal van baj, ha határozott véleményünk van egyes kérdésekben – lásd például a bolondmise elutasítása -, hanem azzal, ha nem tudjuk azt civilizált módon közvetíteni a közösség felé, ha csak rágalmazunk, ha a sárdobálás a kommunikációs formánk. 

A kommentek süppedős, mocsaras talaján könnyen elvész a jellem, a magas szintű vitakultúra, a tárgyilagosság. Felbugyog azonban a másik legyőzésének vágya, a vagdalkozás, a sárdobálás, az arrogancia. Sokszor sajnos még keresztény portálok olvasói körében is. 

Álljunk meg egy percre és gondolkozzunk el! Valamit nagyon elrontottunk, elrontunk. Itt az ideje kijavítani! Ha valaki nem ért velem egyet, esetleg homlokegyenest más gondol, nem ellenségem, nem kell legyőznöm, nem kell fölébe kerekednem, nem kell kioktatnom és pláne nem kell földbe döngölnöm, akkor sem, ha a világ és a sokszor álnevek mögé bújó, magabiztosnak tűnő kommentáradat ezt is sugallja. A vita (amennyiben érvek ütköztetését és intelligens párbeszédet értünk alatta) hasznos dolog – a másik alázása nem az.

Ne legyünk együgyűek!

Vágvölgyi Gergely

Blog Vágvölgyi Gergely
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Lotus Tuus 2018. 02. 13. 19:55

    Böjte Csabának ezzel szemben semmilyen aggálya nincs a vitakultúra, a politikai közbeszéd alacsony színvonalával kapcsolatban, az offlineban például azt mondta, hogy nyugodtan csesztesse mindenki egymást a kampányban, ennyi “férfias” küzdelem belefér, ezt mindenkinek ki kell tudnia bírni. Szóval nem egyedül a kommentelők hibásak mindenért.

  • Válasz LotusTuus 2018. 02. 13. 21:02

    Megnéztem a Böjte Csabás offline-t, érdekes módon neki nincsenek hasonló aggályai. Kb azt mondta az egyik kérdésre válaszként, hogy nyugodtan essenek egymásnak a politikusok, csesztessék egymást, ennyit ki kell bírniuk, ez a “férfias” küzdelem része. Ezek szerint nem csak a kommentelők “együgyűek”.