2018. 01. 12.

Német kezdeményezésre UNESCO-világörökség lett az orgonaépítés és az orgonazene

A hangszerek királynőjének ebben az országban mély gyökerei vannak. Aki orgonaszót szeretne hallani, Németországban a több mint 50 000 hangszer egyike alatt foglalhat helyet.

2017. december 7-én a dél-koreai Jeju szigetén hozta meg az UNESCO-bizottság azt a döntést, aminek köszönhetően az orgonaépítés és az orgonazene hagyománya felkerült a szellemi kulturális örökségek listájára.

Szakmai körökben nagy örömmel fogadták a hírt, ahogy az elismert német orgonaszakértő, Michael G. Kaufmann is. Úgy véli, ez minden orgonabarátnak egy különleges nap. „Számomra az UNESCO-jegyzékbe vétel egy újabb mérföldkövet jelent az orgonáért végzett munkám során” – tette hozzá. „A kérvény megfogalmazása mögött évtizedek munkája áll, ami alatt zenetudósként, orgonistaként, orgonaszakértőként foglalkoztam a hangszerrel, annak történetével, jelenével, technikájával és hangzásával.”

hirdetés

Németországban ma több mint 50 000 működőképes orgona van. „Minden orgona egyedülálló, hiszen külön arra a térségre lett kifejlesztve, ahol később felcsendül” – mondta a német UNESCO-bizottság alelnöke, Christoph Wulf. Elmondása szerint az országszerte 400 orgonaépítő manufaktúra 2800 munkatársa, 180 szakmunkás tanulója, valamint a 3500 főállású illetve több tízezer önkéntes orgonista gondozza az orgonaépítés mesterségét és az orgonazene a művészetét Németországban.

„Az orgonakészítés és az orgonazene ma is fontos részét képezik a zenei életünknek, generációról generációra adjuk át, gondozzuk és fejlesztjük tovább őket” – magyarázta Monika Grütters állami kultuszminiszter a német UNESCO-bizottság egyik közleményében. Az UNESCO listájára való felkerülés kellő megbecsülést jelent ennek az évszázadokra visszatekintő kulturális örökségnek.

A hagyomány jövőbeli erősítése érdekében a német szövetségi kormány anyagilag is hozzájárul az orgonakultúrához. Grütters szerint 2017-ben ötmillió euró támogatást adtak nemzeti jelentőségű orgonák modernizálására és az értékes hangszerek fenntartására.

Forrás: n-tv.de

Fordította: Gubicza Krisztina (kép: Oxford, Merton College)

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás