2018. 01. 06.

A Karácsony utáni stressz megoldása – Vízkereszt

Feltűnően keveset beszélünk erről az igen fontos ünnepről, ami a régi keresztény korban sokkal fontosabb ünnep volt még a karácsonynál is. A harmadik legnagyobb ünnep a húsvét és karácsony után, a pünkösddel együtt. Ezért sem mehetünk el szó nélkül az ünnep mellett. A vízkereszt az, amire ilyenkor igazán szükségünk van!

„Baby blues” – így hívják azt a jelenséget a pszichológiában, amikor egy édesanyán nagyfokú szomorúság vesz erőt nem sokkal a szülés után. Ezt a sok hormonális biológiai változás mellett az is okozza, hogy a várandósság alatt a kismama nagyon rákészül a gyermekszülésre. Milyen lesz a szeme, lesz-e haja, milyen lesz a hangja, és a többi. Nagyon sok az elvárás, és nagy a rákészülés, aztán a szülés óriási fájdalmai mellett érzett hormonális eufória végképp felborítja az édesanya bioritmusát. Jó hír a leendő anyáknak, hogy az ez után fellépő szomorúság normális jelenség, ami rövid idő alatt elmúlhat, feltéve, ha helyén kezelik a dolgokat.

Nos, nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nálunk, és sok ismerősnél ez pár szó kicserélésével lehetne akár a karácsony megélésének a folyamata is. A nagy ünnepi készületet viszont sokszor nem kíséri az az euforikus örömhangulat mindig, mint ami a szülésnél felléphet. Viszont elvárásaink vannak, amik sokszor sajnos messze állnak a valóságtól. Az a nosztalgia is megkísért mindig, hogy régen mintha jobb lett volna az ünnep, és az ehhez hasonlók. De ha mégis szép volt az ünnep, sőt, ehhez párosult egy fantasztikus szilveszteri mulatság, akkor is felléphet ez a „christmas blues”.

Januárban, a tél kellős közepén, amikor már az ünnepi hangulat lecsengett, könnyen érezhetjük mi is lehangoltnak magunkat. Mi hozhat ilyenkor megváltást?

hirdetés

Hát Jézus, az Isten Fia. Még mielőtt mindenki a homlokára csapna, azért persze kifejteném, hogy ez a maga banális egyszerűségében mennyire is igaz. Szemfülesek már biztos észrevették, hogy a megoldás bizony ott van a cikk legelején. Karácsony után nem sokkal már az Úr Jézus megkeresztelkedését ünnepeljük János által a Jordánban. Igaz, nálunk görögkatolikusoknál más hangsúlyozása van ennek az ünnepnek, mint a római katolikusoknál. Mint ahogy az elején említettem, a keleti hagyomány még mindig nagy hangsúlyt fektet a vízkeresztre. Innentől kezdve szemléljük Jézus nyilvános működését és tanítását.

Innentől tudjuk, hogy kik a Szentháromság személyei, mert ilyenkor nyilatkoztatta ki Isten először. Ez az ünnep egy felkiáltójel.

Így válhat nekünk is felkiáltójellé. Arra szeretné felhívni nekünk, az Egyháznak a figyelmét, hogy Jézus itt van közöttünk, Emberként és Istenként egyszerre. Ami csoda történt karácsonykor, az most sokkal nyilvánvalóbb a világ számára. Ez legyen most ennek az ünnepnek az üzenete. Ahhoz, hogy túléljük a januári hideggel járó nehézségeket, mint szellemi, mint lelki módon, az kell, hogy folytassuk az ünneplést. Természetesen ezt úgy értem, hogy azt a csodát, amit szívünk legmélyén éltünk meg karácsonykor, azt ünnepeljük tovább. Jézus a legnagyobb sötétségbe született, méghozzá azért, hogy gyökeres változást hozzon az életünkbe: igazi boldogságot. Azt tanácsolom, hogy tanuljuk meg a többi egyházi ünnepet is megünnepelni méltóképpen, mert csak ekkor válthat ki igazi hatást szívünkben a Megváltó.

Kiss Máté

Kép: pixabay.com

Blog Lelkiség
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás