2018. 01. 05.

Újra zseniális gondolatokat osztott meg Fábry Kornél atya

Nemrég interjút olvashattatok a 777 oldalán Fábry Kornél atyával, aki ezúttal a Mária Rádióban osztotta meg gondolatait. Fábry Sándor humorista unokaöccse többek között a fiatalokról, valamint a háláról beszélt a Hitvalló című műsorban.

A fiatalokról

Minden egyes keresztényen múlik, hogy hogyan szólítjuk meg a fiatalokat. Senkire ne nézzünk ítélkezően! Nagyon sok helyen tapasztalom, hogy ha egy idegen bejön a templomba, akkor az az első amit elvárnak tőle, hogy tudjon viselkedni, valamint hogy mikor mit kell csinálnia. De honnan tudná szegény, amikor nem kapott ilyen nevelést? Ha úgy fogadjuk, hogy “örülünk, hogy itt vagy, érezd otthon magad!”, akkor barátságokra talál, majd hitre jut és utána már fog tudni viselkedni is.

Szeretném, hogy a fiatalok is üdvözüljenek: hogy ne úgy éljék le az életüket, hogy nem tudják miért élnek. 

Nekünk olyan üzenetünk van, amelyet nem tarthatunk meg magunknak. Ha valaki a sivatagban sétál és oázist talál, akkor a legönzőbb cselekedet, ha ezt nem osztja meg másokkal. Meg kell találnunk az utakat a fiatalokhoz, mert látjuk az éhséget. Ha látják, hogy én más vagyok mint a nagyvilág, ha nem káromkodom, ha nem pletykálkodom, ha kedves vagyok mindenkihez, ha segítőkész vagyok, akkor a tetteim alapján rá fognak kérdezni: “te miért vagy ilyen?”. […] Én hiszem, hogy ez az eléggé káromkodós magyar nép egy Istent dicsőítő nép lesz!

hirdetés
Hálát adni a rosszért is

A jó dolgokért könnyű hálát adni: ha éppen jól sikerült valami, ha süt a nap, vagy ha nem fáj most éppen semmim. De tudok-e hálát adni, amikor éppen lekésem a buszt, amikor meg se tudok moccanni a fájdalomtól, vagy éppen kirúgtak az állásomból?  Isten kezében van az életünk: Ő felülről látja azt az utat, amit járunk, mi pedig talán a következő kanyarig látunk csak el, ha köd van akkor addig sem. Egyetlenegy dolgot tehetünk, mégpedig hogy Istenre bízzuk az életünket, és hálát adunk mindenért, – főleg ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy azt szeretnénk – mert hisszük hogy ennek Isten tervében valamilyen szerepe van. Ha elmegyünk kirándulni, ahol egy hatalmas sziklát meg kell kerülnünk, akkor egészen biztosan mérgelődni fogunk. De lehet, hogy az a szikla egy hatalmas szakadékot takart ki előlünk, amelybe beleestünk volna!

Lehet, hogy Isten becsuk egy ajtót előttünk, de egészen biztos kinyit egy másikat.

Biztosak lehetünk abban, hogy Isten mindenkinek megadja azt, ami az örök élet rátalálásához kell. Gyakran úgy vagyunk Istennel, hogy ha valami nem úgy jön össze, ahogy azt elterveztük, akkor lázadunk ellene. De ha látjuk, hogy jobban jártunk azzal, hogy nem a mi tervünk szerint alakultak a dolgok, akkor meg elszégyelljük magunkat.

Miért ne előlegeznénk meg azt a bizalmat Istennek, hogy ő előre tudja mi a jó nekem?

 

Fábry Kornél atya tavaly márciusban volt a 777 Offline vendége. A beszélgetés itt megtekinthető.

Fotó: kaposvarmost

Borítókép: SONY DSC
Lelkiség
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás