2017. 12. 01.

“Magyarország ragyog ezen a térképen” – interjú Fábry Kornél atyával

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, szombaton a Kárpát-medencében – és szerte a világon  – több tízezren vettek részt egy időpontban szentségimádáson. Az “ötletgazdával”,  Fábry Kornél atyával beszélgettünk a kezdeményezésről, oázisról, és a szomszédjáról.

Szombaton több tízezer ember gyűlt össze szentségimádásra szerte a Kárpát-medencében: hogyan értékeled a kezdeményezés sikerét?

Húszezer emberrel számoltunk, hiszen az Eucharisztikus Kongresszus is 2020-ban lesz, de ennél sokkal többen vettek részt a szentségimádásban. Ez egy magyarországi kezdeményezés volt, de engem is meglepett, hogy 18 ország csatlakozott hozzá, Japántól egészen Finnországig. Bátorítást akartunk adni azoknak, akik például egy kis faluban gyűltek össze: ők azt érezhették, hogy lehet csak néhányan vannak, de szombat este abban az időpontban velük együtt több tízezer ember imádkozik. Öröm volt ránézni a térképre, szép lassan szaporodtak a helyek és a végére 840 helyszínen volt szentségimádás, ahol összesen minimum 30 ezren voltak.

hirdetés

Magyarország ragyog ezen a térképen, örömmel tölti el a szívemet, hogy az emberek ennyire nyitottak voltak erre a kezdeményezésre.

A 777 oldalán lévő reakciókból – és az általunk megtapasztalt élményekből is – az látszik, hogy a fiatalok különösen igénylik a szentségimádást…

Nagyon sok fiatal szeret betérni egy templomba hétköznap, és nem feltétlenül misére. Mert szükségük van erre az élményre, erre a spirituális erőtérre. Ha bemész egy templomba, ott az Isten jelenléte megérint, egy személyes találkozást tudunk megélni, ami nagyon sokaknak hiányzik.  Vannak, akik rossz helyen keresik, például az ezotéria veszélyes világában. Istennel igenis lehet találkozni, és ezért is nagyon fontos, hogy a templomok nyitva legyenek, ne zárjuk be a kapukat. Tudom, hogy nem könnyű megoldani, anyagi áldozattal is jár, de megéri meghozni ezt az áldozatot.

Ezért is kell a szentségimádás, mert akkor valaki mindig lesz a templomban.

Hogy haladnak az Eucharisztikus Kongresszus előkészületei?

Három előkészítő éve van a kongresszusnak: az első a személyes Krisztus kapcsolat, a második a közösségi élmény, és végül a missziós cél: ha mi találtunk egy oázist a sivatagban, akkor az embereket vigyük el oda. Fontos, hogy érthetően beszéljünk az egészről, mert általában az Eucharisztikus Kongresszus kifejezésből csak két szót nem értenek…

A hivatásodnak köszönhetően te ebben a bizonyos “oázisban” élsz. Hogyan tudod megélni a hitedet a mindennapok forgatagában?

Jézus a szomszédom: egy házban lakom vele, hiszen mellettem van a kápolna, ahova bármikor be tudok menni. Nagyon sokat kell szervezni és dolgozni, de minden nap meg kell, hogy legyen az az egy óra, amit Jézussal töltök. Ilyenkor elnyugszom, átgondolom a dolgokat, átbeszélem Vele, nagyon sok ötlet ilyenkor jön. Csak bátorítani tudok mindenkit, hogy érdemes élni ezzel a lehetőséggel!

Martí Zoltán


Fábry Kornél atya a 777 OFFLINE vendégeként mesélt a hivatásáról, érdemes (újra és újra ) megnézni!

(Fotó: Székesfehérvár, kaposvarmost)

Interjú
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás