2017. 12. 22.

Hét tipp párkeresőknek – Ferenc pápától!

Bárhol és bármikor, ha a párkapcsolatokra terelődik a szó – figyeljük csak meg – mindenki hirtelen szakértővé válik és lesz egy-két (lehet, hogy keresetlen) jó tanácsa a „szegény” egyedülállóhoz. De mi van akkor, ha Krisztus földi helytartója, maga a pápa ad tanácsot a párkeresőknek? Lássuk!

Ferenc pápa általános audienciáján üzent az egyedülállóknak és jegyességben élőknek a párkapcsolat és társkereséssel kapcsolatban.

  1. A szabadságunk arra, hogy feladjuk saját magunkat egy másik ember számára, tudatos döntést igényel. Ez nem csak a kölcsönös vonzódásról, vagy mulandó érzésekről szól.

    Ez egy közös utazás.

    hirdetés
  2. A társkeresés és jegyesség ideje során a két ember arra van elhívva, hogy a szerelem munkáját gyakorolják és közösen felfedezzék a másikat. Ezen az úton lépésről lépésre ismerik meg egymásban a nőt és a férfit.
  3. A szerelmi szövetségben férfi és nő között – ami egyben életre szóló szövetség is – nem lehet a rögtönzésre alapozni. Nem egyik napról a másikra kell élni benne.

    Nem létezik olyan házasság, ahol a nő és a férfi külön munkálkodik.

  4. Akik mindent azonnal szeretnének, azok az első adandó alkalommal el is buknak a kihívás vagy lehetőség során. A párkeresés ideje arra is való, hogy a pár meglássa, vajon megvan-e a másikban a törődés és a kitartás, amit nem lehet sem „megvenni”, elárulni vagy pedig elhanyagolni, nem számít mekkora a kísértés.
  5. Sok pár van együtt már hosszú ideje, akár bensőséges kapcsolatban is. Néhányan együtt is élnek, de mégsem ismerik egymást igazán. Ez furcsának tűnhet, de a tapasztalat ezt mutatja.

  6. „Az egyház tudatosan őrzi az értékes megkülönböztetést a jegyesség és házasság között, – a kettő nem ugyanaz – különös tekintettel a gyengédségre és a jegyesség időszakának elmélyítésére.”
  7. „A jegyesség és házasság életszakaszainak, akár a gyümölcsnek, meg kell érnie. Ez jelenti a felnőtté válást a szerelemben egészen addig, ameddig házassággá nem válik.”

 

Forrás: catholicbit.com

Fordította: Dallos Bence (kép: Shutterstock, Everett Collection, Don Bosco Salesian Portal)

Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás