2017. 11. 30.

A Bibliamúzeum, ahol a “Főszereplő” helyet sem kapott

Nemrég nyitott meg a Washington D.C.-ben található Bibliamúzeum, amely nem kevés kritikát kapott mind keresztény, és nem keresztény oldalról. A korszerű épület létrehozása 500 millió dollárba került és a különböző emeleteken a legkorszerűbb technológia biztosítja a bibliai időkből származó műtárgyak biztonságát.

Azt gondolnánk, hogy majd’ minden kereszténynek elnyerte a tetszését a múzeum, ennek ellenére számos kritikus hangvételű cikk íródott ezzel kapcsolatban. A CBN keresztény hírügynökség arról tudósít, hogy a múzeum valóban rendkívüli és lenyűgöző,

de hiányzik belőle maga Jézus Krisztus.

Ez azért tűnhet furcsának, mert a Biblia megértéséhez ő a kulcs, nélküle nem lenne ugyanaz. Seth Pollinger múzeumigazgató szerint „a Bibliának sok karaktere van, beleértve Krisztust, aki egy fontos szereplője a múzeumnak. Emellett azt gondolom, hogy a fókusz inkább a Biblia történelmi szempontú elterjedésén van.”

hirdetés

Azzal, hogy Jézust csupán egy „karakterként a sok közül” említik, kissé ellenérzést válthat ki az emberekből, mivel – nem meglepő módon – isteni lényegéből fakadóan ő a szerző is egyben. Pedig az építkezés és a tervezés időszaka alatt a múzeum egyik fő támogatója, a Hobby Lobby vállalat milliárdos tulajdonosa, Steve Green is úgy gondolta, hogy a múzeum egyik célja közelebb hozni Jézust az emberekhez. Viszont más vélemények is képbe kerültek, amik megváltoztatták a véleményét, aminek az lett az eredménye, hogy az embereknek csupán a bibliai környezetet és elbeszélést ismerik meg történelmi szempontból.

Marshall Foster történész szerint van logika a dologban, mert így azokat is meg tudják szólítani, akik nem vallásosak és ez által finomabb eszközök révén igyekeznek vonzóvá tenni a Bibliát.

Azonban kihagyni a „főszereplőt” és mindazon jót, a civilizációs fejlődést, amit a világ a kereszténységnek köszönhet, már kevésbé elfogadható.

A kereszténység elterjedése tehát nem pusztán egy könyv tartalmi sikerére vezethető vissza, hanem arra a személyre, aki mindezt átadta, és akinek köszönhetően új történelmi korszak köszöntött be az emberiség történetébe. A kutatások alapján azt mondhatjuk, hogy Jézus Krisztus 355 ószövetségi próféciát teljesített be! Egy másik kutató, Alfred Edersheim 456 messianisztikus részt jegyzett fel, amelyek Krisztusra vonatkoztathatóak.

Azt lehet mondani, hogy ha a Biblia Krisztus központú, akkor ezt nem lehet figyelmen kívül hagyni, mert akkor a lényeg, az igazság hiányzik az egészből.

 

Forrás: CBN News, via MovieGuide

Kép: Egy angol fordítású Jakab Király Biblia, 1617-ből. Credit: Jim Lo Scalzo / EPA

Hírek Szemle
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás