2017. 11. 13.

Hajlandóak vagyunk-e vállalni a nők megsebzéséért a felelősséget? – a #MeToo margójára

Christopher West, II János Pál pápa a Test Teológiája elmélkedéssorozatának egyik legismertebb nemzetközi szakértője és több sikerkönyv szerzője szólalt fel az egész világot bejáró szexuális zaklatások kapcsán.

Sokan mondták, hogy meg kellene szólalnom a #MeToo jelenség kapcsán. De a szoros menetrend és az előadások miatt csak most jutottam oda, hogy ezt meg is tegyem.

Imádkozom azért, hogy a kialakult helyzet egy lehetőség legyen arra, hogy őszintén és alaposan megvizsgáljuk ezt a krízist. Ha valami segíthet abban, hogy a gyökereitől kezdve lássuk ezt a problémát, az Krisztus Hegyi beszéde. „Hallottátok a parancsot: Ne törj házasságot. Én pedig azt mondom nektek, hogy aki bűnös vággyal asszonyra néz, szívében már házasságtörést követett el vele.” (Mt. 5,27-28.)

A férfiaknak különleges felelősségük van abban, hogy a két nem között helyreállítsák az egyensúlyt szerelem és tisztelet között.

Ez a dolog, persze oda-vissza érvényes. Férfiak és nők egyaránt képesek befolyásolni a másikat. Mindemellett tudomásul kell vennünk azt, hogy a női nem különösen sokat szenvedett a történelem során, a férfi dominancia és vágy okán. Ezért tűnik úgy, hogy a férfiaknak különleges szerepük van a helyreállításban.

hirdetés

A krisztusi út legelőször is bűnbánatra hív. Ennek fényében pedig arra szeretnék kérni minden nőt, aki olvassa ezt az üzenetet, hogy engedjék meg, hogy én, mint a férfi nem egyik képviselője, tiszta szívből bocsánatot kérjek azokért a sebekért, amiket a férfi vágy és dominancia okozott. Ezek a sérelmek mélyen megsebzik a női lelket és ezt nagyon-nagyon sajnálom.

Amiért és ahogy mi gondolatokban és tettekben úgy kezeltünk titeket, mint tárgyakat a saját örömeink érdekében, kérlek, bocsássatok meg.

Amiért kirekesztettünk és visszautasítottunk benneteket, csak azért, mert nem feleltetek meg az általunk kialakított „szépség” ideáljának, kérlek, bocsássatok meg.

Amiért a ti különbözőségetekben fenyegetést láttunk a saját magunk törékeny biztonságérzetére ahelyett, hogy erre, mint belőlünk hiányzó értékes darab és ajándék, tekintettünk volna – kérlek, bocsássatok meg.

Amiért kihasználtuk a fizikai erőfölényünket arra, hogy manipuláljunk és irányítsunk, ahelyett, hogy tiszteljünk és kötelességből szolgáljunk titeket, kérlek, bocsássatok meg.

Azért, hogy büszkeségből és felsőbbrendűségből nem hallgattunk rátok, kérlek, bocsássatok meg.

Mindazért, ahogy nem voltunk képesek szeretni benneteket úgy, ahogy Krisztus szereti az egyházat, kérlek, bocsássatok meg.

Nem voltunk vele tisztában, hogy mit is tettünk. Jézus, kérlek, vezess minket a gyógyítás beteljesülése felé.

Mindezt nem konkrétumok nélkül mondom. Tudom, hogy az én saját hozzáállásom is sértő volt a nőkre nézve. Ez a lényeg: mindannyiunkban ott van a betegség, ami által másokat a szeretet és a tisztelet nélkül kezeljük, ennél pedig minden ember többet érdemel. Ez a betegség különösen direkt módon érinti a szexuális hozzáállásunkat.

Egyértelmű, hogy a törvény nem tudja egészében lefedni ezt a problémát. A külső szabályozásnál többre van szükség. Szívből jövő és mély átalakítás kell, hogy végbe menjen; megszabadulás a tisztátalan hozzáállástól és vágyaktól.

 

(Christopher West, a Test teológiája kezdőknek című könyv szerzője, a világ számos országában tart előadást a keresztény szexualitásról és milliókhoz jut el az üzenete. Ha többet szeretnél megtudni róla, itt (http://corproject.com/ ) megtheted.)

Christopher West

 

Fordította: Dallos Bence

forrás: Corproject.com

Kép: pexels.com

Blog Szemle
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Robi 2017. 11. 13. 13:16

    Itt megtekeinthető Christopher West magyarországi előadása a test teológiájáról:
    https://www.youtube.com/watch?v=itypLUjYKDw