2017. 09. 16.

Te is telefonfüggő vagy? Itt a megoldás!

Nem tudsz megszakítani egy ilyen függőséget csak azért, mert nagyon szeretnéd. A függőségnek mindig van egy tárgya, amire irányul. Ezért az egyik megoldás, ha elkerüljük ezeket.

A puszta akaraterő és határozottság nem lesz elég, ide stratégia kell. Ennek oka egyszerű: élettanilag tudunk függeni a telefonunktól.

Kapcsold ki az értesítéseket

Ismered azt az izgatott érzést, mikor megrezzen a telefonod? Ez a dopamin, ami egy testben termelődő vegyület, mely a kellemes és kielégítő dolgok felé bátorít minket. Ez az oka, hogy miért lehetünk a telefonunk rabjai.

hirdetés

Az üzenetek 90 %-a nem tartalmaz érdemi, fontos információt.  De a dopamin nem törődik ezzel. Veled lesz, egyre inkább idegessé tesz, de az igazi elégedettséget nem tudod elérni általa.

Amit meg kell tenni: kapcsold ki a telefonod értesítéseit. Ha nem érzed, hogy rezeg, akárhányszor kapsz egy üzenetet, a dopamin elveszti hatalmát. Ugyanúgy megnézheted az üzeneteidet, de te választod meg, hogy mikor.

Törölj néhány alkalmazást

Facebook, email-fiókok, Instagram… stb. A legegyszerűbb megoldás: vágd el magad ezektől az alkalmazásoktól. Ha törlöd az alkalmazást, ez is ugyanúgy elveszti a hatalmat fölötted. Esetleg folyton azt érzed, hogy a kezed a telefonod felé rándul, de ezek az impulzusok folyamatosan eltűnnek majd, ha megszokod az alkalmazás hiányát.

Kapcsold ki az adatforgalmat

Ez egy kicsit durva, de működik. Ha úgy érzed, szükséged van egy kis időre a telefonod nélkül, kapcsold ki tejesen az adatforgalmat. Ez olyan, mint egyes alkalmazások törlése, de ilyenkor mintha mindet egyszerre törölnéd. (Legalábbis azokat, melyek a netet használják, és ez a lényeg. ) Ezt a funkciót elérheted a telefonod beállítások menüjében, és amikor csak szükséged van rá, vissza tudod kapcsolni. Konkrét alkalmazások számára is le tudod tiltani az adatforgalmat, ha van egy-kettő, amit közben használni szeretnél. (pl.: GPS)

Tedd messze a telefonod az ágyadtól

Ha egy agy lennél, hogyan szeretnél felébredni? Óvatosan, nyugodtan a saját tempódban, vagy úgy, hogy valaki a válladnál fogva ráz, villogó fények vesznek körül és techno zene szól a hálószobádban? Egyszerű választásnak tűnik. De ha a telefonod mellett alszol, könnyű (és csábító), hogy az agyadat azzal a zajjal és káosszal ébreszd melyet az internet képes adni.

Képtalálat a következőre: „smartphone addiction”

Ha emberek között vagy, hagyd figyelmen kívül a telefont

A telefon furcsává tesz minket. Nem lenne valami jó, ha beszélgetés közben ignorálnád az egyik barátodat, hogy valaki mással beszélhess. És mégis furcsa, hogy társadalmilag elfogadott, hogy megszakítsuk az élő beszélgetést azért, hogy írjunk valakinek egy üzenetet. Emberek, ennek nincs értelme. És mégis, én is ezt teszem. Mindannyian ezt tesszük, kivéve, ha különös erőfeszítéseket teszünk ellene: ismét, a távolság!

Jelöld ki, hogy mikor csekkolod az értesítéseket

Ha időt szabsz magadnak arra, hogy ellenőrizd az értesítéseidet, akkor ezzel a prioritás is a személyes kapcsolataid felé tolódik el. Ha beosztod a pénzed, nem tiltod meg magadnak, hogy pénzt költs kávéra, de nem hagyod, hogy minden nap az összes pénzedet arra költsd. Félreteszel egy bizonyos összeget erre a célra, és tudod, hogy ezt a pénzt bűntudat nélkül elköltheted. Ez megkönnyíti a kísértést, hogy a többi pénzedet is kávéra költsd. Ugyanez vonatkozik az időre.

A telefon önmagában nem egy rossz dolog, sőt.  A lényeg, hogy mire használjuk és milyen céllal.

Forrás: Relevant
kép: Huffingtonpost,Raconteur

Ezt a cikket Tóth Letícia önkéntes fordítónknak köszönhetően olvashattad el magyarul.

Borítókép: Smart phone atached to hand

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Életmód Segítő tippek
hirdetés

1 Komment

  • Válasz törzsmókus 2017. 09. 16. 20:43

    … + esetleg imádkozni a függőségből való szabadulásért?