2017. 09. 15.

5 tanács, hogy hiteles legyél Facebookon

Az alábbi kisfilmet látva újra felmerülhet a kérdés, vajon a közösségi média jótékony- vagy rombolóhatással van életünkre? Hogyan lehetünk önmagunk a Facebookon és egyéb platformokon, miközben sokszor akaratlanul is behúz a tömegeffektus a virtuális valóság árnyoldalaiba?

 

 

Igazából a kérdés nem is az, hogy a social media jó-e vagy rossz, ez csupán egy eszköz az ember kezében, nem több. A valódi kérdés, hogy az ember milyen célra használja. Ilyen értelemben vonatkozhat a kijelentés a médiára és bármelyen tárgyra egyaránt. Önmagában a bomba sem rossz, csak nem mindegy, hogy a bányászok munkáját könnyítik vele vagy emberölésre használják.

A közösségi média használata manapság életünk meghatározó részévé vált, lépten, nyomon megkönnyíti, kisegíti feladatainkat, sokszor szükségleteinket is. Interaktivitást generálunk, hogy kommunikálhassunk magunkról, másokról a világ felé indirekt módon. Ennek a jelenségnek a háttér pszichológiája, miszerint „a nagy testvér figyel minket” egy külön témát is megérne, de jelen esetben a kisfilm témájával érdemes foglalkoznunk.

A videó elénk tár egy olyan képet, miszerint a felhasználók egyszerre tudják inspirálni egymást a bejegyzéseikkel és egyszerre tudnak irigységből hazudni önmagukról. A srác, aki egészséges életmódjáról posztol, miközben a kukába dobja az italát a kép feltöltése után igazából hazudik. A baráti társaság, akik kiposztolják, hogy milyen jól töltik együtt az időt, igazából hazudnak, hiszen a valóságban semmi interakció nincs köztük. A lány, aki nagy örömmel mutogatja a világ felé, mennyire szeretik egymást a párjával, szintén hazudik nem csak azoknak, akik követik őt, hanem önmagának is, hiszen csak a lájkokat veszi észre, nem pedig barátja hozzáállását.

Eközben a posztokkal minden ismerősben kiváltottak egyfajta érzelmet, mely sok esetben inspirálta őket, tudat alatt pedig mérlegeltek:

„Egy 2016-os tanulmány szerint ezeket látva akaratlanul is összehasonlítást végzünk a saját életünkkel és bizony elég hamar lehangolttá válunk. Az a benyomásunk támad, hogy az ismerőseinknek mennyivel jobb életük van, mint nekünk.”

Bizony gyakran megesik az emberrel, hogy ismerősök boldog párkapcsolatát, nyaralási képeit, luxus cikkeiről készült bejegyzéseit látva elbizonytalanodik és megkérdőjelezi „szaros kis életét”. Mi erre a megoldás, hogy kompenzálja az ember a rossz érzését? Ő is beszáll a licitálásba és még több, még jobb bejegyzéseket tesz közé, miközben várja a visszajelzéseket lájkok formájában. Ráadásul a lájkok mérhetőek, így egyértelműen „érezhető”, ha ismerőseink visszajeleznek állapotunkra.

Lehet kiábrándítónak mondani a helyzetet, pedig nem az. Hangsúlyozom: a közösségi média csak eszköz. Érthető, hogy vannak olyanok, akiket ezek a hazugságok elriasztanak, és inkább kivonulnak a közösségi média világából, de én mégis arra bíztatnék mindenkit, hogy menekülés helyett inkább próbáljunk felnőni a feladathoz.

Pár tipp, hogyha Te is szeretnél hitelesen élni a Facebookon:

1. Felejtsd el a céltalan böngészést!

Tanulmány is bizonyítja, hogy az emberek boldogtalanabbak, ha utólag rájönnek, hogy elfecsérelték az idejüket. Onnantól kezdve, hogy megszünteted a késztetést arra, hogy mindenkiről mindent tudj (de rögtön), akkor garantáltan meg fogsz könnyebbülni és nem fog „a nagy testvér” sürgetni, hogy mindig a telefonodhoz nyúlj.

2. Tudatosítsd a közösségi média negatív hatásait!

Amint átlátod és felismered, hogy bizony vannak tartalmak, ismerősök, oldalak, amiket nem szeretnél követni, akkor egyszerűen mellőzöd (kikapcsolod, tiltod stb.).  Ezzel egyszerűen megóvod magadat és letisztázod, mit-kit engedsz be a virtuális világodba (ahogy a való életedben is).

3. Fejleszd az önértékelésedet!

Ugyan ez a folyamat tömény önismeret és pszichológia, de ebben rejlik a kulcs, hiszen a Facebook nem tehet a posztok mögötti hazugságokról, arról egyedül csak a kezelője! Attól a perctől, hogy felismered, hogy nem a lájkoktól leszel értékes és mérhető a Facebookon, nem lesz igényed megfelelni a virtuális világnak, mert tudod, hogy a való életed ugyannyira az otthonos közeg, ahol sokszor a mennyiség helyett jobban meg tudod tanulni a „valós lájkok” mélységét.

4. Inspirálódj, ne irigykedj!

Ahogy a videóban is láttuk, a bejegyzések jó hatással voltak az ismerősökre, hiszen az egyik ösztönözte a másikat az aktivitásra (jobb esetben a helyes cselekvésre). Alapvetően nagyon jó platform a közösségi média arra, hogy tanulhassunk egymástól, ötletet szerezzünk és értékelhessük mások tevékenységét. A hiba ott keletkezik, ha ez a helytelen önértékelés miatt irigységbe csap át. Jó hír, hogy egy kis önfejlesztéssel túlteszi magát az ember és megtanulja másképp látni az ismerőseik boldogságát (vagy éppen átlát a szitán).

5. Gondolkodj, mielőtt posztolsz!

Érdemes átgondolni minden bejegyzés előtt, hogy ezzel milyen hatást tudsz elérni ismerőseid körében. Amint átértékeled a posztok jelentőségét és leteszel a lájkvadászatról és rájössz, hogy nem kell versenyezned, elkezdhetsz tiszta lappal őszintén posztolni, mellyel pedig kiválthatod másokban az inspirációt.

Végső soron most képzeljük el a megtekintett videót egy olyan formában, ahol a felhasználók helyes önismerettel rendelkeznek és jó célra kezdik használni a média nyújtotta lehetőséget. Ezáltal világossá válik számukra, hogy ők nem akarnak hazudni maguknak és a világnak, ehelyett valódi képet mutatnak be és őszintén élnek a valóságban és a Facebookon, Instán stb. egyaránt.

 

Bonifert Rita

Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás