2017. 09. 13.

A gyermekekre szánt idő – VIDEÓ

A házasság gyümölcsei, a gyerekek sok időt és szeretetet igényelnek. Íme hat praktikus tipp gyakorló és leendő szülőknek.

Soha nem értettem azokat a reklámokat,amik az évnek ennek az időszakában jelennek meg a képernyőkön, hirdetve, hogy mekkora megkönnyebbülés a hosszú nyár után egy szülőnek, hogy a gyerekek végre visszamennek az iskolába. Persze, én is teljesen ki vagyok merülve,de soha nem voltam megkönnyebbülve hogy megszabadulok a gyerekeimtől.

Számomra ez egy igen csak gondolkozós időszak. Hogy lehet, hogy a kis 12 évesem már a hatodik osztályt kezdi meg? Vajon fog az óvodás korú gyermekem csúnya szavakat mondani az oviban? Lehetséges, hogy az ötödik osztályos fiam minden matematika-tudását elveszítette a nyár alatt? Jó munkát végzek, mint szülő?

Olyannak tűnhetek, mint azok a kedves öreg hölgyek, akikbe mindig belefutok a közértben. De hihetetlen, milyen gyorsan megy az idő!

hirdetés

Ezek a drága gyerekek, mintha csak egy pillanatra lennének az enyémek. Az iskolakezdés egy kemény emlékeztető arra, hogy nem lesznek örökké velem.

Amikor Facebookon láttam a Windex hirdetését “Lucy története” címmel, nem fordítottam rá különösebb figyelmet. Majd öt másodpercen belül könnyekre fakadtam. A videó ismét egy emlékeztető volt, hogy milyen gyorsan nőnek fel a gyerekek és, ami még fontosabb: hogy örüljünk az élet ajándékának.

6 dolog amivel “lelassíthatod” az időt, hogy minél jobban átadhasd magad a szülői hivatás örömeinek

(Természetesen az időt nem lehet lelassítani, de van néhány dolog, amit megtehetsz, hogy a lehető legtöbb időd maradjon a gyerekeidre.)

1. Szánj rájuk időt minden egyes nap

Első hallásra ez teljesen természetesnek, adottnak hangzik, azonban amikor az ember állandó mozgásban van, nehéz olyan időt találni, amikor semmi nem tereli el a figyelmét. Érdemes úgy kezdeni, hogy először csak 5-10 percig, de száz százalékban csak rájuk figyelsz. Ha több gyereked van, oszd be úgy az időt, hogy mindegyikükkel kapcsolatba léphess. Soha ne felejtsd el, hogy senki nem szereti vagy ismeri őket úgy, mint te!

2. Mondd el nekik, mennyire szereted őket

Ne hagyd, hogy elteljen úgy egy nap, hogy nem fejezed ki a gyerekeid felé, hogy mennyire szereted őket. Ez egy olyan dolog, amit nem tud az ember elég erősen hangsúlyozni.

3. Emlékeztesd magad, hogy a gyermekeid rád bízott ajándékok

Valami oknál fogva a mai társadalom inkább nyűgként tekint a gyerekekre, mintsem ajándékként. A sok stressz és nehézség közepette állj meg egy pillanatra és adj hálát Istennek azokért az ajándékokért, amiket a gyermekeid által kapsz tőle.

Kapcsolódó kép

4. Tervezz programokat, amelyekből maradandó emlékek lesznek, alakítsatok ki családi tradíciókat

Nem kell nagy dolgokra gondolni, a legkisebb dolgok rejthetik a legnagyobb ajándékokat, de mindenképp szánj időt arra, hogy maradandó emlékeitek születhessenek. Tánc az esőben, menő közös kézfogás, vagy akár egy különleges könyv, amit együtt olvastok, csak hogy néhány példát említsek.

5. Nap mint nap imádkozzatok együtt és vegyetek részt közösen a szentmisén

Sokszor halljuk : “az a család amelyik együtt imádkozik, együtt is marad.” A közös ima közelebb visz ahhoz, hogy elérd a korábban kitűzött célokat a listáról. Legyen Isten a kapcsolatotok alapja a gyermekeiddel és Ő mindig mellettetek lesz, bármi történjék.

6. Tartsd észben, hogy a legjobb dolgok még előttetek állnak

Ne félj sírni, amikor például egy ilyen videót nézel, mint a mostani, de ne temetkezz a bánatba. Minél idősebbek a gyerekeim annál jobban szeretem és értékelem őket. Elképesztő látni, hogyan formálja, változtatja, használja őket Isten az Ő dicsőségére. Ne ragadjunk annyira a múltban, hogy elmulasszuk a jelen áldásait! Tekintsünk előre reménnyel, arra amit az Úr tartogat számunkra!

Mert csak én tudom, mi a tervem veletek – így szól az Úr -: békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek. (Jer 29:11)

 

Forrás: Becky Roach, CatholicLink

Videó: YouTube, kép: keresztenycsalad.blog, Thugstart; fordította: Dallos Virág

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás