2017. 08. 29.

16 apró gesztus, melyek megváltoztathatják az életedet

Öt, különböző koncentrációs táborokban eltöltött év után Viktor Frankl azt mondta, hogy az embert mindentől megfoszthatják, kivéve attól, hogy ő maga válassza meg a hozzáállását minden pillanatban. Az alábbiakban olyan apró hozzáállásokról és gesztusokról olvashatsz, melyek csak pár másodpercet vesznek igénybe az életedből, és könnyű őket megvalósítani. Bár apró dolognak tűnnek, mégis nagy változásokat hozhatnak!

 

 

1. Készíts két életvezetési listát!

„10 dolog, amit halálom előtt még meg szeretnék tenni” és „10 dolog, amelyért érdemes volt élnem”. Gondold át, írd le, és tedd olyan helyre, ahol gyakran rátekinthetsz.

hirdetés

 

2. Kezdd el elsajátítani azt, amit már évek óta szeretnél megtanulni!

Legyen az zongora, tánc vagy akár búvárkodás, kezdj neki! Keress hozzá iskolát, tanárt, hasonló érdeklődésű barátokat, tanfolyamot, és már ezen a héten iratkozz be!

 

3. Hívd meg egy kávéra azt az 5 személyt, akikre leginkább felnézel!

Ez egyszerű. A lehető legőszintébb módon írj a számodra leglenyűgözőbb embereknek: „Van kedved egy kávéhoz? Szívesen megtudnék többet a munkádról vagy az életmódodról.” Mit veszíthetsz, ha megpróbálod?

 

4. Nyomtasd ki a számodra legértékesebb 20 fotót!

Tedd ki őket az irodádban, a szobádban, vagy ragaszd a hűtőre. Használd őket könyvjelzőnek, vagy akár keretezd be mind a 20-at, de a lényeg, hogy legyen szem előtt minden nap az a 20 lényeges pillanat.

 

5. Minden hónapban lepj meg egy embert!

Lehet ez egy kedves üzenet, egy mosoly vagy egy spontán ajándék (egy könyv, egy ebéd vagy egy növény mindig jó választás). Ne várd meg a születésnapokat egy mosolyért.

 

6. Ha eszedbe jut valaki, add tudtára!

Elég egy WhatsApp üzenet vagy egy hangüzenet. Akárhányszor beugrik egy szép emlék valakivel kapcsolatban, írd meg ennek az embernek: „Ma eszembe jutottál! Nagyra tartalak!”

 

7. Most rögtön szervezd meg álomutazásodat

Mesélj a tervedről az ismerőseidnek, oszd meg a hálón, kezdj el rá spórolni, és tervezd meg az út minden részletét. Próbálj ingyen szállást találni barátokon keresztül, de ha 5 csillagos hotel kell neked, foglald le azt. A lényeg, hogy ne hagyd holnapra, amit ma is megtehetsz, csak hogy megismerhesd álmaid országát.

 

8. Öleld meg anyukádat minden találkozáskor!

Ha élnek még a szüleid, a nagyszüleid, és szereted őket, ajándékozz nekik minden búcsúzásnál még 5 másodpercet. Legyen időd megölelni őket, bátorítani őket, és emlékeztesd őket arra, hogy mennyire szereted őket. Ez nem több, mint 5 másodperc.

 

9. Írj egy köszönőlevelet!

A boldogság egyik kulcsa, ha értelmet adunk mások életének. Fogj egy darab papírt, egy tollat, és írj egy őszinte levelet valakinek, akinek sokat köszönhetsz.

 

10. Kérdezd meg gyakran másoktól: mi volt a legjobb dolog a héten?

Sok ember életét megváltoztathatod, és örömteli pillanatok születhetnek, ha lecseréled a „hogy vagy” kérdést egy „mi volt a legjobb dolog a héten” kérdésre. A kezdeti meghökkenést felválthatja egy jó beszélgetés.

 

11. Szánj egy percet a napodból arra, hogy semmit, de semmit nem csinálsz!

Lélegezz, csukd be a szemed, és felejts el mindent. Ne tegyél semmit. Tégy félre minden gondolatot egy percre. Ha ezt gyakran megismétled, észre fogod venni, mennyi változást hozhat röpke 60 másodperc.

 

12. Vegyél egy könyvet egy számodra nagyon kedves témában!

Talán szereted a filozófiát, a történelmet, a focit vagy az életrajzi műveket. Menj el egy könyvesboltba, és szerezd meg azt a könyvet. Áss mélyebbre abban a témában, ami leginkább megmozgat! Mark Twain is megmondta: „Az ember, aki nem olvas, semmivel sem több annál, aki nem tud olvasni.”

 

13. Egyszer menj el otthonról mobil és karóra nélkül

Ha így indulsz útnak, szabadon tudsz majd arra koncentrálni, amit látsz, hallasz, érzel vagy gondolsz. Csakis így térhetsz vissza egy régi szokás élményéhez, mely nem más, mint a séta.

 

14. Gondolj 5 olyan ingyenes dologra, melyek már ma jó hatással lehetnének az életedre!

Válaszd ki a legkönnyebbet, és kezdj neki most!

 

15. Tedd szebbé azoknak a napját, akik szolgálatot tesznek neked!

Tűzd ki célul, hogy mosolyt csalsz az ügyintéző, a pénztáros vagy a pékség alkalmazottjának arcára. Nehéz lesz, de sosem tudhatod, mekkora szüksége lehet az illetőnek erre a gesztusra.

 

16. Küldd el a legfontosabb üzenetet!

„Bár ritkán mondom ki, de szeretlek!” Ez a leghatékonyabb módja annak, hogy felébreszd a környezetedben a jót. Vedd kézbe a telefonod, és küldd el ezt az üzenetet annak, akit a világon a legjobban szeretsz. Csak próbáld ki.

 

 

Ezek az apró gesztusok nem fogják megoldani a világ nagy problémáit, azonban jobbá fogják tenni a világot, és bizonyos értelemben ez a legfontosabb lépés.

 

 

Forrás: Huffingtonpost

Szöveg: Hegedűs Anna

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás