2017. 08. 27.

Nézz utána, gondold át, higgy! – Több mint ács

Ha az interneten rákeresünk Jézus nevére, azonnal több, mint 800 millió találatot kapunk. Több száz oldal, könyv szól róla, hogy ki ő. A különböző nézetek választékát látva, bízhatunk-e még a történelmi Jézusban? Sokan nem Istennek tartják Jézust, hanem egy erkölcsös, jó embernek, vagy egy rendkívül bölcs prófétának, aki rengetek igazságot mondott. A tudósok gyakran ezt a végkövetkeztetést tartják egyetlen elfogadható eredménynek. De ki volt Jézus valójában? Kinek mondta magát? Igaz volt az, amit mondott? Ezeknek és még sok más érdekes dolognak jár utána a Több mint ács című könyvében Josh McDowell és fia.

Josh McDowell és Sean McDowell közösen dolgozta át könyvük újabb kiadását. Sean filozófus és teológus végzetséggel rendelkezik. Josh a szkepticizmustól a hithez vezető személyes útját írja le. Arra ösztönöz, hogy merjük  közelebbről és mélyebben szemügyre venni a hitünk alapigazságait.

 

Josh émelygett a vallásos témáktól és emberektől, míg egy napon egyetemista barátai azzal a kihívással álltak elé, hogy vizsgálja meg értelmi szempontból Jézus állításait. Azt hitte, hogy a kereszténység egy mítoszra épül és Jézus csak egy egyszerű ács volt, aki vagy hazug, vagy őrült volt. Jogi pályát végzett, értett a bizonyítékok vizsgálatához, így elhatározta, hogy bebizonyítja a kereszténység hamis voltát. Azonban a vizsgálat közben teljesen megváltozott az élete és gondolkodása. Végül elismerte, hogy Jézus több volt, mint ács; az, akinek mondta magát. A könyvben elmondja mindazt, aminek utánajárt.

hirdetés

 

Igaz-e Jézus állítása arról, hogy ő Isten Fia? Úr, Hazug vagy őrült volt Jézus?

Jézus Istennek mondta magát, fontos volt számára, hogy annak tartsuk őt, aki valójában. Az már a mi döntésünk, hogy hiszünk-e neki, vagy sem.

 

Jézus hazug volt?

A könyvben megvizsgálják ezt a lehetőséget is. Ha Jézus tudta, hogy nem Isten, akkor szándékosan becsapta a követőit. Ugyanakkor ostoba is, hisz kész volt meghalni ezért a hazugságáért. A logika és a józan ész alapján: hogyan tudta volna egy szélhámos kitalálni és az elejétől a végéig következetesen eljátszani a történelemben ismert legtisztább jellemet, a legtökéletesebb hitelességgel és valódisággal? Hogyan lett volna képes kitalálni és sikeresen kivitelezni egy erkölcsileg nagyszerű és magasztos tervet, az életét is feláldozva érte?

Aki úgy élt, tanított, mint Jézus, és úgy halt meg, mint Jézus, az nem lehetett hazug.

 

Őrült lett volna Jézus?

Lehetséges, hogy Jézus elmebajos volt? Ha valaki azt vallja magáról, hogy ő Isten, és azt mondaná az embereknek, hogy az örök élethez csak benne kell hinniük, ahhoz nem elég a fantázia, ehhez már tébolyodott gondolkodás kell! Az ilyen embert valószínűleg bezárnánk, nehogy árthasson magának vagy másoknak. Jézuson azonban nem figyelhetőek meg a bomlott elmére általában jellemző abnormalitások és bizonytalanságok. Ha őrült volt, akkor tartása és lélekjelenléte egyenesen bámulatra méltó. Ám tanításainak színvonala és mélysége elméjének épségét támasztja alá.

 

Úr volt Jézus?

Egyértelmű bizonyítékok támasztják alá, hogy Jézus valóban Isten volt és ma is az. Korai keresztény gondolkodók (Kr.u. 100 körül) már Istennek tartották Jézust. De van több korai bizonyíték is, mely alátámasztja, hogy közvetlenül Jézus működése után elismerték Jézus istenségét.

“E három választási lehetőséggel kapcsolatban nem az a kérdés, hogy melyik lehetséges, hiszen nyilvánvalóan mind a három lehetséges. A kérdés inkább az, hogy melyik a legvalószínűbb. Nem tehetjük őt félre nagy erkölcsi tanítóként vagy prófétaként. Ez a lehetőség egyszerűen nem létezik. Ő vagy hazug, vagy őrült, vagy pedig Úr és Isten. Választanunk kell! Jézussal kapcsolatos döntésünk nem lehet pusztán meddő agytorna. „Ezek pedig azért írattak meg, hogy higgyétek: Jézus a Krisztus, az Isten Fia, és e hitben életetek legyen az ő nevében.” (Ján 20,31)”

A fentieken kívül a könyvben megvizsgálásra kerül a tudomány megbízhatósága, az ateizmus ésszerűsége, a bibliai feljegyzések megbízhatósága, a tanítványok “lelkesedése”, a feltámadás ténye, az ősi jövendölések beigazolódása a Messiásról. Valamint számos érdekes tény, amiket eddig vagy szimplán elfogadtunk vagy nem értettük tisztán őket.

 

Továbbá az alábbi kérdésekre is választ kaphatunk: a zsidók miért nem hittél el először, hogy Jézus a Messiás? Miért változik meg azok élete, akik találkoznak Jézussal? Mi történt Saullal? Van-e más út Jézuson kívül, ami Istenhez vezet?

Az utolsó fejezetben a szerző leírja, hogy a kutatások és vizsgálódások alatt hogyan változott meg az élete. A könyv tartalmaz megbeszélendő kérdéseket, melyeket átgondolhatunk, megbeszélhetünk másokkal.

Josh arra mutat rá könyvében, hogy Krisztus állításai szilárdan megállnak, mint megbízható történeti tények, melyeket a történelmi bizonyítékok  és az értelem is megerősítenek. Ha megértjük a tényeket, az biztos és szilárd alapot nyújt hitünkhöz, hogy személyesen is megéljük Jézus állításainak igazságát.

 

Ajánlom azoknak, akik szeretnének bizonyítékokat találni a kereszténység igaz volta, a Biblia valódisága és Jézus istensége mellett. Valamint mélyebben bele szeretnének látni a keresztény hit alapjaiba.

 

 

 

A könyv beszerezhető a D18 keresztény kávézó és könyvesboltban. Ha a fizetésnél a 777-re hivatkozol, 10% kedvezményt kapsz a könyv árából!

 

 

Szöveg: Gergely Kinga

 

 

 

Borítókép: Magnifier Dictionary Loupe Book Magnifying Glass
Könyvajánló
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás