2017. 08. 25.

A Svájci Gárda felkészült egy esetleges terrortámadásra

A pápa testőrei fokozták a kiképzés intenzitását, a lehetséges fenyegetések kiküszöbölése és elhárítása érdekében.

Fel vagyunk készülve egy esetleges terrortámadásra – jelentette ki Christopf Graf, a Svájci Gárda parancsnoka múlt hétvégi közgyűlésükön a svájci Solothurnban. Ennek keretében fokozták a Gárda kiképzésének intenzitását – írja a cath.ch svájci katolikus hírportál.

Mindezidáig Olaszországnak és a Vatikánnak nem kellett szembenéznie az Iszlám Állam által elkövetett terrorista merénylettel. Azonban „csak idő kérdése lehet egy hasonló támadás Rómában”, mondta el a Svájci Gárda első embere. Számba véve egy ilyen lehetőséget, Szent Péter utódainak személyes testőrsége folyamatosan készül hasonló forgatókönyv kialakulására. Az alapkiképzés időtartamát kettőről négy hónapra emelték és a rendőrséggel együttműködve a lövészetre és a személyvédelemre fókuszálnak. A kiképzés helyszíne Ticino svájci kanton.

hirdetés

A minimum 26 hónapos szolgálati idő során a toborzott állomány akár az életük kockáztatása árán is megvédi a pápát. A szolgálatukat megkezdők minden év május 6-án teszik le esküjüket. Ezen a napon egyben az 1527-ben hősi halált halt 147 gárdistára is emlékeznek, akik V. Károly Rómába betörő zsoldosai ellen védelmezték VII. Kelemen pápát és Szent Péter sírját.

Forrás: Aleteia

kép: Reddit

Fordította: Dallos Bence

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás