2017. 08. 01.

Ausztriában már több a lány ministráns, mint a fiú

Gyakran felmerül a kérdés papok és világi hívők között, hogy mennyire szerencsés, ha lányok is oltárszolgálatot látnak el. A tapasztalat azt mutatja, hogy ahol a lányok megjelennek az oltár körül, onnan eltűnnek a fiúk, vagy legalábbis lecsökken a számuk. Persze vannak kivételek, de az tény, hogy a lányok kitartóbbak a szolgálatban, mint az „erősebbik” nem.

Ezt támasztja alá a tegnapi napon a szomszédos Ausztriában nyilvánosságra hozott adatsor, miszerint a 45.000 ministráns 54%-a lány.

Az arányok azért is meglepőek, mert mindössze 25 évvel ezelőtt engedélyezték a lányoknak/nőknek az oltárszolgálatot.

A ministránsokkal foglalkozó vezetők körében is többségbe kerültek a nők. 2800 hölgy és 2200 férfi foglalkozik a szolgálattevők képzésével.

Sajnos hazánkban nincs arra vonatkozó, felhasználható adat, hogy hány ministráns szolgál templomainkban és a vezetőjük (amennyiben van), melyik nemet képviseli, pedig

hirdetés

a hivatásgondozás szempontjából és az egyházközségek jövőjének megőrzése szempontjából elengedhetetlen a ministránsokkal való foglalkozás.

Jó lenne, ha évente több olyan országos program is lenne, ami lehetőséget biztosítana a fiataloknak az egymással való találkozásra és meglátnák, milyen nagy közösséghez tartoznak. Képzésükkel pedig megvilágítanánk nekik, hogy szolgálatuk egy meghívás, mely nem csak a misén való helytállásra szól, hanem a világi életben való példamutatásra is vonatkozik.

Bese Gergő

A kép forrása az ungarische-mission.de.

 

Bese Gergő Egyéb
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Elinor 2017. 08. 01. 22:24

    És ez most baj?? Nekem nagyon hímsovinisztának tűnik ez a cikk (de facebookon a kommentek méginkább). Én is lány vagyok, 7 évig ministráltam, és nálunk is több volt a lány, de nem értem, mi ezzel a probléma. Egy lány is ugyanolyan jól tudja ellátni ezt a szolgálatot, mint egy fiú. Egyébként meg a fiú ministransok létszámának csökkenését nem hoznám összefüggésbe azzal, hogy lányok is ministrálnak. Egyszerűen csak a fiúk azért tűnnek el, mert gáznak érzik, es ez az igazi probléma. Ha a lányoknak nem lenne megengedve talán nem is lennének ministránsok a templomokban.
    Az ilyen jellegű cikkek engem nagyon taszítanak.

  • Válasz A. 2017. 08. 03. 19:23

    Különösen is bosszantó, hogy az eredeti híradás a KathPressen (az osztrák katolikus hírügynökségen) kifejezetten pozitív hangvételű, és alapvetően arról szól, hogy virágzik Ausztriában a ministráns-élet. Nem is e magyar cikkhez képest előző nap, hanem két héttel előtte jelent meg.
    “Előző nap” csak bizonyos irányultságú angolszász katolikus médiumokban jelent meg egy rövid, ugyanilyen zsémbelős híradás a KathPress alapján. (Persze a cikknél semmi forrásmegjelenés… 🙁 )
    Az eredeti cikk itt olvasható ingyen (a KathPressért fizetni kellene, de elvileg ez onnan van átvéve):
    http://www.katholisch.at/aktuelles/2017/07/15/ministrantendienst-fuer-kinder-weiter-attraktiv

    Egyébként nekem is kérdés, hogy az, hogy kevesebb a fiúk aránya, az azt jelenti-e, hogy kevesebb -e a számuk is (vagy csak dupla annyi ministráns lett a lányok megjelenésével).

    Viszont a fiúk megtartása ügyében… Most komolyan a lányok megjelenésével automatikusan eltűnnének a fiúk? Azért ezt az automatikusságot én átgondolnám.
    Az tény, hogy bizonyos életszakaszban a fiúk és lányok szeretnek elkülönülni. Ez egyébként pont a minsitráns-kor jelentős része, a kiskamasz kor. Ezt tudomásul kell venni, ilyenek a gyerekek – egymás közt. Viszont nem egymás között vannak, hanem konkrétan egy pap, vagy ministránsvezető kezei alatt. Fontos az, hogy ő hogyan viselkedik, vélekedik. Sorra eltűnnek a fiúk, mire felsóhajt, hogy hát, nem kellett volna megengedni, hogy ennyi lány legyen, szomorkodik, otthon szobája magányában tradicionalista honlapokat olvas (fordít, megoszt a facebookon, stb…) és azon tűnődik, hogy ó, bezzeg a régi szép időkben…
    Vagy kezd valamit a helyzettel, pl. ő maga is férfiasan viselkedik, egyfajta példaképként szolgál, tud, vagy megtanul bánni a srácokkal (és ha van egy ilyen papuk, akkor aztán lehet ott akárhány lány, tűzbe mennének érte a skacok)? Aztán ha kialakul egy ministráns közösség, akkor a barátok egymást is ott tartják. Arról nem is beszélve, ha a plébánián nem alakul ki az, hogy ministrálni “dedós” dolog, és nagyobb fiúk is vannak ott.