2017. 07. 22.

Gyalogolj Jézussal! – A mozgás lelkisége

Már javában tart a nyár, amikor sokan zarándoklatra indulnak. Miként kapcsolható össze a gyaloglás és az imádság? Hogyan válhat a testmozgás együttlétté Jézussal? A mozgás lelkisége című könyv ebben lelkesít minket.

A könyvet Molnár Renáta, egy édesanya, életmódtréner, személyi edző, testnevelőtanár és nordic walking oktató; és Hofher József jezsuita atya írta. A könyv alapja egy lelkigyakorlat, melynek ötlete 2010-ben egy cursillón született meg Renáta fejében az atya tanúságtétele és a vele való beszélgetés nyomán.

Ez a könyv a sport és a spiritualitás kapcsolatáról szól. A módszer a testmozgást kombinálja a szív imájával (Jézus ima). A dübörgő nagyváros zajától körülvett ember számára mutat utat egy egészségesebb életforma és elmélyültebb imaélet kialakítása felé. Elolvasásától még senki nem válik a Jézusi gyaloglás mesterévé, sétálni csak sétálva, imádkozni csak imádkozva tanulunk meg. Ez a könyv egy kedvcsináló a lelkigyakorlat formájának kipróbálásához.

A járás az a mozgásmód, amit a leggyakrabban használunk. Ez az ember legtermészetesebb mozgástevékenysége. Ha ezt a természetben tesszük: tudományos vizsgálatok is igazolják, hogy a természet jótékonyan befolyásolja a hangulatunkat, közérzetünket. A gyaloglás is jó lehetőséget kínál a mindennapi, egymásra halmozódó feszült helyzetektől fölzaklatott lélek megnyugvásához.

hirdetés

Az automatikussá vált mozgás lehetővé teszi, hogy közben másra is figyeljünk. Ehhez kapcsolhatjuk hozzá a Jézus imát.

Nordic Walking

A kardiomozgások, azaz a szív teljesítményét növelő mozgások közül a gyaloglás, méghozzá a két bot segítségével végzett, testet-lelket megmozgató mozgásforma a nordic walking.

Ez a sport Finnországból indult és terjedt el a sísportokat űzők körében, mint a leghatékonyabb nyári erőnléti edzést biztosító mozgás. Legszembetűnőbb jellemzője a két bot, ami a kezek és a lábak ellentétes mozgásának érvényesüléséhez elengedhetetlen. Alapjaiban a sífutás mozdulatait vette át.

„Mert amiként a sétálás, gyaloglás és futás testgyakorlat, ugyanúgy lelkigyakorlatnak mondható minden tevékenység, amely a lelket előkészíti és alkalmassá teszi arra, hogy eltávolítson magától minden rendetlen hajlamot, és miután azokat eltávolította, keresse és megtalálja az isteni akaratot, hogy életét aszerint rendezze, és a lélek üdvösségét elnyerje.”
/Loyolai Szent Ignác/

Jézusi gyaloglás

A Jézusi gyaloglás lelkigyakorlata a szemlélődő nyugalomban és csendben kimondott szavak nélkül vezet el Isten jelenlétének megtapasztalására. Ez a szemlélődő imamód: a Jézus-ima kapcsolódik össze a mozgással: a járással, a nordic walkinggal. Ez tulajdonképpen kommunikáció a gyaloglás ritmusában Jézussal, ami eredményezi, hogy együtt imádkozik test és lélek. A ritmikus mozgásra épülő gyaloglás és a légzés ritmusában végzett szüntelen imádság Jézus nevével: tisztulást, vigaszt, újjászületést, harmóniát és békét hozhat létre az emberben.

Ajánlom a könyvet, ha szeretnél lépéseket tenni Jézussal. 🙂

A könyv beszerezhető a Jezsuita kiadó honlapjáról: http://jezsuitakiado.hu/termek/a-mozgas-lelkisege/

A szerzők lelkigyakorlatokat is szerveznek a témában, amikről a következő honlapon tájékozódhatsz: http://cor-way.hu/

Gergely Kinga

 

Könyvajánló
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás