2017. 07. 01.

Lengyel-magyar ünnep Budapesten: megkoronázták a Fekete Madonnát

A tegnapi napon csodálatos ünnep részesei lehettek azok a hívek, érdeklődők, akik ellátogattak a Szent István Bazilikába. A hat évvel ezelőtt hazánkba érkezett – a czestochowai pálosoktól kapott – Fekete Madonna kép megkoronázására került sor. A szentmise előtti órákban népes lengyel kormánydelegáció kereste fel a főváros legfontosabb lengyel emlékhelyeit. Stanisław Karczewski, a lengyel Szenátus elnöke Kövér László házelnök meghívására érkezett Budapestre.

Reggel 8:30-kor a Katinyi mártírok parkjában koszorúzással emlékeztek a történelmi tragédiára, majd a Bem téren elhelyezett koszorúkkal közös történelmi hősünkre, illetve a szmolenszki légkatasztrófa áldozataira is emlékeztek. A delegáció a citadellán folytatta ismerkedését fővárosunkkal, majd 12 órakor a Parlament Vadásztermében Latorcai János alelnök köszöntője után 100 lengyel fiatallal ebédeltek.

A bazilikában 14 órakor ünnepélyesen a rimóci Máriás–lányok kíséretében érkezett a kegykép másolata a szentélybe. A jelenlévő hívekkel közösen elimádkoztuk a rózsafüzért és szebbnél szebb Mária énekekkel köszöntöttük Égi Édesanyánkat.

15 órára megtelt a bazilika és Erdő Péter bíboros vezetésével, 25 koncelebráló magyar és lengyel pappal kezdetét vette a koronázó szentmise. A koronákat Soltész Miklós államtitkár és Jerzy Snopeka nagykövet hozták be a szentmisére. A főpásztor szentbeszédében végigkövette hazánk és a környező népek életében a Boldogságos Szent Szűz hathatós közbenjárását.

A homília végén következett az a felemelő pillanat, amikor Mária és a karján lévő gyermek Jézus megkapta koronáját. Az ékszerek felhelyezése után lengyel gyermekek énekelték a Czarna Madonna dalt.

hirdetés

A szentmise további részében több alkalommal csendült fel lengyel ének és imádság, melyet a jelenlévők tapssal jutalmaztak. Az áldozás utáni könyörgést Wiesław Lechowicz püspök (a Lengyel Püspöki Konferencia Lengyel Emigrátus Lelkipásztora) köszöntője követte, aki több ízben is köszönetét fejezte ki a magyar kormánynak az anyagi támogatásért, melynek segítségével az ünnepség megvalósulhatott.

A szervezők nevében pedig Snell György püspök atya mondott köszönetet a sok munkáért Csúcs Lászlóné Halina asszonynak az Országgyűlés lengyel nemzetiségi szószólójának.

A záró áldás után pedig a papság és a hívek hatalmas tömege közelebbről is megszemlélhette a képet és a koronákat. Közben énekekkel és imádságokkal őriztük a templom áhítatát.

A téren pedig 16:45-től kezdetét vette a Lengyel – Magyar Keresztény Ifjúsági Fesztivál.

Bese Gergő

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás