2017. 06. 26.

Hogyan kezeljük a szakítást?

Szakítani nem egy könnyű dolog, ez magán a „szakítás” szón is látszik, hiszen egy érzelmi köteléket tépünk szét, szakítunk el. Aztán ott vagyunk az érzelmek viharában, a filmek és videoklipek egyértelmű választ adnak nekünk arra, hogy hogyan kezeljük ezt az időszakot: tombolással, haraggal, a másik kocsijának a kipingálásával… stb. De hogyan tudom ezt a mélységet úgy megélni, hogy Istenre és az ő dicsőségére szegezem a tekintetemet? Kristen és Bethany, két testvér, a Girl Defined YouTube csatorna és honlap üzemeltetői, több sikeres könyv szerzői egy videóban mesélnek nekünk arról, hogyan vészelték át életük során a szakításokat, akár egy több éves kapcsolat után is.

1. Keresd a nyugalmat a megfelelő helyeken

Ebben a felfokozott érzelmi állapotban a fájdalmunkat és a sebeinket szeretnénk gyógyítani, de nem mindegy, hogy hol keressük erre a megoldást. Hajlamosak vagyunk arra, hogy rengeteg gyűlöletet és haragot érezzünk a másik fél iránt, ellenségünknek tesszük meg, ami a világ megoldása a szakításra. „Égesd el a képét!” – és ez egy nagyon rossz üzenet. Az teljesen normális, ha szomorúak vagyunk és sírunk. De keresztényként lehetőségünk van arra, hogy a gyászunkat, szomorúságunkat,a bánatunkat a megfelelő helyre tudjuk vinni. Keresztényként Isten igazságához tudunk fordulni és nála meglelni a békét. Ebben nagy segítségünkre lehetnek a barátaink, akik ahelyett, hogy szidnák és haragot ébresztenének bennünk a volt barátunk vagy barátnőnk irányába, azt mondják nekünk: Isten az életed forrása, nála tud békére lelni a lelked, Ő az, aki keresztül tud vinni téged ezen a nehéz időszakon. Keresd azokat az embereket, akik visszairányítanak téged az Igazsághoz és a megfelelő mederbe terelik az érzelmeidet, hogy a harag helyett újra Istent tudd dicsőíteni.

2. Bízz Istenben, teljes szívedből

Bethany szerint ez az egyik legfontosabb tanács, hiszen saját szakítása után ennek a segítségét ő is megtapasztalta. Egy komoly kapcsolat után még inkább felmerül bennünk, hogy kétségbe vonjuk Isten terveit és az Ő jóságát. Bethany is fel akarta adni az Istenbe vetett bizalmát. „Miért történt ez meg velem? Pont velem?” Bethany leállította magát, hogy újra eszébe vésse, mi is az Igazság. „Újra fel kellett építenem az Istenbe vetett bizalmamat és emlékeznem rá, hogy Ő az, aki tökéletesen szeret engem és a legjobbat akarja nekem. Ő a végső forrása a lelkem nyugalmának, az volt, az lesz és most is az. Hogy újra meg tudjak bízni Istenben, nagyon sokat segített a következő ige.”

hirdetés

„Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet.” Péld 3,5-6

Természetesen ez nagyon, nagyon nehéz egy szakítás után. Bízni akkor is, amikor a legnagyobb érzelmi gödörben találjuk magunkat és nem látjuk a kiutat, a saját eszünkre akarunk támaszkodni. De nagyon fontos, hogy a bizalmunkat és életünk útját újra vissza helyezzük Isten kezébe.

3. Vedd körbe magadat Isten bölcsességével

Amikor szakítunk, akkor általában egyféle módon tudunk reagálni. Elzárkózunk a külvilágtól és nem akarunk látni senkit napokig. Ebben az időszakban nagyon sebezhetőek vagyunk és az érzelmeink bármelyik pillanatban készek kitörni. Ez a lelki állapot tökéletesen alkalmas arra, hogy elhiggyük a hazugságokat. Éppen ezért a megvezethetőségünk miatt van különösen szükségünk arra, hogy bölcs emberekkel vegyük körbe magunkat, akik ellátnak a legjobb tanácsokkal. Ezek lehetnek a hozzánk legközelebb álló emberek, például a szüleink. Kristen egy eljegyzéshez közeli, nagyon komoly kapcsolat végén édesanyjánál talált útmutatásra. Kristen szerint nagyon fontos, hogy egy idősebb, Istenhez közeli ember tanácsát kérjük ki ezekben az időkben, akik tapasztalataik és Istennel való kapcsolatuk alapján segíteni tudnak nekünk tanácsokkal.

4. Töltsd meg az elmédet az Igazsággal

A szakítás utáni időszakban jobban szükséged van az igazságra mint valaha. Hatalmas kísértésnek vagyunk ilyenkor kitéve, hogy elhiggyük a hazugságokat, hogy kövessük az aktuális érzelmeinket, de helyette Isten igazságát kell követnünk. Képzeld el, hogy egy száraz föld vagy, amit vízzel öntöznek meg, mert Isten igazsága ilyen! Felfrissít, felüdít! A Biblia olvasása, különösen a Zsoltárok könyve és a Példabeszédek könyve nagyon sokat segítettek Bethany felfrissülésének. Nem meglepő, ha ilyenkor az ima sem megy, ebben hatalmas segítségedre lehetnek a Zsoltárok, melyek elmondásával először kötötten fogsz imádkozni, azonban idővel újra képes lehetsz arra, hogy a saját szavaiddal szólítsd meg Istent.

5. Szolgálj másokat

Amikor keresztül mész egy szakításon, akkor természetesen magad felé fordulsz. Önmagadra koncentrálsz állandóan és a saját fájdalmadra, elvárod mindenkitől, hogy veled foglalkozzon. „Az életem pocsék, szerencsétlen vagyok és ezt mindenkinek figyelembe kell vennie!” Annyira lefoglal a saját problémánk, hogy elfelejtjük: azért jöttünk erre a világra, hogy másokat szolgáljunk és szeressünk. Ennek a tippnek a segítségével a tekintetedet magadról másokra irányítod, de nagyon elszántnak kell lenned, mert a szolgálat nem fog csak úgy bekopogtatni az ajtódon (azaz nem minden esetben). Meg kell keresned, hogy hol van rád szükség. Taníthatod a gyerekeket a gyülekezetedben/plébániádon, ima csoportot indíthatsz, akármit, amivel másokat tudsz szolgálni, és nem utolsósorban ez által te is és az Istennel való kapcsolatod is épülni fog. A szolgálat kimozdít a magad köré húzott kis erődödből, amiben órákig csak ücsörögnél azon tépelődve, hogy milyen borzalmas is az életed.

Hasznosnak találtad Bethany és Kristen sokszor alkalmazott tippjeit? Mivel egészítenéd még ki a listát?

 

Forrás: Girl Defined

Kép: pexels.com

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás