2017. 06. 15.

Mi lesz itt 2020-ban?

A négyévente megrendezett Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus 52. (továbbiakban: NEK), 2020-as alkalmának Budapest ad otthont. De az meg micsoda? Most örüljek neki? Ugye nem fog fájni?

Fábry Kornél atya (aki a harmadik 777 Offline vendége is volt) a főszervezője a soron következő, magyarországi NEK-nek. Ő tartott a Szent Imre plébánia házában egy kisebb, tájékoztató jellegű előadást arról, hogy mi is ez tulajdonképpen, honnan jön ez az egész, és hogy miért is nagyon jó ez a rendezvény mindenkinek.

A NEK története durván 140 évre, Franciahonba nyúlik vissza, ahol is egy bizonyos Émilie Tamisier asszony az eucharisztiát központba állítva zarándoklatot szervezett. Na most ennek – nagyon röviden összefoglalva – nagyon gyorsan akkora sikere lett a népek körében, hogy pár évvel később már nemzeti rendezvénnyé avanzsált az ügy és hatalmas tömegeket megmozgató zarándoklat lett, misékkel, körmenetekkel, szentségimádással. 1926-ban, Chicagóban például egy millió áldozót számoltak, 60 ezres kórus asszisztálásával. Egészen elképesztő, hogy a „csupán” az eucharisztia mélyebb megismerésének és tiszteletének rendezett esemény, milyen méretű tömegeket vonz és formál.

2020-ig, az elkövetkező 3 évnek ugyanúgy meg van a programja és tematikája (lelki felkészülés gyanánt egyéni, közösségi és missziós vonatkozásban), mint ahogyan meg lesz majd szigorúan véve magának a Kongresszusnak is 2020 szeptember 13. és 20. között. A Szentatya jóváhagyásával mottó és egyben téma lesz: „Minden forrásom belőled fakad.” (Zsolt. 87,7)

hirdetés

Három fő esemény köré épül a Kongresszus: a nyitó szentmise a Puskás Stadionban, melyre az egész országból várják az elsőáldozni vágyókat; az eucharisztikus körmenet, sok-sok százezer emberrel; végül a záró mise a Hősök terén.

Ezen keretadó eseményeken kívül a Hungexpón rengeteg előadást szerveznek, tanúságtételeket lehet hallgatni, és szentmiséken részt venni, valamint mindenfelé a városban szentségimádások és még több kulturális és egyéb vallási programok lesznek majd elszórva, 10 helyszínen ételt osztanak a rászorulóknak, külön ifjúsági est is szerveződik és tényleg még felsorolhatatlanul sok minden készül, ami mosolyra fakaszthatja az embert.

Külön mobil alkalmazást fejlesztenek, ami útbaigazít az éppen aktuális, számodra legkönnyebben elérhető szentségimádáshoz; új énektárat adnak ki gregoriánokkal, népénekekkel, gitáros dalokkal; pár perces szentmise részeket magyarázó „spotokat” tesznek közzé; Adorációs iskolát is indítanak szeptember 11-től december 4-ig. 12 alkalom, és mindent megtanítanak, amit a szentségimádásról tudni lehet, annak megszervezéséről, mibenlétéről meg úgy egyáltalán.

És hogy mit tehetünk mi, cserébe az odaadó szervezésért?

Kornél atya kérésére imádkozzunk értük, ápoljuk kapcsolatunkat Krisztussal, próbáljunk meg minél többször szentségimádáson jelen lenni, szeressük az Egyházat, és éljünk tanúságtevő, hiteles életet.

Mindenről bővebb információ, önkéntes-jelentkezés, ötletdoboz a konstruktív ötleteinknek az iec2020.hu oldalon!

(A fotó a legutóbbi budapesti Kongresszuson készült, 1938-ban.)

Varga Gergő Zoltán

 

Blog Varga Gergő Zoltán
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás