2017. 06. 06.

3+1 élmény a csíksomlyói zarándoklatról

Csodálatos élményekkel és fantasztikus emberekkel találkozhattunk a 777 és a Spiritours első közös zarándokútján: utunk célja a csíksomlyói búcsú volt, ahova 60 kilométert gyalogoltunk Székelyudvarhelyről  Nehéz lenne szavakba önteni azokat az érzéseket, amelyek most átjárnak, így 3+1  rövid kis gondolatot osztok meg Veletek.

1.  Kereszténynek lenni érték

Aki volt már a csíksomlyói búcsúban pontosan tudja, hogy milyen érzés a nyeregbe megérkezni és ott körbenézni: leírhatatlan. Látni a több százezer testvért, akik azért érkeznek a világ számtalan pontjáról, hogy együtt erősítsék meg hitüket. Aki azt hiszi, hogy a csíksomlyói búcsú valami silány piknikké vált az elmúlt évek során, az hatalmasat téved: a tikkasztó meleg ellenére több száz pap gyóntatta végig a másfél órás szentmisét, tömött sorokban érkeztek az emberek hozzájuk. Mert nem azért mennek oda százezrek pünkösd szombatján, hogy pusztán jól érezzék magukat, hanem hogy tanúságot tegyenek hitükről, amely nem elvesz, hanem ad.  Mert tényleg többek lesznek, amikor hazaindulnak. Fantasztikus volt újra megélni és látni, hogy nem vagyunk egyedül mi keresztények. Gondoljatok bele micsoda erő van ott, ahová százezrek mennek imádkozni, énekelni, hálát adni! Ezt nem lehet elmesélni, ezt át kell érezni!

hirdetés

2. Magyarnak lenni érték

Hányszor halljuk naponta, hogy mi magyarok mennyire széthúzóak vagyunk! Hogy képtelenek vagyunk összetartozni, egy cél felé elindulni. A csíksomlyói búcsú olyan ellenpélda, amely mindenkinek erőt kell, hogy adjon: ahányszor a nyeregben vagyok és körbenézek, azt érzem, hogy hazaérkeztem! Mosolygó emberek, lobogó zászlók, a kerítésük előtt meghatottságtól síró idős asszonyok és urak. Csíksomlyó reményt és példát ad mindannyiunknak: hogy hittel és szeretettel kell Isten és egymás felé fordulnunk! A székely himnuszt elérzékenyülve éneklik százezrek: “Ne hagyd elveszni Erdélyt Istenünk!” Ez az a hit, és ez az az erő, amely miatt érdemes minden évben útra kelni, és megerősíteni egymást! Bátorítást és szeretetet adni,  mert húzhatnak határokat ide vagy oda, de egyek vagyunk! Sokszor érzem azt, hogy magyarságomat igazán Székelyföldön tudom megélni, ezért is vagyok nagyon boldog, hogy hamarosan visszatérünk a 777-tel Csíksomlyóra, egy remek eseménynek köszönhetően! Amint hivatalos lesz, örömmel tesszük közzé a hírt!

 

 

3. Csaba testvérék csodálatos szolgálata

A búcsút követően Tusnádfürdőre utazott a zarándokcsapat, ahol Böjte Csaba “gyermekeinél” lakhattunk: a nehéz sorsú kicsiket és fiatalokat néha képesek vagyunk kapásból megsajnálni, pedig sokkal inkább tanulni kéne Tőlük! Például jólneveltséget, az apró gyerekek olyan udvariasak és kedvesek voltak velünk, amely már-már kiveszett a most felnövő generációból.  Az egész utunk egyik legszebb emléke a pünkösdvasárnapi közös szentmise volt: személyesen tapasztalhattam meg, hogy mennyire szeretik és vigyáznak egymásra a gyermekotthon kicsi lakói, hogy az általános iskolás korúak micsoda önzetlenséggel segítenek a kisebbeknek. Azt a szeretetet, amelyet a nevelőktől kaptak megsokszorozva adják tovább a kisebbeknek és ez a lánc  így folytatódik. Ennek köszönhetően pedig olyan fiatal felnőttek kerülnek ki a ferences szerzetes otthonából, akikre a felnőttek is felnézhetnek. Csodálatos, ahogy felismerte Csaba testvér a hivatását: ezrek életét teszi jobbá, akik ezt olyan szeretettel hálálják meg Neki és a világnak, amelyet érdemes személyesen is megtapasztalni és elsajátítani!

3+1 A medve tényleg nem játék!

Zarándokcsapatunk hétfő délelőtt békés sétára indult Brassó környékén, amelynek meghittségét egy medve kicsit megváltoztatta: nem életem legmegnyugtatóbb pillanata volt, amikor a hegyről lefelé sprintelve azon gondolkodtam, hogy az utánunk loholó medve vajon mekkora sebességgel szaladhat… Mindenesetre a medve meggondolta magát és inkább más élelmet keresett magának, így szerencsésen visszaindulhatott Budapestre az amúgy fantasztikus emberekből álló csapat! A medve megtérítése tehát elmaradt, de mi  hittel megerősödve érkeztünk vissza az anyaországba, szívünkben hordozva sok-sok százezer embert!

Martí Zoltán

(Fotó: Daily News Hungary, Hargita Mosolya Vendégház, Erdely.ma, illetve Kiss Rebeka)

 

Blog Martí Zoltán
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Benkő Mária 2017. 06. 06. 20:13

    Köszönöm.