2017. 05. 25.

Stille Nacht – Ferenc pápát is meghívják az évfordulóra

A mai igen csak meleg nap során jó volt olvasni a hírt, miszerint Salzburg városa 2018-ra meghívta Ferenc pápát a „Stille Nacht” Jubileum keretében.

A Világhírű dal születésének 200. évfordulójára szóló meghívást a napokban juttatják el Ausztria nunciusán keresztül Rómába. A meghívást támogatja a Püspöki Konferencia, a kormány és a köztársaság elnöke is.

A hozzávetőleg 300 nyelvre lefordított dal elsőként 1818-ban Oberndorf településen hangzott el, ennek apropóján hirdették meg a jubileumi évet nyugati szomszédaink.

hirdetés

A Szentatyának írt levélben a következőket is olvashatjuk: „Napjainkban a békéről alkotott nézetünk a családokon keresztül a nemzetközi politikán át sokféleképpen alakult. Különleges feladat számunkra, hogy államainkban az Ó és Újszövetség tanításai – ami a kereszténység bölcsője – a mindennapi életünkben is megjelenjenek és a békére hívó szavak a Stille Nacht nyomán eljussanak a világ minden pontjára.”

A 24 éves katolikus pap, Joseph Mohr 200 évvel ezelőtt írt műve akkor született, amikor kisegítő lelkészként a Mária templomban szolgált. 1818-ban pedig a település tanára és kántora, Franz Xaver Gruber egy szép melódiát komponált a versre és még abban az esztendőben az éjféli szentmisén a Szent Nikola templomban el is hangzott Oberndorfban.

Forrás: www.kath.net

Bese Gergő atya

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás