2017. 04. 23.

Ne csak hallgasd, tedd is meg!

„Testvéreim, mit használ, ha valaki azt mondja, hogy van hite, de cselekedetei nincsenek?” (Jakab 2,14)

Az hit nem abban érhető tetten, hogy mit mondunk, hanem hogy mit teszünk. Aki igazán hisz valamiben, annak aszerint is kell cselekednie. Jakab levele tíz perc alatt végig olvasható, ám sokkal több időbe telik, ha komolyan vesszük, ugyanis újra meg újra megállásra késztet a kérdés: Vajon hogyan tudnánk mindezt megvalósítani? Azért rejlik benne komoly kihívás, mert cselekvésre késztet. Erről szól Jonathan Lamb tanulmánykönyve, a Tetőtől talpig.

Ez a könyv Jakab levelén alapul. A szerző azzal a céllal írta, hogy segítséget nyújtson a levél tanulmányozásához, mondanivalójának átgondolásához és megértéséhez. Mintegy útmutatóként szolgálhat ez a könyv, mely az egyéni és a csoportos tanulmányozáshoz is segítséget nyújt. A tanulmányban választ kaphatunk a következő kérdésekre is: Hogyan fogadjuk szívünkbe Isten igéjét, hogy testet öltsön az életünkben? Mit tegyünk annak érdekében, hogy hiteles és rendezett életet éljünk, különösen, amikor próbákkal és kísértésekkel állunk szemben? Jakab levelében szeretné megmutatni nekünk, hogy milyen is a valódi hit.

Lamb öt részre osztotta könyvét. Mindegyik fejezete egy-egy testrészt jelöl, melyek illeszkednek Jakab levelének mondanivalójához. A fejezetcímek a következők:

  • Láb: járjunk a bölcsesség útján
  • Kéz: cselekedjük a hit cselekedeteit
  • Száj: Szóljunk igaz szavakat
  • Szív: vessük alá magunkat Istennek
  • Térd: hagyatkozzunk Isten kegyelmére

Napjainkban kihívást jelent Krisztus tanítványának lenni. Jakab könyve arra ösztönöz bennünket, hogy összhangban éljünk a hitünkkel. És arra bátorít, hogy szavaink, tetteink és jellemünk arról tegyenek tanúságot, hogy Isten közösségéhez tartozunk. Rávilágít arra, hogy ne csak hallgassuk az evangéliumot, hanem vegyük észre, hogy Isten mennyire segít minket abban, hogy megéljük az evangéliumot. E rövid tanulmány bátorítással szolgál ahhoz, hogy életünk minden területén kövessük Krisztust.

hirdetés

„Nem játszhatunk keresztényesdit. Jakab keményen emel szót a felszínes vallásosság, a karosszékből kritizálók és az okoskodó teológusok ellen, akik semmit sem csinálnak. Isten igéje arra való, hogy megéljük. Nem elég hinni az igazságban – az igazságot meg is kell cselekedni.” /Jonathan Lamb/

Talán nincs még egy bibliai könyv, mely ilyen határozottan szólítana cselekvésre. Isten cselekvő hitre hív minket, és ez az, amire a világnak nagyon nagy szüksége van. Jakab levele segítséget nyújt a következő kérdésekben: Hogyan élhetünk bölcsen? Hogyan élhetjük meg a keresztény hitünket? Hogyan mutathatjuk be hitelesen a cselekvő keresztény hitet? Valamint, hogyan teremthetünk összhangot hitünk, szavaink, értékrendünk, magatartásunk és cselekedeteink között az életünkben?

Ajánlom:

… ha szeretnél mélyebben elmélkedni Jakab levelén,

… ha szeretnéd elsajátítani a cselekvő hitet,

… ha szeretnéd, hogy életed minden területe összhangba kerüljön.

Gergely Kinga

Könyvajánló
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás