2017. 04. 16.

Hogyan éld meg a feltámadást? – 6 válasz

Húsvét a felszabadulásról szól. A feltámadás ünneplése esélyt ad nekünk, hogy kimondjuk: „Igen, Jézus, hiszek!”. Hordozzuk a feltámadás örömét egész éven át!

Az egyik legszebb szentírási rész, amikor Jézus Mária Magdolnát sírva találja a kősír bejáratánál és megkérdezi (Jn 20,15): „Asszony, miért sírsz? Kit keresel?” Ez nem egy szónokias kérdés, Jézus arra kíváncsi, miért aggódunk, és reményt ad nekünk.

1. Menj oda, és érintsd meg!

„Miért ijedtetek meg?” kérdezte Jézus Lukács evangéliumában, mikor feltámadása után megjelent az apostoloknak. „Miért támad kétely a szívetekben? Tapogassatok meg és lássatok! A szellemnek nincs húsa és csontja, de mint látjátok, nekem van.” (Mt 28,20)

Ha ott lettünk volna az apostolokkal, valószínűleg mi is ijedten álltunk volna köztük. Azonban ahogyan akkor a tanítványok megtapasztalták, Jézus valóságos, a feltámadás valóság, tehát az ígéretei is igazak. Ez azt jelenti, bízhatunk benne, mikor azt mondja, velünk lesz minden nap a világ végéig.

hirdetés

2. Add át neki önmagad

Akaratunkat és életünket Isten kezébe kell adnunk. Isten igazságának ismerete az első lépés a szeretet útján Isten felé. Ez a folyamat röviden összefoglalva:

  1. Képtelen vagyok rá
  2. Ő képes rá
  3. Rábízom

Minden alkalommal, mikor azt mondjuk Istennek: „Vedd ezt tőlem”, a feltámadást éljük át, mert megemlékezünk ígéretéről, hogy Ő hűséges marad mindörökké.

3. Ne félj!

Az Úr angyala megjelent Mária Magdolnának és Máriának: „Ne féljetek! Tudom, hogy ti Jézust keresitek, akit keresztre feszítettek. Nincs itt. Feltámadt, ahogy előre megmondta.” Később mikor Jézus megjelent az asszonyoknak megismételte: Ne féljetek!

Ez nem könnyű, de kis lépésekkel a kereszt melletti bánattól egészen az üres sír csodájáig juthatunk.

4. Üresítsd ki önmagad

Közülünk senki sem Isten.

A feltámadás lényege: Isten emberré lett, de az ember nem lett Istenné. Mikor úgy érezzük, több erőre lenne szükségünk, alázatosnak kell lennünk, és ezáltal képességeinken túl teljesíthetünk.

5. Mindig és mindenhol imádkozz

Az emmauszi tanítványok miután megérezték a Feltámadott jelenlétét a kenyértörésben, így beszélgettek: „Hát nem lángolt a szívünk, amikor beszélt az úton és kifejtette az Írásokat?”

Az egész életünk ugyanúgy imává válhat, a hétköznapi dolgokkal együtt, mint az emmauszi út. Minden nap lehetőséget kapunk arra, hogy elinduljunk ezen az úton.

6. Ismerd fel Istent mindenben

A böjti elcsendesedés után Húsvét az örvendezés ideje. János Pál pápa mondta: Istent mindenben megtalálhatjuk. Egyesülhetünk vele mindenben és minden által. Isten él, és mindenütt jelen van. Alleluia!

Forrás

Fordította: Tóth Letícia

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás