2017. 04. 14.

Miért esznek a katolikusok halat péntekenként?

A katolikusok kötelesek tartózkodni a húsevéstől hamvazószerdán és a nagyböjti péntekeken (beleértve nagypénteket is). A hal gyakran helyettesíti a húsételeket, de természetesen a vegetáriánus és vegán ételek is megoldást jelentenek sok más mellett.

Történetileg nagyjából a Krisztus utáni második század óta tartózkodnak a keresztények a húsevéstől péntekenként, egyfajta áldozatként és emlékezetül Jézus kereszthalálára. Ez többek közt arra is magyarázat, miért imádkozzuk péntekenként a fájdalmas rózsafüzért. 1-2 évszázaddal később megjelent a nagyböjt, mint intenzív felkészülés a húsvétra, így az önmegtartóztatás és a böjt is kiterjedt erre az időszakra.

A II. Vatikáni Zsinat aztán egyszerűsített számos katolikus szokást és törvényt, mivel túl nagy volt a hangsúly a bűnön és az áldozaton, néhány gyakorlat pedig meglehetősen bonyolultnak számított. Sokan úgy gondolták, ha elhagyják a nagypénteki önmegtartóztatást, az olyan súlyos bűn, hogy egyből pokolra kerül az ember miatta. Az Egyház tudta, hogy a helyzet kicsit kiesett az irányításból…

hirdetés

A püspökök tehát korlátozták a kötelező böjtöt hamvazószerdára és a nagyböjt péntekjeire, megszabva, hogy ezeken a napokon csak egyszer lakhat jól az ember háromszori étkezés mellett, és csak húsmentes ételeket fogyaszthat.

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás