2017. 04. 13.

Elvárások hálójában

Mindannyian találkozunk elvárásokkal: a szüleink, barátaink, tanárok és munkatársak szeretnek elhalmozni bennünket sokszor egymásnak ellent mondó tervekkel az életünkkel kapcsolatban. Ezt tetézi a saját magunkkal szemben támasztott elvárások tömege, ami a divat követésétől, a legjobb osztályzatokon át a legszélesebb kapcsolati tőkéig bármi lehet! Sajnos elvárásnak érezzük, amit mások csinálnak, ahogyan csinálják, amit a tévében, újságban, neten látunk. Emiatt rengeteg energiát fektetünk főleg a külsőnkbe: az evési szokásainkba, az öltözködésünkbe, a sportolásba (ami sokszor már a józan ész határait súrolja), a facebookra töltött fotókról nem is beszélve….

Elvárás/majmolás, elvárás/magolás, elvárás/megjátszás!!!

Eleinte még jól érezzük magunkat, jó érzés, ha megdicsérnek, észrevesznek, esetleg irigykednek. Jó érzés kitűnni, sikeresnek, vonzónak lenni vagy épp különlegesnek!

Én úgy gabalyodtam ebbe a hálóba, hogy szembe kerültem a ténnyel: jó vagyok, de mindenben csak egy kicsit. Kicsit jónak lenni pedig nem elég a sikerhez, a feltűnéshez vagy a szentséghez sem, ha már vallásossággal kapcsolatos elvárások is vannak (mert ugye vannak)!

Hát kapkodtam, mert vonzóbb akartam lenni, miközben egyszerre szentebb, okosabb, megnyerőbb, különlegesebb! Mégis boldogtalanná tett ez a kapkodás! Elvesztettem minden kontrollt az időm, a céljaim és a hitem felett: többet sminkeltem, mint imádkoztam, többet sportoltam, mint amennyit tanultam, sok emberrel találkoztam, de felszínessé és értelmetlenné vált minden.

hirdetés

Meg kellett álljak, mert Isten megállított a káosz nyüzsgő forgatagában, amit a média, az egyetemi légkör és a maximalizmusom kavart! Nem tudtam, ki is vagyok, mit is akarok igazából!

Isten féltékeny Isten, de irgalmas! Egy irgalmas apa, aki megértett engem, de figyelmeztetett, hogy semmi nem fontosabb Nála! Nincs semmi, ami boldoggá tesz Rajta kívül! Nincs senki, aki értékesebbé tesz, mint amilyen értékesnek Ő teremtett! Jónak! Elégnek! A sajátjának alkotott!

Te is jó vagy! Értékes! Pont elég! És ami a legfontosabb: Istené!

Szeretett vagy! Neked már nem kell koldulnod a szeretetet, ahogy én tettem!  Merd kérni velem együtt, hogy Isten mentsen ki az elvárások pókhálójából, emeljen vissza méltó helyedre: a tenyerébe!

Helstáb Nóra

Blog
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás