2017. 03. 22.

Különleges keresztút Budafokon

A nagyböjti keresztutak között több különleges, kiemelkedően hangulatos is akad – ezek valójában egyszerre lelkiségi és kulturális programok, amikre érdemes odafigyelni. Sík Sándor Keresztútja például megzenésítve hangzik majd fel egy igen szép helyszínen.

Április 7-én, pénteken kora este, 17:30-tól adják elő a kiváló pap-költő, a piarista Sík Sándor Keresztútját Budafokon, a Stáció kertben. A verset még 2003-ban zenésítette meg az Adoramus zenekar, a szöveg kíséretét a gitár mellett fuvola, furulya, cselló, szintetizátor és ütős hangszerek adják. A darabot tizenhárom éve hallhatják és imádkozhatják az érdeklődők, idén először azonban szabadtéri környezetben csendül fel a mű. Új színt jelenítenek meg a zenekarhoz ez alkalomból csatlakozó zenészek is, akik hetek óta próbálják a darabot.

Gulyásné Balogh Bianka, az Adoramus alapítója, a keresztút zenéjének szerzője úgy fogalmazott:

hirdetés

„Számomra ez minden évben a keresztúti ájtatosság egyre mélyebb átélésére ad lehetőséget, 2003 óta pedig egészen személyesen merülök el ennek mélységeiben Sík Sándor Keresztútjának köszönhetően, amire ekkor íródott egy komplett dallamvilág és zenekari kíséret.”

Az Adoramus a korábbi években többek között Siófokon, Esztergomban, Piliscsabán és több budapesti helyszínen, templomokban, iskolákban, szeretetotthonokban is hallható volt. A darab a megszokottakhoz képest másfajta megközelítést alkalmaz, a dallamvilága unikális – de mindenképpen fülbemászó, elmélkedésre, imára hív. Többek között olyan kérdéseket enged átelmélkedni, mint az alábbi gondolat:

Ó én kezdettől rámszabott keresztem!
Elfogadom, Uram, de hogy szeressem?

A program esőhelyszíne a Budafok-belvárosi Szent Lipót templom, médiatámogatója pedig a 777. A program Facebook-oldala itt található.

Programajánló Vágvölgyi Gergely
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás