2017. 03. 02.

A harag bűn? – A szeretet másik arca: a harag

Isten bünteti az embert? Isten haragszik az emberre? Miért van ennyi félreértelmezhető, furcsa történet az Ószövetségben? Az bűn, ha én haragot érzek más vagy akár Isten iránt? Gergely Kinga könyvajánlója A szeretet másik arca – a harag című Gary Chapman könyvről, amit mindenkinek érdemes elolvasni!

Sokunknak ismerős lehet az az érzés, miközben az Ószövetséget olvassuk, hogy nem értjük Isten haragját. Sokan értetlenül állunk Isten szigorú ítéletei előtt, melyekkel Izraelt és a körülötte élő népeket sújtotta. Az a sztereotípia él bennünk, hogy Isten könyörtelen cselekedetei ezek, aki igazságosan jár el, de nincs benne szeretet. Pedig ha jobban belegondolunk és alaposabban tanulmányozzuk az Ószövetséget, megláthatjuk, hogy Isten teremtményei érdekében folyamodik a szigorú eszközökhöz. Isten szentségével összeférhetetlen, hogy szó nélkül elnézze a bűnt. „Haragjában az emberek iránti féltő szeretete fejeződik ki.” Amikor egy kultúrát áthatott a bűn, az emberek szíve megkeményedett, Isten erre szigorú ítélettel válaszolt, hogy véget vessen a bűnnek és továbbterjedésének. Isten minden cselekedetét igazságosság és szeretet vezérli.

Erről szól a következő könyv: A szeretet másik arca – a harag. Ismét egy remek Gary Chapman könyvet mutatatok be nektek, mely egy hiánypótló mű. Ezt a könyvet mindenkinek maradéktalanul el kellene olvasnia.

“A harag isteni rendeltetése az, hogy konstruktív cselekvésre ösztönözze az embert, ha bűnnel vagy igazságtalansággal szembesül.” /Gary Chapman/

hirdetés

A harag fogalmát tévesen értelmezzük. Gary Chapman erről rántja le a leplet ebben a könyvében. A harag önmagában nem rossz dolog, és a harag nem bűn. Részletesen kifejti, hogy a haragra való képességünk azt bizonyítja, hogy Isten képmására lettünk teremtve, és hogy bűnös természetünk ellenére még mindig van érzékünk a jóra és az igazságra. A harag emberi természetünk nemes és értékes tulajdonsága. A könyv elolvasásával megtanulhatjuk, hogy kell helyesen haragudni.

Chapman határozott utat tár elénk a harag helyes kezelésében. Vannak azok az emberek, akik haragjukat képesek levezetni és vannak, akik nem tudnak mit kezdeni indulataikkal, vagy túl hamar „felkapják a vizet” és törnek-zúznak, vagy ellenkezőleg, elfojtják érzelmeiket és később váratlanul a felgyülemlett harag vulkánként tör felszínre belőlük. Ez a könyv nektek szól! Lehetünk dühösek magunkra, másokra, és Istenre is. A kérdés az, ha dühösek vagyunk, hogyan léphetünk túl ezen az állapoton és hogyan kerülhetünk ki belőle nyertesként.

“Isten azonban azt akarja, hogy beszéljünk vele az érzéseinkről. Az iránta érzett haragunkat sem szabad magunkba fojtanunk.” Gary Chapman

Chapman arra is magyarázatot ad, hogy mi történik akkor, amikor Istenre haragszunk. Ugyanis a harag érzése akkor sem bűn, ha Istenre haragszunk. Ilyenkor az igazságérzetünk tiltakozik, mert úgy érezzük, hogy igazságtalanság történt velünk, és természetes, hogy ekkor haragot érzünk.

A könyvben többek között arra a kérdésre is választ kaphatunk, hogy „Mit tegyünk, ha valaki ránk zúdítja a haragját?” Remek gyakorlatias tanácsokat kapunk arra, hogy hogyan kezeljük az ilyen helyzeteket. Ugyanis a jól kezelt harag képes helyreállítani egy megromlott emberi kapcsolatot, valamint orvosolni tudja az igazságtalanságot.

Ajánlom,

  • … ha részletesebben meg szeretnél ismerkedni a harag érzésének kezelésével;
  • … ha nem tudsz mit kezdeni haragoddal, ha általában elfojtod az érzéseidet, vagy ha hirtelenharagú vagy;
  • … ha bűntudatot érzel a haragod miatt;
  • … vagy ha haragudtál már Istenre valamiért.

Gergely Kinga

A könyv megvásárolható a Harmat Kiadónál

Könyvajánló
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás