2017. 02. 18.

#csakegygondolat – Ha nincs jó példa előtted

A Házasság Hete alkalmából látogattam el egy újpesti plébánia rendezvényére, amelyen egy, a mélységeket külön-külön és együtt is megjárt vidéki házaspár tett nagyon erős tanúságot hitéről és házasságáról. 

A Házasság Hete alkalmából országszerte rendeztek jobbnál-jobb programokat házasoknak és házasságra készülőknek egyaránt: magam az utóbbi kategóriába tartozva választottam az Újpest-Kertvárosi Szent István Plébánia szombat esti rendezvényét. A tanúságtevő házaspár elemi erővel beszélt hitéről és – korábban elképesztő mélységeket megtapasztalt, mára gyümölcsöző – házasságáról.

Mivel #csakegygondolat, álljon itt most valóban csak egy gondolatsor, elsősorban talán azoknak, akik még a házasság előtt vannak.

hirdetés

Mivel egyre többen érkeznek olyan családokból, ahol a szülők házassága megbicsaklott, két jó tanácsot emelek ki. Az egyik: ha nincs előtted jó példa, ha mindent látsz otthon, csak épp azt nem, hogyan kell jól csinálni (kb. csak azt tudod, hogyan nem akarod, de azt még nem tudod, hogyan kéne), törd át ezt a falat és fordulj kifelé! Számos lehetőség van: könyvek, előadások, szemináriumok, kurzusok, lelkigyakorlatok. Keresztény oldalak, youtube-videók, magyar és külföldi szerzők remek művei. De a legfontosabb: keress példaképeket! Kutass fel olyanokat, akiknek jó a házasságuk és nézd meg, hogyan csinálják! Ne vágj bele úgy, hogy csak annyit tudsz, milyen nem lesz a tiéd. Vágj bele úgy, hogy megfelelő mintákat tudsz követni!

Ha pedig nehéz döntések előtt állsz és nem találsz választ, olvasd el Jakab levelét (1;5): “Ha pedig valaki közületek szűkölködik bölcsességben, kérje az Istentől, aki mindenkinek bőven ad, szemrehányás nélkül meg fogja adni neki. De ne kételkedve, hanem hittel kérje, mert aki kételkedik, hasonló a tenger hullámához, amelyet a szél fölver, és ide-oda hajszol.”

Borítókép: Lost man
#csakegygondolat Vágvölgyi Gergely
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás