2017. 02. 08.

3 ok, amiért ne hallgass a szívedre

2017. veszettül és megállíthatatlanul dübörög előre. Ha tényleg szeretnéd ezt az új évet egy új kezdetként megélni, akkor itt van egy tanács, amire biztosan nem lesz szükséged: „Hallgass a szívedre!” Igen, Trudy Gine szerint ezt a tanácsot azonnal kidobhatod a kukába, és be is bizonyítja, miért.

A romantikus filmek, zenék és könyvek mind hibáznak, mikor azt üzenik: „Hallgass a szívedre!” Elhitetik velünk, hogy a szívünk pontos térképpel rendelkezik a boldogsághoz vezető úttal, csak vakon követnünk kell azt. Olyan egyszerű és ártalmatlan tanácsnak tűnik. Sőt, felszabadító! De vissza tudsz emlékezni, hogy mit javasolt neked a szíved az utóbbi időben? Vajon csupa önzetlen és bölcs tanácsról volt szó?

1) A szíved követésével a saját vágyaidat mindennél előrébb helyezed

„A szívem olyan dolgokra vágyott, melyeket nem ismételnék meg még egyszer”- írja Gine.

A szívünk mindig azt kívánja meg, ami kizárólag nekünk jó. Nem gondol másokra, hanem a saját szükségleteinket helyezi előtérbe. „A szívünk szerint a saját érzéseink mindig helyesek, és akik ezt nem értik meg, azok tévednek.”
Ez az elmélet igazán egyszerű, de egyáltalán nem jó vagy Istennek tetsző. Olyannyira nem, hogy a Biblia egészen mást mond a szívünkről és arról, hogyan viszonyuljunk hozzá. Jeremiás próféta könyvében a Szentírás a csalárd és a javíthatatlan szavakkal illeti a szívet (Jer 17,9).
De ennél még tovább megy Jézus, a Máté 15,19-ben ezt mondja:

„Mert a szívből származnak a gonosz gondolatok, gyilkosságok, házasságtörések, paráznaságok, lopások, hamis tanúskodások és az istenkáromlások.”

2) A szívünk bizonytalan és zavaros úton vezet minket

Az érzéseink, vágyaink és a hangulatunk folyamatosan változik. Ebből kifolyólag, ha a szívünket követjük, akkor egy viharos és zavaros ösvényen találhatjuk magunkat. Lehet, hogy most úgy gondolod, jobbra kell menned, de a másik pillanatban teljesen mást szeretnél, éppen ezért a szíved követése kimerítő is.

„Ha a vágyainkat Jézus felé irányítjuk, átadjuk neki a szívünk vezetését, akkor felszabadulhatunk ennek a tanácsnak a nyomása alól”- írja Gine.

3) Semmi sem olyan csapongó mint az emberi szív

A csúf igazság az, hogy a szívünk nem az igazat mondja nekünk, csak az aktuális követeléseit. Igazából a szívünk egyáltalán nem jóindulatú. Bűnös mivoltunknál fogva végtelenül önzők és önimádóak vagyunk, és a szívünk csak ezt tükrözi vissza.

„A szívünket nem arra tervezték, hogy kövessük. Arra tervezték, hogy Isten vezesse.”

De mégis hogyan tudjuk elérni azt, hogy Isten vezesse a szívünket? Ne gondoljunk semmi bonyolult műveletre, egyszerűen csak engedelmesnek kell lennünk. Ha átadjuk neki a vezetést, akkor a legjobb kezekbe kerülünk, mert Ő vigasztaló, megerősítő, gondoskodó és tökéletes szabadító, Megváltó. Isten soha el nem múló hűséggel erősít és szilárdít meg minket abban, hogy alázatosan szolgáljuk Őt, és elhiggyük, hogy az Ő akarata és terve sokkal tökéletesebb és jobb nekünk, mint a saját önző vágyaink.

„Új szívet adok nektek, és új lelket adok belétek.” (Ez 36, 26a)

„A szívedet követni olyan, mintha fátyol lenne a fejeden, de te mégis bizonygatnád, hogy így is tökéletesen látsz mindent. Ne hagyd, hogy a szíved megtévesszen! Ne dőlj be annak a hazugságnak, hogy te vagy a világ közepe, és a saját pillanatnyi vágyaid a legfontosabbak! Ne magadra koncentrálj és arra, hogy te mit akarsz! Így sosem fogsz megelégedni semmivel. Tisztítsd meg a kilátást Annak a segítségével, Aki tud jobbat. Akinek a szíve sosem csal meg téged.”

(Forrás: relevantmagazine.com, Képek: TheAwkwardYeti.com, pixabay.com)

Egyéb
hirdetés

1 Komment

  • Válasz Rita 2017. 02. 09. 10:22

    Nem értek egyet a cikkel. Nagyon egyoldalú. Hiszen a szívünkből indul ki a szeretet minden vágya. Mert a szívünket is Isten teremtette és arra teremtette, hogy szeressünk. Hogy szeressük magunkat és másokat ugyanúgy. Szerintem nem visz előre az, ha szemétrevalónak tartjuk magunkat és a szívünket. Hogy lehet ilyet mondani, hogy a szívünk a végtelen önzésünk és önimádásunk forrása? Amikor másokért való tenni vágyás hajt, amikor megállsz a szegény és rászoruló mellett, amikor adsz az idődből, pénzedből, az is mind a szívből jön. Egy nagyon mély szerzetesnő tanította nekem: nem elég akarattal szeretni, szívvel kell. Akkor most hogy is van ez? Egy gonosz, rossz szív hogyan tudna szeretni? Nem értem, hogy miért kell mindig ezeket a negatív képeket erősíteni a keresztényekben….