2017. 02. 06.

Hogyan legyenek egészségesek a kapcsolataink? – Kapcsolatklinika

„Életünk legértékesebb kincsei a kapcsolataink.” Abban talán mindenki egyetért, hogy az ember születésétől fogva olthatatlan vágyat érez a másokkal való tartalmas kapcsolatteremtésre. Ennek megértésére és alkalmazására jó a következő könyv: Kapcsolatklinika.
A múlt héten megtartott 777 Offline-on is érintett témában ajánlok most könyvet.

„A modern társadalmakban – ahol mindenfajta kínzás tilos – a magánzárka a legsúlyosabb büntetés. A bibliai teremtéstörténetben Isten mindjárt az első ember megteremtése után leszögezi, hogy társas lények vagyunk: „Nem jó az embernek egyedül lenni.” (1Móz 2,18)” /dr. Les és Leslie Parrott/

A könyv írói: dr. Les és Leslie Parrott, akik az amerikai Seattle Pacific University-n működő Kapcsolatfejlesztő központ igazgatói. Les pszichológiai professzor, Leslie házasság- és családterapeuta. E könyvüket komoly kutatómunka és számtalan lelkigondozói beszélgetés ihlette. Ezek alapján olyan alapelveket fogalmaznak meg, melyek segítségével a kapcsolati problémák jelentős része megelőzhető. Könyvükkel segítenek, hogy kapcsolataink egészségesebbé, boldogabbá és erősebbé váljanak.

Mégis miben más ez a könyv, mint a legtöbb párkapcsolattal foglalkozó mű? – tehetjük fel a kérdést, amint elolvassuk a címet. Abból a szempontból lehet érdekes olvasmány, hogy a pszichológia szemszögéből járja körül a témát részletesen és érthetően. Ennek köszönhetően lehetőségünk nyílik e könyv elolvasásával jobban megérteni, hogy miként viselkedünk a kapcsolatainkban és ennek mi lehet az oka.

A pszichológiai tények mellett a szerzőpáros sok személyes tapasztalatot oszt meg az olvasókkal, melyekkel nem csak példát állítanak elénk, hanem közelebb is hozzák az adott témát.

Leslie és Les Parrott számos érdekes kutatást is bemutatnak könyvükben, és mondandójuk kiegészítéseképp a könyv lapjainak szélein olvashatunk híres gondolkodók, írók idézeteit, melyek színesítik az olvasottakat. Valamint külön érdekessége a könyvnek, hogy a végén találunk több gyakorlatias, néhány perc alatt elvégezhető feladatot és önfeltáró tesztet, melyek sokat segíthetnek az olvasottak elsajátításában és alkalmazásában.

A könyvnek 9 fejezete van, amikben számos téma érintésre kerül. És melyekben több kérdésünkre is választ kaphatunk:

  1. fejezet: Melyek azok a hazugságok, melyek fenyegetést jelentenek a kapcsolatokra nézve? Milyen az egészséges önkép és önértékelés? Hogyan válhatunk teljessé?
  2. fejezet: Hogyan befolyásolja a családi hátterünk jelenlegi kapcsolatainkat? Hogyan kovácsolhatjuk előnnyé a családfánk ismeretét? Milyen szerepet kaptunk a családban?
  3. fejezet: Miben különböznek a nők és a férfiak lelki és biológiai alkat tekintetében? Hogyan lehetséges a nemek közötti szakadék áthidalása? Hogyan lehet az ellenkező nem nyelvén beszélni? Létezik-e puszta barátság férfi és nő között?
  4. fejezet: Hogyan alakíthatunk ki és köthetünk értékes barátságokat? Hogyan helyezzük szilárd alapra baráti kapcsolatainkat? Mitől jó egy barát?
  5. fejezet: Mennyit várhatunk egy baráttól? Miért okoznak csalódást a barátok? Miként lehet helyreállítani vagy meggyászolni egy derékba tört barátságot?
  6. fejezet: Hogyan lehetséges, hogy ne csak szívvel, hanem ép ésszel is mérlegeljük romantikus kapcsolatainkat? Hogyan működik az értelmes szerelem? Miként őrizhetjük meg józanságukat a szerelemben? Hogyan tarthatjuk meg életünk szerelmét?
  7. fejezet: Szexualitás: miben különbözünk az állatoktól? Hogyan törekedhetünk ebben a teljességre? Mit várunk a szextől? Miért érdemes várni? Újra tisztán?
  8. fejezet: Hogyan kerülhető el, hogy a szakítás a lelkünket is darabokra szaggassa? Miért ódzkodunk a szakítástól? Miért maradnak meg sokan egy rosszul működő kapcsolatban? Egy párkapcsolat mikor érik meg a végérvényes szakításra? Mire számíthatunk szakítás után?
  9. fejezet: Miként alakíthatunk ki és ápolhatunk őszinte kapcsolatot Teremtőnkkel? Hogyan viszonyuljunk Istenhez? Kicsoda Isten valójában? Kinek van szüksége Istenre? Miért vágyunk oly nagyon a közelségére? Hogyan kapcsolódunk Istenhez? Torzult Istenképem van?

Ajánlom elolvasásra,
… ha a felsorolt kérdések közül akár egy épp foglalkoztat téged, vagy
… ha kíváncsi vagy a szerelem és a kapcsolatok pszichológiai dimenziójának megismerésére,
… ha szeretnéd erősebbé és tartalmasabbá tenni kapcsolataidat.

Beszerezhető a Harmat Kiadó boltjában és honlapján.

Gergely Kinga

Könyvajánló
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás