2017. 02. 02.

Nagyon szerette a magyarokat a megölt misszionárius

Egy hete kedden történt, hogy Helena Kmieć rablógyilkosság áldozata lett Bolíviában. Egy 25 éves fiatal lengyel lány, frissen végzett egyetemista, vegyészmérnök. Előtte az élet.

„Senki sem szeret jobban, mint az, aki életét adja barátaiért.” Jn 15,13

Helena szerette volna megosztani ezt az életet másokkal, így januárban misszióba ment Bolíviába. Nem volt ez új számára, hiszen a szalvatoriánus rend önkénteseként járt már Zambiában, Romániában, és Magyarországon is. Szervezőként munkálkodott a 2016 nyarán megrendezett Krakkói Ifjúsági Világtalálkozón és rendszeresen járt augusztusban a czestochowa-i gyalogos zarándoklatokra.

Ezeken az egy hetes lengyel zarándoklatokon általában zenei szolgálatot végzett. Énekelt és gitározott a lengyel csoportban, amihez mi magyarok is csatlakoztunk. Nagy nyitottsággal és szeretettel fordult felénk, magyar fiatalok felé. A pihenőkön megkeresett minket lengyel társaival, hogy ezt, vagy azt a szót, hogyan is mondjuk magyarul. Vagy épp angolul beszéltük meg, melyik lengyel dalt lehet elénekelni magyarul is.

 

hirdetés

 

2012-ben eljött Magyarországra, arra a plébániára, ahol lengyel missziós szalvatoriánus atyák szolgálnak. Itt több héten keresztül magyar gyerekeknek tanított játékosan angolt.

Helena a tervezett fél év helyett két hetet töltött a nővérek által üzemeltetett gyermekotthonba a bolíviai Cochabambában. Január 24-én visszatért Teremtőjéhez.

A misszió szó megbízatást, küldetést jelent. Helena misszióba ment azokhoz, akiknek biztatásra, bátorításra, derűre vagy épp szeretetre volt szüksége. Ez a fiatal lengyel lány élte a szalvatoriánus rend alapítójának, Jordán Ferenc atyának a jelmondatát. „Amíg egyetlen olyan ember is él a földön, aki nem ismeri és nem szereti Jézust, nem szabad megpihenned!”

Nem tervezte, hogy majd mártírhalált hal, vagy vértanú lesz. Csak tette, amire a Lélek vezette gondolkodás, méricskélés és elvárások nélkül. Isten állandóan hív minket, hogy közösségben éljünk vele. Megtapasztalva szeretetét, küld is, hogy megtörve az időnket, a terveinket, az akaratunkat, megosszuk magunkat másokkal ott ahol épp vagyunk. Így él ma is Jézus köztünk.

Egy rövid videó, melyben Helena énekel egy lengyelországi város Wroclaw vasútállomásán rendezett evangelizációs flashmob-on:

 

 

Hajdu Noémi

Egyéb Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás