2017. 01. 30.

Hogyan tudsz leszokni az önkielégítésről?

Írtunk már arról, hogy mi a baj az önkielégítéssel, és nem sokkal később arról is, hogy a kereszténység nemcsak hogy nem ítéli el a szexet, hanem sokkal többre tartja, mint az emberek nagy része. Most arról fogok írni, hogy ha szeretnéd letenni a maszturbálást, szeretnél megszabadulni a láncaitól, milyen gyakorlati dolgokat tudsz tenni ennek érdekében.

Először is el szeretném mondani, hogy attól még, hogy küzdesz az önkielégítéssel, ugyanolyan értékes és szeretett fia/lánya vagy Istennek, mintha ez nem jelentene neked problémát. Ő nem haragszik rád, nem ítél el, hanem meg akar menteni belőle.

Sok „gyakorlati” tanácsot hallhattál már, szokták mondani, hogy segít a sport, a mozgás; segít, ha valahol máshol tudod levezetni a benned lévő energiákat. Lehet, hogy ezek enyhítenek a tüneteken, de én nagyon úgy látom, hogy ez az egész önkielégítés-téma sokkal inkább a szívben dől el. Lehet mindenféle “külső szabályt” felállítani, de ezek nem oldják meg a probléma valódi gyökerét. Így ez az egész egy folyamatos küzdelem marad.

De akkor hogyan állj neki? Az önkielégítés letétele egy nagyon erős, határozott döntéssel kell, hogy kezdődjön. Tudatában vagy annak, hogy ez bűn, eltávolít Istentől és elhatározod, hogy fel fogod venni vele a harcot. Lásd magad előtt a célt: ha tiszta lesz a szíved, akkor szabadon fogsz tudni a maszturbálás ellen dönteni, és ez megszűnik egy mindennapos problémának, küzdelemnek lenni. Szabad leszel a bilincsektől, és Istennel harmóniában, békében fogsz tudni készülni a házasságra (vagy a cölibátusra).

hirdetés

Mindig nagyon fontos volt, hogy tudjam, mit miért csinálok. Az önkielégítéssel kapcsolatban is ez volt: a leszokáshoz szükséges határozott döntéshez nem volt elég az, hogy benne van a Bibliában, hogy “Ne paráználkodj!”. Sokkal nehezebb engedelmeskedni egy olyan törvénynek vagy utasításnak, ami mögött nem látom a miértet, az igazi okot és célt. Így kezdetben csak elkeseredtem… Tudtam, hogy Isten nem szeretné, hogy ezt csináljam, de nem értettem, hogy miért. De az a jó Isten törvényeiben, hogy ha veszed a fáradságot, hogy utánajárj a miérteknek, minden helyre kerül és rádöbbensz, hogy Istennek igaza van, a törvényei szabadsághoz és boldogsághoz vezetnek. Kezembe került egy könyv: Christopher West – A test teológiája kezdőknek. Miután ezt elolvastam, hatalmasat fordult velem minden! Megláttam Isten gyönyörű és fantasztikus tervét a szexualitással és a házassággal; hogy mitől véd bennünket a törvényeivel, és hogy mennyivel többet szeretne adni nekünk annál, mint amit addig erről az egészről korábban gondoltam! Ez a tanítás (amely mellesleg II. János Pál nevéhez fűződik) megváltoztatta az életemet. Próbáld meg te is megkeresni (az első harmada elég teologikus, de utána alig tudod letenni).

Ha már látod a miértet, a legfontosabb kérdés, hogy hogyan tudod megtisztítani a szíved.

Ehhez először is szabad szívre van szükséged. Nem tudom, hogy mennyire vannak a közeledben olyanok, akik szoktak közbenjárni, személyesen imádkozni másokért. Keress egy-két ilyen embert, és kérd meg őket, hogy imádkozzanak érted. Személyes tapasztalatom, hogy ennek óriási ereje van! Egy közbenjáró ima képes letörni rólad azokat a láncokat, amik a szíved körül vannak. Ez az első lépés ahhoz, hogy szabadon tudj dönteni a vágyaidról. És persze – ha katolikus vagy – menj el minél hamarabb és minél gyakrabban gyónni, utána tiszta lappal indulsz!

Érdekes volt látni, hogy mindig akkor volt nagyobb probléma az önkielégítés, amikor messze voltam Istentől. Amikor nem volt annyira része a mindennapjaimnak, amikor nem töltöttem vele elég időt… Szóval a küldetés: visszatérni Istenhez. Ez a kulcs. Imádkozz minden nap, ezért is, és ne csak 5 percet; hagyd, hogy Isten átformáljon és megtisztítson.

Olvasd a Bibliát, az evangéliumokat minden nap, hihetetlen erő van bennük! Megtisztítják a szívedet.

És végül még egy gyakorlati tanács: ha jön a kísértés, ajánld fel a “szenvedésedet” a (leendő?) párodért, a szerelmetekért. A sátánnak nem érdeke, hogy a kísértésből valami jó süljön ki.

Imádkozz azért, hogy a benned lévő rossz vágyat Isten alakítsa át igazi, mély szeretetre. Ehhez egy gyönyörű ima segíthet a fentebb említett könyvből:

 „Uram, segíts, hogy meg tudjam különböztetni szívem mozdulásait. Segíts, hogy különbséget tudjak tenni a szexualitás általad teremtett nagy gazdagsága és a bűnös vágy torzulásia között. Megengedem Neked, Uram, hogy legyőzd bűnös vágyaimat. Vedd el tőlem őket. Feszítsd őket keresztre, hogy megtapasztalhassam a Te szándékod szerinti szexuális vágy feltámadását. Adj nekem tiszta szívet. Ámen.”


(U.I.: olvasd el a Róm 7,14-8,17-et; annak idején nagyon magamra ismertem benne.)

Ha Te is küzdesz és függőségben szenvedsz, akkor ne félj, nem vagy egyedül!
A tisztasor.com oldalon szakértőktől kaphatsz segítséget a leszokáshoz. Légy bátor!

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Blog
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Csikós Bence 2020. 05. 22. 01:58

    Jónapot kívánok én gyerek vagyok és nem tudok leszokni a hokizásról kérem segítsenek.
    Ez egy betegség?

  • Válasz Koszorús Gergely Máté 2023. 10. 07. 19:32

    Egész álló nap csak pornót nézek…van hogy két napig nem is alszom és fürdök emiatt. HOGY TUDNÉK LESZOKNI???