2016. 12. 16.

Katolikus elnöke lehet az Európai Parlamentnek

A közelmúlt híre, hogy az Európai Parlamentben legnagyobb frakcióval rendelkező konzervatív Európai Néppárt az olasz Antonio Tajani képviselőt jelöli majd a megüresedő elnöki pozícióra. Ha megválasztják, gyakorló katolikus lehet az EP elnöke.

Az Európai Parlament (EP) jelenlegi szociáldemokrata elnöke, a német Martin Schulz januárban megválik hivatalától – nagy valószínűség szerint ő lesz a jövő évi németországi választásokon az ismét ringbe szálló Angela Merkel baloldali kihívója a kancellári székért. A megüresedő elnöki tisztségre formálisan valamennyi frakció állít jelöltet, valós esélye azonban a nagyobb frakciók jelöltjeinek, elsősorban pedig a jobboldali Európai Néppárt jelöltjének van a győzelemre.

A Néppárt az előválasztási folyamat során négy másik jelöltet maga mögé utasító Antonio Tajani olasz politikust nevezte meg jelöltjeként. Tajani korábban Olaszország által delegált biztosként működött az Európai Bizottságban, jelenleg az EP képviselője és egyik alelnöke. Amennyiben ő nyerne, az unió mindhárom vezető tisztségébe néppárti-jobboldali politikus kerülne.

Antonio Tajani konzervatív politikus, gyakorló katolikusként él. Példaképként tekint például Mindszenty József bíborosra. A mandiner.hu által közölt interjúban például így beszélt erről: “Csodáltam Mindszenty bíborost, aki egy szabadságharcos, európai példa volt a bátorsága miatt, ahogy ellenállt a kommunista diktatúrának és elnyomásnak.

hirdetés

Becsületes ember volt, aki akkor is ellenállt, amikor meg akarták tiltani neki az imádkozást a börtönben. Soha nem térdelt le az üldözői előtt, mindig feltartotta a szabadság, a hit és a haza lobogóját.

Mindszenty példaértékű volt számunkra, fiatal „nyugat”-európaiak számára. Bemutatta, hogyan kell ellenállni a kommunista veszedelemnek Európában, különösen Olaszországban, ahol a kommunista párt sokáig megpróbálta megszerezni a hatalmat. Mindszenty életútja segített nekünk, olaszoknak abban, hogy válaszoljunk a kommunisták egyetemek, igazságszolgáltatás és média felé irányuló hatalomszerzési törekvéseire.

Az interjúban később arról is beszélt: “mindenekfölött szükséges megőriznünk és erősítenünk az Európa alapvető értékeihez, a mi ősi kultúránkhoz, keresztény gyökereinkhez és vallási szabadsághoz való kapcsolatainkat”.

Arról, hogy a 777 miként áll a politika, közélet kérdéséhez, itt írtunk bővebben.

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás