2016. 11. 22.

Fructum Terris – Keresztény gasztroblog a 777-en!

Új sorozat születik! Időnként (reméljük inkább gyakrabban, mint ritkábban) szeretnénk írni a szerzetesi, egyházi gasztro-témákról, amely régebbi, mint gondolnánk. Be szeretnénk mutatni különböző egyházi tematikájú termékeket; ételeket, italokat, (kiemelt tekintettel borokat) és mindent, ami ezekhez kapcsolódik. A rovat neve: Fructum Terris!

Miért a szerzetesi termékek?
Mert a minőség és a hagyomány találkozik a kemény munkával és azzal a spirituális többlettel, ami miatt érdemes rá időt szánni, utánajárni, megkóstolni, megérteni a mögöttes tartalmat, történelmet, jelent.

Miért a bor?
Mert a több száz éves tudás, tapasztalat a garancia arra, hogy a legjobbat hozzák ki a szőlőből. Ezen túlmenően, a szerzetesek az életüket az imádságra, a világtól való visszahúzódásra és a munkára teszik fel, amely segíti őket Teremtőjük jobb megismerésében. Így válik a borászat spirituális tevékenységgé is. Szent Benedek, az első szerzetesi közösség alapítójának regulájában olvasható a mai napig érvényes jelmondat, amely sok szerzetesrend alapjául szolgál: Ora et labora. Imádkozzál és dolgozzál. A mostani Ausztria, Olaszország, Franciaország, Spanyolország csak pár példa a középkori szerzetesi intézmények központjaira, ahol a tanítás, kódexmásolás, írás-olvasás tudománya mellett a földművelés, borászat kultúráját is megismertették az emberekkel, így nemcsak lelkipásztorok voltak, hanem e népek agrár fejlődésének is kulcsává váltak. Ezek az örökségek, vagy ennek jelei számos helyen ma is megtalálhatóak, elég csak ellátogatni Pannonhalmára, Tihanyba. Mi úgy gondoljuk, hogy a világ különböző pontjain megtalálható szerzetesborok olyan egyedi jelentést hordoznak, amelyek a bor szeretetén és a kulturált alkoholfogyasztás kultúráján messze túlmutatnak.

Sorozatunkban a termék bemutatásán kívül szeretnénk megismertetni a készítő rend vagy egyházi intézmény történetét, spiritualitását is, valamint a termék fellelhetőségi helyét. Hiszen könnyen kedvet kaphatunk a kóstolásra is!

Be szeretnénk mutatni, mit jelentett és jelent a bor az Egyház életében az Ószövetségtől napjainkig.

Reméljük, velünk tartotok!

Nacsa Lőrinc, Benkóczy Zoltán
Fructum Terris

Fructum Terris
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás