Tízezren a 777-ért kampány
Blog

Megadja kegyelmét…

Sokszor hallottam már ismerősöktől, hogy súlyos beteg rokonukhoz “nem mernek” papot hívni, mert attól tartanak, azzal csak ijedtséget okoznak hozzátartozójuknak, nem megnyugvást. Pedig nagy hiba elzárni a kegyelem látható közvetítő jeleit, a szentségeket betegeink elől. Személyes élményemet mesélem el ezzel kapcsolatosan.

Amikor nagymamám állapota súlyosbodott, természetesen azonnal felmerült a családunkban, hogy papot hívjunk hozzá, aki kiszolgáltathatja számára a szentségeket. Egy kedves pap-barátom az első telefonhívásra autóba ült, hogy mielőbb ott legyen a kórházban. Családi körben maradtunk, feloldozta nagymamámat, közösen imádkoztunk, majd kiszolgáltatta a betegek szentségét. Megható, mély pillanatok voltak. Egyáltalán nem olyanok, amelyektől félnünk kell.

Szerintem már akkor hibát követünk el, amikor a betegek szentségét “utolsó kenetnek” hívjuk. Millió példa van arra, hogy egyáltalán nem az utolsó valakinek az életében. Nem szabad a régimódi megfogalmazástól való félelmünkbe burkolóznunk, hanem világosan látnunk kell, hogy Isten szeretetének megnyilvánulása és kegyelem forrása a szentség. Használjuk bátran a betegek kenete megnevezést!

hirdetés

Nagymamám örömmel fogadta a pap jelenlétét és láthatóan lelkesen, nagy szeretettel imádkozott, sokkal összeszedettebben, mint állapota alapján várható lett volna. Ugyanakkor – és ezért írom le ezeket a sorokat – Isten kegyelme volt az is, hogy minden eshetőségét kizárta annak, hogy megijedjen, vagy nehezen értelmezze a helyzetet. Kis idő elteltével arról beszélt, hogy szentmisén vett részt. Isten sokkal nagyobb, mint a mi egyszerű emberi félelmeink. Hiszem, hogy az Ő ajándéka volt, hogy nagymama később a számára oly’ kedves szentmisével azonosította a családi körben lezajlott szertartást, ami további erőt adhatott neki.

A Corrie ten Boom életét bemutató regény, A menedék (amelyet hamarosan a 777 is bemutat) sorai jutottak eszembe: a kellő időben Isten megadja a kegyelmet annak, aki hittel, bizalommal kéri és fogadja Tőle.

Ne aggodalmaskodjunk, ne féljünk. Legyen bizalom bennünk az irgalmas Isten iránt!

Még nem érkezett hozzászólás