2016. 11. 02.

Jézus üzeni: ne parázz!

Korábbi írásunkban már foglalkoztunk azzal, hogy érdemes elkerülni a stresszes életet, azonban Jézus egy másik fontos dolgot is az eszünkbe vés, ráadásul a címben leírtnál jóval szofisztikáltabb módon!

Gyakran mondjuk keresztényként, hogy csak ki kell nyitnod a Bibliát, és mindenre választ találsz. De önkritikusan illik bevallanunk, hogy néha inkább mentőövként használjuk ezt az érvet, mintsem átgondolva, pedig amit mondunk, az tényleg igaz: a Bibliánál jobb tanácsadó nem létezik.

Talán az egész Szentírás egyik legizgalmasabb része Jézus hegyi beszéde: akkora tömeg veszi körül a Mestert, hogy keres egy hegyet, hogy mindenki láthassa. Körbeülik a tanítványok, majd a lelkes követők, végezetül pedig minden bizonnyal az árgus szemekkel figyelők. És ahogy Máté írja, “Jézus leült és szólásra nyitotta ajkát”.  Olyan dolgokat tanít a körülötte ülőknek és állóknak, hogy ők tényleg tátott szájjal hallgatják: beszél a nyolc boldogságról, megtanítja őket a Miatyánkra, érinti a böjtöt, minden korábbinál keményebben szól a házasságtörésről. Ezen parancsok mellett pedig szinte észrevétlenül belecsempészi az egyik legfontosabb üzenetét:

hirdetés

“Isten tudja mire van szükséged, ezért ne aggódj!”

És akkor adjuk is át a szót Máténak, aki így írja le Jézus beszédét a gondviselésről.

“Azt mondom ezért nektek: ne aggódjatok életetek miatt, hogy mit esztek vagy mit isztok, hogy testetek miatt, hogy mibe öltöztök. Nem több az élet az eledelnél s a test a ruhánál, Nézzétek az ég madarait! Nem vetnek, nem aratnak, csűrbe sem gyűjtenek- mennyei Atyátok táplálja őket. Nem többet értek ti náluk?

Ugyan ki toldhatja meg életét csak egy könyöknyivel, ha aggodalmaskodik?

Hát a ruházat miatt miért nyugtalankodtok? Nézzétek a mező liliomait, hogyan nőnek: nem fáradoznak, nem szőnek-fonnak, mégis mondom nektek: még Salamon sem volt dicsősége teljében úgy felöltözve, mint egy ezek közül. Ha a mezei virágot, amely ma virít, holnap pedig a kemencébe kerül, így öltözteti az Isten, akkor benneteket, kishitűek nem sokkal inkább? Ne aggodalmaskodjatok hát és ne kérdezgessétek. mit eszünk, mit iszunk, Ezeket a pogányok keresik, Mennyei Atyátok tudja, hogy ezekre szükségetek van.

Ezért ti elsősorban az Isten országát és annak igazságát keressétek, s ezeket mind megkapjátok hozzá!

Ne aggódjatok tehát a holnap miatt, a holnap majd gondoskodik magáról! A mának elég a maga baja.”

Ha valóban keresztény vagy, akkor hiszel a gondviselésben, azaz abban, hogy Valaki odafönt figyel rád és viseli a te gondjaidat. Pedig lehet, hogy a te gondjaid eltörpülnek mások problémái mellett, de ő még így is magán viseli ezeket. Ne aggódj, mert Isten mindent tud, neked pedig csak egy dolgot kell jól megjegyezned: hogy Ő nagyon szeret téged!

Martí Zoltán

Borítókép: Ne parázz!

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Blog Martí Zoltán
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás