2016. 09. 08.

3 dolog amit szeptember 8-ról tudni érdemes

Ne aggódjatok, nem fogunk gyakran ilyet csinálni, de a mai naphoz Szűz Mária születésén kívül több érdekes dolog is kapcsolódik. Pörgessétek csak át! 🙂

1. Ezen a napon ünnepli a Katolikus Egyház Szűz Mária születését

Eredetileg az ünnep,  a mai is álló jeruzsálemi Szent Anna templom felszentelési évfordulója, amelyet oda emeltek, ahol a hagyomány szerint Mária született. A rómaiak és a bizánciak is már a 7. században  megünnepelték ezt a napot, így érthető, miért soroljuk a nagy Mária-ünnepek közé.

hirdetés

Mária szülei, Joakim és Anna, sokáig, idős korukig vártak az ő kedves kislányuk születésére. A gyermek születése, a családi kötelék, mindig ajándék. Ez egy örök életre szóló elköteleződés. Amikor úgy nézett ki, hogy már nem érkezhet csecsemő Joakim és Anna karjába,nem vádaskodtak, mert tudták, hogy a gyermekáldás ajándékát nem lehet kikényszeríteni.szent-anna-szent-joachim-ikon

A születésnaposnak adott ajándékkal fejezi ki a család, hogy az Istentől kapott szeretet-kapcsolat, tovább él.

A családban egymást ajándékozzuk a másiknak. Úgy adjunk, ahogy az Isten, aki mindig tudja, mire van szükségünk. Az együttérző szív megérzi, mikor, mire van szüksége a másiknak, hogy helyesen szeressünk.

A szeretet-cselekedethez hozzá tartozik az áldozatvállalás, áldozathozatal. Isten teljes önátadó szeretete jelent meg Jézusban, aki saját életét áldozta oda értünk.

Mária és József bár  kezdetben  bizonytalanok,  és kérdések merülnek fel mindkettőjükben, mégis nyitott szívvel hallgatják az isteni üzenetet és kifejezik készségüket,
hogy mindent megtesznek, amit  a Mindenható  kér   tőlük. Nem   lázadnak,  hanem   egész  életüket   Isten szolgálatába állítják, így lesznek ők részesei a megváltás művének.

2. Őszkezdő nap és a “fecskehajtó Kisasszony” napja

Szeptember 8-át az ősi pogány kultúrában is fontosnak tartották, mint “őszkezdő nap”.
Másik elnevezése a “fecskehajtó Kisasszony” abból ered, hogy ekkortájt költöznek a fecskék melegebb éghajlatra. Ezen a napon az asszonyoknak tilos volt mindenféle munkavégzés, különösen a fonás. A földeken megkezdték a termények betakarítását, a fákról pedig lerázták a diókat.

A Balaton környéki lakosok is érdekes “szertartást” végeztek e napon.

Kora hajnalban felkeltek, és kiterítették a vetőmagokat a harmatos gyepre, hogy azt a Jóisten megszentelje. A rituálé egészen napkeltéig tartott, amikor is bevitték a  már megszentelt magokat, amelyektől így bő termést reméltek.

E nap után kezdték el leszedni a fűszerpaprikát is, amik vöröslő füzérekben lógva csempésztek még egy kis meleget a  hűvösebb őszi napokba.

A hegyvidéki parasztság úgy tartotta, ha ezen a napon nem köszönt be az éjszakai fagy, akkor hosszú meleg ősz lesz. Ez különösen a szőlészeknek volt fontos, hiszen a régi mondás szerint is:
„Szeptemberi meleg éjszakák finom bort érlelnek.
Ha hidegre fordulnak Máriák, savanyúak lesznek.”

3. Harvard, Szent Korona, írástudatlanság elleni küzdés

Következzen néhány érdekesebb a mai évfordulók közül, hogy szélesítsük közéleti ismereteinket!

Blaha Lujza

Blaha Lujza

  • 1636– Alapították a Harvard Egyetemet (Harvard University) a Massachusetts állambeli Cambridge-ben, ez az Amerikai Egyesült Államok legrégebb óta működő felsőoktatási intézménye.
  • 1850 – Megszületett Blaha Lujza színésznő, a „Nemzet csalogánya” († 1926)
  • 1853 – Megtalálták a Szemere Bertalan miniszterelnök által 1849. augusztus 23-án Orsova mellett elásatott Szent Koronát.
  • 1965 – Az UNESCO ezt a napot az írástudatlanság elleni küzdelem napjává nyilvánította.
  • 1989 – Megszületett Avicii (Tim Bergling) svéd zenei producer és lemezlovas
  • 2007 – XVI. Benedek pápa az ausztriai Mariazellben mutatott be szentmisét.

Forrás: mindenamikultura.blog.hu, evangelium365.hu, mariapocskegyhely.hu, wikipedia

Képek: Anna és Joakim, Blaha Lujza

Egyéb
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás