2016. 08. 26.

Egy könnyed nyári olvasmány – Narnia Krónikái

Egy kis kikapcsolódás így a nyár végére, egy keresztény író által készült mű.

C.S. Lewis egyik legismertebb könyvét hoztam el nektek a Narnia Krónikái sorozatból. Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény az író regénysorozatának második kötete. Narnia titokzatos történetét hét kötetben meséli el a világhírű angol szerző. A rajzokkal illusztrált kötetek egy sorozatot alkotnak, de önmagukban is lenyűgöző és érthető olvasmányok.

C.S. Lewis remek író, irodalomtörténész és gondolkodó volt. Ő a gyermek-fantasy műfaj megalkotója. Számos vallási témájú könyvet is írt.

„Narnia a jéggé dermedt birodalom, ahol örök tél uralkodik, Narnia az ország, amely szabadítóra vár. Egy ódon, vidéki kastély eldugott szobájában áll a titokzatos szekrény, a négy kis kalandor ennek ajtaján keresztül lép be Narnia földjére, amelyet a fehér boszorkány tart rabságban. Már minden remény veszni látszik, amikor visszatér Aslan, a Nagy Oroszlán. Elérkezik az igazság pillanata, s megindul a kalandos küzdelem a Jó hatalomra juttatásáért…”

hirdetés

narniaEz a könyv egy nem mindennapi történettel rendelkezik. Szép mese, tanulságos történettel. Ez az olvasmány egy gyerekkönyv, könnyed stílussal. Akár lefekvés előtt felolvasásra is ajánlott, a fejezetek jól tagolódnak, kisebb egységekre osztják a könyvet. A gyerekek könnyen azonosulni tudnak a főszereplőkkel. Nem hosszú könyv, nagyobb betűkkel van írva, szép rajzokkal díszítve, így a gyerekek is élvezni tudják az olvasását, nekik szól ez az izgalmas olvasmány. De az idősebbek is bátran a kezükbe vehetik a maguk szórakoztatására.
Ugyanis, nem csak egy sima mese ez. A ruhásszekrényen keresztül egy új világ nyílik meg a négy testvér számára, akik egy olyan történet szereplői lesznek, ami egy keresztény ember számára nem ismeretlen.

A könyv mesébe ágyazottan mondja el az egész evangéliumi történetet. A cselekményben minden főbb evangéliumi jelenet megjelenik: az ember bűnéért önkéntes áldozat, a feltámadás, a női szemtanúk, a halottak feltámasztása… Még a templom meghasadt függönyére is történik utalás egy kettétört kőasztal formájában. Aztán a feltámadott elmegy oda, ahova senki nem követheti, hogy majd egyszer, amikor eljön az ideje, visszatérjen.

Így válik érdekessé az idősebbek számára is ez a történet. Ugyanis ha figyelünk ezekre a keresztény elemekre, egy új színben tapasztalhatjuk meg Jézus történetét.

A könyvet, akár hívő vagy, akár nem, nyugodtan olvasd el, és ajánld hívő vagy nem hívő barátaidnak is. Ugyanis remek beszélgetések alakulhatnak ki barátainkkal a könyv kapcsán. És így talán közelebb tudjuk vinni őket Jézushoz.

Remélem, kedvet kaptatok a könyv elolvasásához, és a sorozat többi kötetét is a kezetekbe veszitek majd. Jó olvasást!:)

Gergely Kinga

Könyvajánló
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás