2016. 07. 15.

A Pécsi Egyházmegye felfüggesztette Orbánt kérdező papját

A Pécsi Egyházmegye hivatalos oldalán megjelent közlemény szerint Dr. Udvardy György püspök vizsgálatot indított és a mai naptól fogva a vizsgálat idejére minden nyilvános papi működéstől eltiltotta a videóblogjairól elhíresült Cseh Péter Mihály atyát. Az ügy előzménye, hogy a kisegítő lelkészként működő pap legutóbbi videójában Orbán Viktor miniszterelnöknek üzent és azt a kérdést tette fel: “kicsoda Habony Árpád?”, illetve kérdéssel fordult a közelgő népszavazás kapcsán a püspöki karhoz is.

Az egyházmegye szűkszavú közleménye szerint Cseh Péter Mihály a főpásztorától korábban szóban és írásban kapott útmutatások ellenére folytatta világi médiában való működését, ezen útmutatásoknak “nem vagy nem megfelelően” tett eleget. Az egyházmegye hivatala a közlemény mellékleteként bemutatta a püspök és papja korábbi levélváltásait, melyek között személyes e-mail váltás is olvasható. Ezekben a levelekben Udvardy György határozottan felszólítja Cseh Péter Mihályt egyes tevékenységek felfüggesztésére, illetve egy, a Magyar Katolikus Püspöki Karnak tervezett levél elküldésétől való eltekintésre. Egy alkalommal azt is felrója: papja korábban sosem kérte ki a véleményét.

A mostani felfüggesztés és vizsgálat egyik közvetlen előzménye, hogy Cseh Péter Mihály legújabb videóblogjában Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordul, akit nem csak mint “miniszterelnök urat”, hanem “mint keresztény testvérét” is megszólítja. Az atya néhány perces fejtegetés után rátér a lényegi kérdésre: “kicsoda Habony Árpád?”. Azért kérdezi ezt a miniszterelnöktől, mert “úgy gondolja, ők barátok”. A videó végén azt kívánja a kormányfőnek, Szent István király örökségéhez méltó módon kormányozza az országot.

hirdetés

 Cseh Péter Mihály atya a mai napon saját blogján nyílt levelet jelentetett meg, amelyben a Magyar Katolikus Püspöki Karhoz fordul a közelgő népszavazással kapcsolatban megfogalmazott öt kérdésével. Blogján azt írja, a levélről előzetesen tájékoztatott Udvardy György püspök nem tiltotta meg neki a levél eljuttatását az MKPK-hoz, ugyanakkor az egyházmegye által nyilvánosságra hozott levelezésből egyértelműen látszik, főpásztora arra kérte, ne küldje el a levelet.

Kollégánk válaszait Cseh Péter Mihály atya kérdéseire itt olvashatja.

Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás