2016. 07. 15.

Íme a válaszok Cseh Péter atya kérdéseire!

Cseh Péter atya a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciához fordult néhány kérdéssel az őszi kötelező betelepítési kvótával kapcsolatos szavazás témakörében, később Udvardy György pécsi megyéspüspök vizsgálatot indított ellene, mivel a fiatal pap a világos útmutatásoknak nem vagy nem megfelelő módon tett eleget.  A vizsgálat idejére minden papi munkától eltiltották a népszerű atyát. Habár nem engem kérdezett meg, jószándékkal megírtam válaszaimat kérdéseire.

1. El kell-e mennem szavazni?
Én mindenképp azt tanácsolnám, hogy éljen szavazati jogával Péter atya, habár nem önkormányzati vagy országgyűlési szavazásról van szó, de ennek ellenére érdemes kihasználni azt a lehetőséget, amikor az állampolgárok beleszólhatnak a közéleti kérdésekbe. Mindenkit arra tudok biztatni, hogy amikor lehetősége van, akkor éljen szavazati jogával és lehetőségével.

hirdetés

2. Ha el kell mennem szavazni, akkor igent vagy nemet kell válaszolnom? (A kérdés így szól:  „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?” )
Ez teljes mértékben lelkiismereti kérdés, senki sem szabhatja meg egy állampolgárnak, hogy kire vagy mire szavazzon. A legfontosabb, hogy tiszta lelkiismerettel menjünk el szavazni, előtte lehetőleg imádkozzuk át a döntésünket.

3. Bármelyik választ is találják megfelelőnek és nyilvánosan vállalhatónak a Püspök Atyák, kaphatok rá magyarázatot, hogy miért éppen az az erkölcsileg helyes döntés?
Miután egészen biztos, hogy a püspök atyák osztoznak véleményemen és nem buzdítanak semelyik szavazati lehetőségre, ezért nem fog tudni a kérdésére magyarázatot kapni Péter atya.

4. Személyes meggyőződésem az, hogy igennel fogok válaszolni. Ezt kihirdethetem-e a szószékről?
Kihirdetni kihirdetheti, de nem tartom szerencsésnek. Péter atya nem papi mivoltából megy el szavazni a népszavazásra, hanem mint magyar, szavazatra jogosult állampolgár. A szószéken azonban papként van jelen, nem pedig mint szavazó. Nem érdemes összekeverni a kettőt. Fontos ugyanakkor, hogy az Egyháznak igenis meg kell szólalnia társadalmi kérdésekben, hiszen keresztény tanításunk is rengeteg ilyen jellegű kérdést érint. De ugyanakkor, hogy egy pap magánemberként mire voksol egy népszavazáson, az magánügynek tekintendő.

5. Amennyiben hivatalos választ kapok Önöktől a kérdéseimre, azt nyilvánosságra hozhatom-e?
Természetesen nyilvánosságra hozhatja a válaszaimat 🙂

Blog Martí Zoltán
hirdetés

3 hozzászólás

  • Válasz Egy lelkes olvasótok 2016. 07. 18. 09:21

    Zoli, engedj meg egy kritikát – ez azért elég hatásvadász cím volt. Nagyon szeretem a 777-et, szeretném, ha ez így is maradna. Ezek nem “A válaszok”, ezek a Te válaszaid. A címre kattintáskor arra számítottam, hogy a püspökség válaszát olvasom majd. Amikor elkezdtem olvasni, és kiderült, hogy nem így van, az első gondolatom az volt, hogy “most komolyan, hülyének néztek engem?”. Kérlek Benneteket, erre figyeljetek oda. Nem kell a hatásvadász cím, sikeresek vagytok és lesztek enélkül is. Ne a kattintásokra hajtsatok, arra nincs szükségetek, nincs versenytársatok.

  • Válasz heizer 2016. 07. 18. 14:26

    Szerintem Péter atya és a hívek egy nem kicsi része ettől konkrétabb válaszokat és okokat, összefüggéseket, kapaszkodókat szeretett volna kapni. Akár az MKP-tól, akár mástól.
    Eddig sokan magunk is eljutunk.

  • Válasz sári gabriella 2016. 09. 30. 15:40

    Kedves Martí Zoltán! Lám, a 3. pontra adott válasz SAJNOS nem így lett! Püspökeink kórusban szólnak meg. Nesze neked, lelkiismereti szabadság! 🙁 Egyébként nagyon jók az írásai, örömmel olvasom, köszönöm! 🙂