2016. 06. 03.

Inkvizíció és keresztes háborúk – Nem erőltetett már ez egy kicsit?

Nap mint nap halljuk, hogy a túláltalánosítás mennyire nem helyénvaló. Rengetegen felhívják arra az emberek figyelmét, hogy nem minden migráns terrorista, nem minden cigány bűnöző, csak hogy két gyakori példát említsek. Ezzel személy szerint én is egyetértek. Azonban az egyszerűen nem fér a fejembe, hogy ha ezeket a népcsoportokat nem ítéljük el a jelenben történt cselekedetekért, akkor a kereszténységgel miért teszik ezt annyian a középkorban történt események miatt. Ráadásul olyanokért, amelyeket minden hitét komolyan vevő keresztény ember a leghatározottabban elutasít.

Már csak azért is, mert ennyi erővel a liberális eszméket követőket is mind elítélhetnénk például a francia forradalom következtében rendezett mészárlásokért, hiszen a „Szabadság, Egyenlőség, Testvériség” jelszó alatt elkövetett tömeges kivégzések igencsak szabadelvű keretek között zajlottak. Erre nyilván azt felelnék, hogy a párhuzam nem korrekt, hiszen olyan dolgokat vágunk a fejükhöz, amelyekhez semmi közük.

hirdetés

Szóval kérem, hagyjuk a megbélyegzést. Minden világméretű eszme nevében el lehet követni szörnyűségeket, sajnos sokan éltek is a lehetőséggel, ez alól a vallások sem kivételek. Azonban a több száz évvel ezelőtti cselekedeteket felróni állandóan a kereszténységnek – figyelembe sem véve azt a rengeteg munkát, amelyet e vallás követői a világ jobbá tételéért tesznek ma is – enyhén szólva komolytalan.

Ne feledd, a megosztással evangelizálhatsz!

Blog Kováts Gábor
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás