2024. 10. 25.

Ismerkedés keresztény körökben – lehetetlen küldetés?

Hol lehet párt találni manapság? Miért engedi meg Isten, hogy nehéz terheink legyenek? Hogyan él bennünk a Szentlélek? 3 nézői kérdés és 3 válasz Nyári Attila lelkipásztortól, a Biblia elvitelre podcast házigazdájától.

Ismerkedés keresztény körökön belül – lehetetlen küldetés?

Érzékelem, hogy mostanában óriási probléma a pártalálás, és nemcsak keresztény körökben. Nemrég szembejött velem egy infógrafika, amely azt mutatta be, hogy az elmúlt száz évben hogyan változott az, hogy az emberek hol találják meg a házastársukat.

Míg 1930-ban az emberek 10 százaléka a gyülekezetben találta meg a párját – az egész lakosságra vonatkoztatva –, addig 2020-ban ez már csak 2 százalék volt.

Tehát óriási csökkenés van, és ezt Magyarországon is tapasztaljuk. Azt gondolom, hogy minél több embert ismersz a másik nemből, ismerősként, barátként, annál nagyobb az esélye annak, hogy kialakuljon a vonzalom, valami több, mint egy egyszerű barátság. Minden olyan eseményt, ötletet nagyon szupernek tartok, amelyek abban segítenek az egyedülálló keresztényeknek, hogy megismerjék egymást. Ez nagyon sokféle módon történhet, tudok olyan történetekről, hogy együtt szolgáltak a gyülekezetben, vagy épp egy konferencián találkoztak, akikből aztán később pár lett. De jó felekezetközi programokon is részt venni akár önkéntesként vagy házicsoportra járni, ahol megismerhetsz új embereket.

hirdetés

A kérdező a lehetetlen küldetés kifejezést használta, és azt gondolom, hogy azért is stresszelnek rá sokan a párválasztásra, mert küldetésnek, projektnek látják ezt, amit el kell végezni. Tudom, hogy ez egy nehéz és komoly kérdés, hogy ki lesz a társam?, amikor még nincsen, de tény, hogy minél jobban rágörcsöl valaki, annál nehezebb lesz, mert annál furcsábban fog viselkedni, nehezebben fog tudni kapcsolódni a másikhoz.

Sajnos azt látjuk, hogy Magyarországon még nincs egy igazán jól működő, aktív online keresztény társkereső, miközben a világban nagyon sokan már online találják meg a társukat. Viszont ismerek egy szolgálatot, Single Cross a nevük, és ők évente többször szerveznek kimondottan egyedülállóknak konferenciákat és segítenek minél többeknek megtalálni a párjukat.

Miért enged ránk Isten annyi terhet, hogy összeroppanjunk?

A Biblia nem ígér problémamentes életet, de azt igen, hogy nem kapunk nagyobb terhet, mint amekkorát el tudnánk hordozni. Ebből az következik, hogy ha egy olyan teher van rajtunk, amit nem tudunk elviselni, azt nem Isten tette ránk. Ugyanakkor Ő segíteni akar mindenben, erről teljesen meg vagyok győződve. Az 1Péter 4,12-ben ezt olvassuk: „Szeretteim! A szenvedés tüze miatt, amely megpróbáltatásul támadt közöttetek, ne csodálkozzatok úgy, mintha valami meglepő dolog érne titeket. Sőt, amennyire részesültök Krisztus szenvedésében, annyira örüljetek, hogy az ő dicsőségének megjelenésekor is ujjongva örülhessetek.” Péter apostol tehát nyíltan beszél arról, hogy nem szabad csodálkoznunk, ha szenvedés ér minket. Viszont azt is olvassuk Péter első levelében, hogy Istennek kell átadnunk ezeket a megpróbáltatásokat:  „Minden gondotokat őreá vessétek, mert neki gondja van rátok.” (1Péter 5,7) A Biblia tehát azt üzeni, hogy

minden nehézségen túl tudunk jutni, de csak akkor, ha engedjük, hogy Isten segítsen. Ha bízunk Benne és át merjük engedni Neki a terheinket.

Sokszor ha szenvedünk, elkezdjük Istent vádolni, hogy hogy engedhette meg ezt, de ilyenkor valójában azt a személyt kezdjük el hibáztatni, aki tudna és szeretne segíteni, és inkább továbbra is saját magunk cipeljük a terheinket. Hadd bátorítsalak tehát, hogy Isten nem enged akkora terhet rád, amitől összeroppannál. Biztos lehetsz benne, hogy Ő melletted akar lenni, segíteni szeretne és veled akarja vinni a terheket.

Hogyan él bennünk a Szentlélek?

A Biblia szerint az ember és a Szentlélek között háromféle kapcsolat lehet.  Az első, amikor a Lélek ott van az ember életében, és igyekszik meggyőzni arról, hogy higgyen Jézusban, és kövesse Őt. Jézus azt mondja a Szentlélekről: „És amikor eljön, leleplezi a világ előtt, hogy mi a bűn, mi az igazság és mi az ítélet.” (Jn 16,8)

Amikor valaki megtér, akkor a Szentlélekkel való kapcsolat egy új szintre lép: ilyenkor a Lélek már nemcsak velünk, mellettünk van, hanem belénk költözik. Ez a második féle kapcsolat. Jézus mondja: „Én pedig kérni fogom az Atyát, és másik Pártfogót ad nektek, hogy veletek legyen mindörökké: az igazság Lelkét, akit a világ nem kaphat meg, mert nem látja őt, nem is ismeri; ti azonban ismeritek őt, mert nálatok lakik, sőt bennetek lesz.” (Jn 14,16-17)

Van egy harmadik típusa is ennek a kapcsolatnak, ezt nevezi a Biblia betöltekezésnek. Ekkor a Szentlélek egy különleges erővel ruház fel minket: már nemcsak bennünk van, hanem „túlcsordul” belőlünk, és hatással lesz a környezetünkre. Ennek mindig az a célja, hogy a szolgálatunkat tegye erőteljesebbé és hatékonyabbá Isten. Az Apostolok Cselekedeteiben ezt olvassuk: „Ellenben erőt kaptok, amikor eljön hozzátok a Szentlélek, és tanúim lesztek Jeruzsálemben, egész Júdeában és Samáriában, sőt egészen a föld végső határáig.” (Apcsel 1,8) Ez azután volt, hogy a tanítványokban már benne élt Szentlélek, de ekkor kiömlött, kitöltetett rájuk, megkapták a Szentlélek ajándékait, és óriási erőt kaptak ezzel a szolgálatukhoz. Elkezdtek bizonyságot tenni Jézusról, és nagyon sokan megtértek, de nem azért mert a tanítványok annyira okos dolgokat mondtak vagy jó szónokok voltak, hanem mert ott volt a Szentlélek természetfeletti ereje.

Imádkozzatok is ezért, hogy töltsön be titeket a Lélek újra és újra, hogy tudjatok hitelesen bizonyságot tenni Jézusról egy olyan világban, ahol óriási szükség van a jó hírre.

A teljes adás: 

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Szemle Szilágyi Anna
hirdetés