2024. 10. 09.

Hogyan ismerjük fel az AI által generált képeket?

Az utóbbi időben egyre elterjedtebbek lettek az AI (mesterséges intelligencia) által készített képek. A technológia fejlődése olyan szintre jutott, hogy sok esetben első pillantásra nehéz megkülönböztetni ezeket a képeket a valódi fotóktól. Azonban, ha jobban megfigyeljük őket, gyakran felfedezhetünk apró hibákat és rendellenességeket. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan ismerheted fel az AI által generált képeket, és milyen trükköket érdemes használni, hogy ne válj a hamis tartalmak áldozatává.

Egyre nyugtalanítóbb azt látni, hogy az online térben napról napra elárasztanak minket a mesterséges intelligencia által generált képek. Ezek a tartalmak gyorsan elérik az embereket, különösen az idősebb generációt, akik sok esetben nem tudják megkülönböztetni ezeket a hamis alkotásokat a valódi fotóktól. Több ezer like, komment és megosztás van rajtuk, így terjednek emberről emberre. Szeretném azonban, hogy mindenkinek legyen megfelelő tudása ahhoz, hogy fel tudjon ismerni egy mesterséges intelligencia által generált képet.

Ezért összegyűjtöttem néhány gyakorlati tippet, hogy senki ne váljon félrevezető tartalmak áldozatává:

  1. A háttér részletei és a perspektíva

Az AI által készített képek háttere gyakran homályos, elmosódott, vagy egyszerűen alaktalan. Az épületek, tárgyak formája néha furcsa, eltorzult, összefüggéstelenül jelenik meg. Az ilyen hibák különösen akkor fordulnak elő, ha az AI bonyolult környezetet próbál megjeleníteni, például városi tájképeket vagy részletes szobabelsőket.

hirdetés

Tipp: Nézd meg alaposan a képen szereplő hátteret és a tárgyak körvonalait. Ha valami nem illik a kép kontextusába, torz vagy szokatlan, akkor érdemes gyanakodni.

Példa: háromkerekű kiskocsi, befejezetlen kerítés

  1. A szövegek és feliratok minősége

Az AI nagyon nehezen boldogul a szövegekkel. Még ha néhány betűt helyesen is generál, a szavak gyakran összevisszák, értelmetlenek vagy olvashatatlanok. Ez különösen feltűnő, ha egy épület homlokzatán, egy könyv borítóján vagy egy póló mintáján látsz szöveget.

Tipp: Nagyíts rá a képen látható feliratokra. Ha a szöveg furcsa karaktereket tartalmaz, értelmetlen, vagy az ismert márkanevek helytelenül jelennek meg, akkor gyanakodhatsz, hogy a kép mesterségesen lett generálva.

Példa: Kavisto felirat a képen

  1. Az emberek ábrázolása: ujjak, fogak és szemek

Az AI képgenerátorok korábban híresek voltak arról, hogy problémáik voltak az ujjak elrendezésével (többet, vagy kevesebbet generáltak). Bár ez az újabb verziókban jelentősen javult, még mindig előfordulnak hibák. Figyelj az olyan apróságokra, mint a kezek természetellenes póza, az ujjak szokatlan hossza vagy a fogak elrendezése (például túl sok fog egy szájban).

Tipp: Nézd meg az arcokat és a kezeket! Ha valami nem stimmel, például a szemek nem egy irányba néznek, a fogak furcsán rendeződnek, vagy az ujjak túl hosszúak, akkor valószínű, hogy AI képpel van dolgod.

Példa: Ujjak száma

  1. Szimmetria és ismétlődés

Az AI gyakran hibázik, amikor összetett mintázatokat, például építészeti elemeket vagy dekoratív részleteket próbál megjeleníteni. A képeken látható szimmetria gyakran túl tökéletes vagy éppen ellenkezőleg, furcsán torz. Az ismétlődő mintázatok, például a csempék, a téglák vagy a növények levelei is lehetnek gyanúsak, ha nem illenek egymáshoz.

Tipp: Ha az épületdíszek, textúrák vagy mintázatok túl tökéletesen, vagy éppen egyenetlenül ismétlődnek, az is árulkodó jel lehet.

Példa: Utak, autók, elmosódások – ezen a képen egyértelműen látni, hogy AI

  1. Túlzottan tökéletes részletek

Az AI képgenerátorok néha túlzottan részletes képeket hoznak létre, amelyeket az emberi fotósok nem szoktak. Például egy egyszerű tárgy, mondjuk egy torta, indokolatlanul részletgazdag lehet, tele felesleges, kidolgozott díszítésekkel. Ez azért van, mert a mesterséges intelligencia a realizmusra törekszik, de néha „túlbuzgó” a részletek megjelenítésében.

Tipp: Ha egy kép túl tökéletesnek tűnik, vagy olyan aprólékos részleteket tartalmaz, amelyek normál esetben elkerülnék a figyelmedet, akkor érdemes kétszer is megnézni.

Példa: rengeteg részlet, de a szövegek nem kivehetők

Példa: a macska bajsza, szemei

  1. Hiányos részletek a “kézi készítésű” dolgoknál

Az AI hajlamos hibázni, amikor kézzel készített dolgokat próbál generálni, például horgolt tárgyakat, kötött ruhákat vagy egyedi ékszereket. Gyakran a textúrák szokatlanul elmosódottak, az öltések nem természetesek, vagy a tárgyak furcsa alakzatokat vesznek fel.

Tipp: Ha egy kézi készítésű tárgy túl sima, túl egyszerű, vagy szokatlanul elmosódott, akkor érdemes arra gondolni, hogy talán AI alkotta.

Példa

  1. Rossz fordítások

Ahogy észrevettem, a legtöbb képet nem magában osztják meg, hanem felirattal, ami pedig teljesen magyartalan, érthetetlen.

Tipp: Használd a nyelvérzéked! Ha a kép is gyanús és láthatóan nem értelmes, amit a kép fölé írtak, akkor valószínűleg AI képről van szó.

Példa

+1 tipp: Használd az online eszközöket!

Vannak speciális oldalak és eszközök, amelyek segítenek felismerni az AI által generált képeket. Ilyen például a Hugging Face vagy a „Sensity AI” alkalmazás. Ezek a programok képesek elemezni a képeket, és megmutatni, ha gyanús jeleket észlelnek.

 

Összegzés

Az AI által generált képek könnyen félrevezethetnek minket, különösen, ha nincsenek meg az eszközeink és a tudásunk a felismerésükhöz. Fontos, hogy tudatosak és óvatosak legyünk az online térben, a megtévesztés elkerülése érdekében mindig érdemes több forrásból tájékozódni, és megkérdezni magunktól, vajon igaz-e, amit látunk.

,,Vizsgáljatok felül mindent, a jót tartsátok meg.” (1Thesszalonika 5:21).

Legyünk éberek, bölcsek és szeretetteljesek, és segítsünk egymásnak eligazodni a digitális világban!

Borítókép: Robot handshake human background, futuristic digital age Fotó: rawpixel.com
Egyéb
hirdetés