2024. 10. 04.

3 útmutató az élethez – Assisi Szent Ferenc nyomán

Türelem, bátorság, bölcsesség. Neked mire van ma leginkább szükséged?

„Uram, adj türelmet,

hogy elfogadjam, amin nem tudok változtatni!

Adj bátorságot,

hogy megváltoztassam, amit lehet,

hirdetés

és adj bölcsességet,

hogy a kettő között különbséget tudjak tenni…”

Assisi Szent Ferenc imájának első soraiban szinte biztos, hogy mindenki megtalálja azt, amire számára leginkább szüksége van.

Türelem

Az egyik legfontosabb képességünk. Mégis – vérmérsékletünk szerint– könnyen el tudjuk veszíteni. A krízishelyzetek, a bizonytalanság, a várakozás mind-mind közrejátszhat ebben. De a legjobban akkor van szükségünk a türelemre, amikor – ahogy az imában is elhangzik – nem tudunk valamin változtatni.

Amikor akaratunkon, képességeinken felül történnek a dolgok, akkor nem csak a türelmet, hanem az Istenbe vetett bizalmat is erősíteni kell.

Ez talán a legnehezebb. Kicsúszik a kezünkből az irányítás. Az életben mindenki hordozza a maga keresztjét. Akár egy betegség, egy baleset, családon belüli konfliktus, szerettünk elveszítése – bármiről is legyen szó, ami fájdalmat okoz, tudnunk kell, hogy Isten nem hagy el bennünket. Ez a hit és bizalom az, ami segíthet átlendülni a nehéz időszakon. És ehhez olykor sok türelemre van szükség. „Akik könnyezve vetettek, ujjongva fognak majd aratni.” (Zsoltárok 126:5)

Bátorság

Amin viszont tudunk változtatni, ahhoz bátorságra van szükségünk. Hány és hány olyan helyzet adódik az életben, amelyben megalkuszunk? Nem érezzük jól magunkat a munkahelyünkön, mégsem merünk lépni. Nem tisztelnek egy párkapcsolatban, mégis inkább benne maradunk. És még hosszan sorolhatnám… A „mit szól majd a falu népe?” kérdésre soha nem kapunk választ, mégis ez befolyásolja leginkább döntéseinket. Amint ki merünk lépni a komfortzónánkból, új világ tárul elénk. Saját tapasztalatom, hogy a legnagyobb kételyek közepette, amikor az első lépést megtettem a változás felé, Isten nem hagyott magamra. A lehetőség megérkezik, egy személy, egy állás, egy utazás, vagy akár egy idézet formájában. Csak észre kell vennünk a jeleket. De bátorság kell akkor is, ha akár egy szülő-, testvér- vagy baráti kapcsolatot szeretnénk helyrehozni, és ehhez mi tesszük meg az első lépést. Bárhogyan is alakul, megpróbálni mindig jobb, mint egy életen át haragot tartani. Isten bátorító szava, a ,,Ne félj” 115 versben található a Károli Gáspár féle fordítású Bibliában, és még 14-szer ismétlődik némelyik versben.

Bölcsesség

Mi is a bölcsesség keresztény szemmel? A Szentlélek hét ajándékának egyike. Talán az egyik legértékesebb erény. Bölcsen döntünk akkor, amikor a lehetőségek közül azt választjuk, ami Istennek leginkább tetszik. ,,A felülről származó bölcsesség először is tiszta, aztán békeszerető, méltányos, engedékeny, irgalom tölti el és gazdag termést hoz, nem részrehajló, nem képmutató.” Jakab 3,17

Szent Ferenc imájában arra kéri Istent, hogy a bölcsesség által tudjon különbséget tenni a között, amit meg tud változtatni és aközött, amit nem. Hiszen sokszor mi magunk is legyártjuk a forgatókönyvet.

Meg akarjuk változtatni a változtathatatlant és beletörődünk abba, amin tudnánk változtatni.

Türelmetlenek vagyunk Isten döntéseivel kapcsolatban, amik számunkra nem kedvezőek vagy még nem érthetőek. De nincs bátorságunk új vizekre evezni a lelki gyógyulásunk érdekében. Akár kis, akár nagy horderejű dolgokról legyen szó, ne engedjük, hogy a félelem befolyásoljon bennünket! Ez a fajta bátorság azonban nem egyenlő a vakmerőséggel. Mi, akik a Szentlélek által megkaptuk a bölcsesség ajándékát, mindig számíthatunk rá, és segíteni fog bennünket döntéseink meghozatalában!

Marton-Gazdag Rita

Borítókép - Fotó: Dreamstime.com
Blog
hirdetés