2021. 01. 28.

Életbe lépett az új jogszabály – törvény védi a beteg magzatokat Lengyelországban

Csak akkor hajthatnak végre abortuszt Lengyelországban, ha az anya élete veszélyben van, illetve ha a gyermek bűncselekmény során fogant, azaz erőszak vagy vérfertőzés következményében. 

Ahogyan arról korábban már mi is beszámoltunk, hatalmas port kavart Lengyelországban az abortusztörvények szigorításának felmerülése. Bloggerünk, Meuwissen Lídia Lelle számolt be annak idején arról, hogy a tüntetők több templomot és szentek szobrait is megrongáltak, megzavarták a szertartásokat, ezért a templomok bejáratához önkéntesek álltak ki védőként.

A lengyel alkotmánybíróság szerdán ismertetett írásos indoklásával hatályba lépett jogszabály tiltja a terhességmegszakítást abban az esetben, ha a magzatnál betegséget, deformitásokat állapítanak meg. Ide tartoznak például a Down-szindrómás babák is. 

A törvény csupán két esetben engedélyezi az abortuszt: ha az anya élete veszélyben forog, illetve ha a megfogant élet bűncselekmény – nemi erőszak vagy vérfertőzés – következménye. 

A lengyel alkotmánybíróság még októberben találta alkotmányellenesnek azt a törvényi előírást, amely engedélyezte az abortuszt abban az esetben, ha a gyermek nagy valószínűséggel súlyos egészségkárosodással fog világra jönni. Miután a módosítási javaslat napvilágot látott, soha nem tapasztalt, agresszív tüntetési hullámok indultak el az országban. Épületeket, szobrokat, templomokat rongáltak meg a tiltakozók, szertartásokra törtek be, a híveket inzultálták.

hirdetés

Marek Jędraszewski krakkói érsek, metropolita annak idején így nyilatkozott a lengyel médiának:

„Valami épp megtörik társadalmunkban, valami nagyon rossz történik. (…) Mindez arról tanúskodik, mennyire nem értjük, hogy mi az ember, mi az élet a fogantatástól a természetes halálig. Mintha ez az alapvető érzékenység bizonyos körökben megszűnt volna létezni és működni.” – mondta. 

Mi történik Lengyelországban? – bloggerünk beszámolója Varsóból

 

Borítókép: Wioletta Wiaderek | Dreamstime.com
Hírek
hirdetés

Még nem érkezett hozzászólás