2020. 10. 27.

Mi történik Lengyelországban? – bloggerünk beszámolója Varsóból

Több templomot is megrongáltak és rendőrökre is rátámadtak a hétvégén Varsóban az abortusztörvények szigorítása ellen tüntető aktivisták – számol be a V4NA nemzetközi hírügynökség. Bloggerünk, Meuwissen Lídia Lelle egészen közel került az eseményekhez, Lengyelországból meséli el nekünk tapasztalatait.

Milyen a közhangulat most Lengyelországban?

Varsó főváros lévén liberális irányultságú, viszont a 38 milliós Lengyelország többsége mélyen katolikus. Mi jelenleg a férjemmel Varsóban élünk, így főleg erről vannak tapasztalataim. Több templomot és szentek szobrait is megrongáltak, megzavarták a szertartásokat, ezért a templomok bejáratához önkéntesek álltak ki védőként.

Engem egyszerre kerülgetett a sírás és a büszkeség, amikor tegnap ezt láttam.

Sírni akartam, mert nagyon fájt az a gyűlölet és agresszió, ami a tüntetőkből áradt, de elképesztően büszke voltam azokra az önkéntesekre, akik csak ott álltak a templom bejáratánál a hidegben, csendesen tűrve azt a rengeteg szidalmat, amit az arcukba kapnak. Oda is mentünk hozzájuk, látszott, hogy már nagyon kifáradtak és lenne jobb dolguk is így vasárnap este, de mondták, hogy addig maradnak, amíg kell. Tehát összességében azt tudom mondani a közhangulatról, hogy van egy hangos, erőszakos csoport, viszont van egy csendesebb, de határozottan kiálló életpárti csoport is. 2017-ben volt egy petíció a most meghozott szabályozásért, amit kb. 830 000 ember írt alá. Ez alapján az életvédők csendes csoportja a nagyobb többség.

hirdetés

Pontosan hogyan szól a törvény? Mit enged meg és mit nem?

Az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek mondta ki az abortuszt a károsodott vagy fogyatékos embriók esetében. Viszont továbbra is van lehetőség arra, hogy abortuszt hajtsanak végre akkor, ha a terhesség nemi erőszak vagy vérfertőzés következménye, illetve, ha a magzat kihordása az anya életét veszélyezteti.

Miért törtek be a templomokba az aktivisták? Volt szerepe a lengyel katolikus vezetőségnek abban, hogy ezt a törvényt elfogadták?

Lengyelországban az egyház és az állam erősen együttműködik. Így szerintem, ha mérgesek a katolikus értékekért kiálló kormányukra, akkor ezzel együtt a katolikus egyházra is. Nekem mindig olyan kettős, hogy miközben a szabadságért harcolnak, mások szabadságát teljesen figyelmen kívül hagyják, kezdve a szabad vallásgyakorlással.

Vannak, akik kegyetlennek tartják ezt a törvényt. Azt mondják, hogy nem lehet kényszeríteni senki, hogy megszülje a beteg gyermekét. Mi az életvédők álláspontja?

Mi a kegyetlenebb? Megszülni valakit, aki nem olyan, amilyennek megálmodtuk, vagy elvenni az életét? A 2019-es lengyel abortuszadatok alapján összesen 1100 abortuszt hajtottak végre. Ebből 1074 babát azért abortáltak, mert Down-szindrómás. Aki már találkozott akár egy ilyen emberrel is, szerintem nem gondolja, hogy kegyetlenség a velük való együttélés. Nyilván nem egyszerű egy downos gyerekkel, de csak mert valaki nem egyszerű ez feljogosít minket arra, hogy halálra ítéljük?

Borítókép: October 26, 2020, (Photo by Wojtek RADWANSKI / AFP / Europress)
Hírek
hirdetés

3 hozzászólás

  • Válasz Anna 2020. 10. 27. 13:39

    A holgy irta, aki Varsoban el:
    “Így szerintem, ha mérgesek a katolikus értékekért kiálló kormányukra, akkor ezzel együtt a katolikus egyházra is.”

    A jelenlegi lengyel kormany “álkatolikus”, s az embereknek ebbol lett eleguk.

    A parancsolatokbol kiemelik most “a ne olj” cimut, de a ” katolikus” kormany a tobbi parancsolatra magasrol tesz! S nem azok alapjan el es cselekszik.

    Az ottani katolikus egyhaz iranyitja a politikat. Mindenbe beleszol es mindent iranyit. Mit lehet nezni az allami televizioban, kire kell szavazni, kiket kell gyulolni, kik az ” ellenseg”.

    A lengyelek nagy tobbsege katolikus, Isten hivo, de eleguk van abbol, hogy a politika belekeveredik a vallasba. Nem felejtik el a katolikus egyhaz tagjainak, hogy tobb ezer gyerek/ felnott eletet tettek tonkre ( pedofil papok)… buntetest nem kaptak es a jelenlegi kormany eltusolja a felszinre jovo ugyeket. Nehezen emesztik meg az atlag emberek, hogy a kormany miert tamogatja oriasi osszegekkel az egyhazat. Ez a torveny az utolso csepp volt a poharban…az emberek nem Istenre mergesek, nem a katolikus vallasra mergesek, hanem duhosek a felulrol buzlo, poffeteg, gyuloletre uszito, penzehes, alszent lengyel egyhazra!

    • Válasz Filipánics Tibor 2020. 10. 28. 16:06

      “emberek nem Istenre mérgesek, nem a katolikus vallásra mérgesek” Ez bizony óriási különbség és minden támadást ami az egyház ellen vagy a dogmák ellen irányul,személyes sértésnek,támadásnak vesznek. Ugyan látják az eredményét a hozzá állásuknak,de rettentő rövid távon gondolkodnak. Tulajdonképpen nem is mi okozzuk az egyház vesztét,hanem saját maguk.
      Ez azért sajnálatos,mert maga a keresztény hit nagyon sok értékes tanítást hordoz magában. Sajnos ez van.

  • Válasz Filipánics Tibor 2020. 10. 27. 15:33

    “van egy hangos, erőszakos csoport, viszont van egy csendesebb, de határozottan kiálló életpárti csoport is” Milyen érdekesen vagyunk megteremtve. Ha én ellenőr lennék,azonnal visszadobnám további átdolgozásra az embert. Nagyrészt ezért tartunk itt,mert az erőszakos ki csoport jobban tudja érvényesíteni az akaratát,míg a többség jámboran tűri. Erre szoktam azt mondani,hogy ezek a “törvények” amelyek Isten fölött állnak és még neki is alkalmazkodnia kell hozzá.
    Teológiailag minden abortusz gyilkosság,a valóság azonban sokkal bonyolultabb. Nagyon sok dolgot látunk egy kisgyermek erkölcsi szintjén,szerencsére egy -két dologban növekszünk.
    “Mi a kegyetlenebb? Megszülni valakit, aki nem olyan, amilyennek megálmodtuk, vagy elvenni az életét?” Kérdés jó,de elfelejti a megszülő nő felőli nézőpontot. Ezek a furmányosan megfogalmazott kérdések,nagyon félre vezetik az embert. Sajnos ebben kitűnőek vagyunk. Érdekes számomra,hogy miközben életeket próbálunk védeni az egyik oldalon,addig a másikon a többszörösét tesszük tönkre. Nem vesszük el az életet csak érzelmileg,szellemileg nyomorítjuk meg a másikat,sőt nagyon sokszor saját magunkat is. Ezek viszont nem feltűnőek,hozzá szoktunk,társadalmunk valamilyen formában még el is fogadja,sőt némely csoportok egyenesen támogatják. Persze ez természetes,elkerülhetetlen,csak érdekesek. Példa?? Lélekben nyomorítjuk meg úgy az embereket,hogy nem mondjuk meg nekik az igazságot illetve hagyjuk sötétségben őket,nem mindig készakarva,hisz nekünk is ezt tanították,mi csak tovább adjuk. Ilyen például a bűntudat keltés. Az olyan dolgokba beleráncigálni Istent amihez nincs köze,mint pl. az önkielégítés bűn,mert mint írtátok:”Uram ha szeretnéd, őszintén lemondok az önkielégítésről” Ha egy igazi keresztény vagy és ezt bűnnek tartod,akkor bár nem az életet veszed el mástól de a bűntudatoddal a lelked élet erejét gyilkolod meg,újra és újra.
    Lehetőség szerint ne gyilkoljunk másokat de magunkat sem.