2019. 12. 21.

Tényleg modern vagy?

Tudatos és sajnos eredményes folyamatoknak köszönhető, hogy mára sok keresztény érték szembe lett állítva a korral, mintha egy régi világ letűnt eszménye lenne. Pedig ha ezeket a tartóoszlopokat kivesszük, akkor megsebzett családokat, kiégett embereket és jövőkép nélküli fiatalokat találhatunk. Ahelyett, hogy ezt szóvá tennénk gyakran inkább hallgatunk, és a keresztényi szeretet átcsap oda, hogy mi magunk is elfogadjuk: modernnek lenni azt jelenti, hogy nem vagy hívő. Pedig ez egy hazugság.

A héten egyik kedves ismerősömmel izgalmas beszélgetésbe – néha vitába – keveredtünk: volt szó Istenről, hitről, életvédelemről – minden rázós témát érintettünk.  Eszmecserénk végefelé, ez az egyébként általam nagyon kedvelt személy a következőt mondta: “az a baj, hogy amiről te beszélsz, az nem modern, és te sem tudsz modernül gondolkodni”. Ez a mondat arra sarkalt, hogy néhány dolgot tisztázzunk:

  • Ha a szüleidnek visszaszólsz és semmibe veszed őket, akkor nem modern vagy, hanem tiszteletlen.
  • Ha megcsalod a házastársadat, akkor nem modern vagy, hanem hűtlen. 
  • Ha támogatod  az abortuszt, akkor nem modern vagy, hanem véleményeddel ártatlan emberek életét veszélyeztetheted.
  • Ha az eutanáziát támogatod, akkor nem modern vagy, hanem az emberi élet szándékos kioltásával értesz egyet.
  • Ha szerinted a pornó támogatandó, akkor nem modern vagy, hanem hozzájárulsz, hogy elterjedjen a szexuális erőszak és egy darab tárgynak tekintsék az embereket.
  • Ha szerinted a szexualitásnak nem szabad korlátot szabni, akkor nem modern vagy, hanem a későbbi boldog házasságodat veszélyezteted.
  • Ha te csak azért nem hiszel Istenben, mert szerinted ez az egész középkori, akkor nem modern vagy, hanem elzárod magadtól a lehetőséget, hogy megismerd, aki téged megteremtett.

Köszönjük, de elég abból, hogy a “modern” szó szembe lett állítva mindazzal, amit egy keresztény értékesnek és fontosnak tart. Hogy korral való haladásnak gondoljuk azt, ami elemi erővel szedi szét a társadalmat.

hirdetés

Korunk legnagyobb hazugságának tartom, hogy az élettel teljesen összeegyeztethetetlen dolgokat emeltek fel egyesek “értéknek”, miközben mi arra lettünk kárhoztatva, hogy régimódinak érezzük magunkat, csak azért mert fontos számunkra az élet, a család – és Isten. 

Kiállni az élet mellett, felszólalni a szexuális rabszolgaság ellen, fontosnak tartani olyan értékeket, mint a hűség vagy az erkölcs nem lehet régimódi és elavult.  

És ez akkor is igaz, ha egyre kevesebben gondoljuk így. 

Martí Zoltán

Martí Zoltán
hirdetés

2 hozzászólás

  • Válasz Szilágyi József 2019. 12. 21. 16:27

    Nekem is mondták már: “Haladni kell a korral!”
    Azt válaszoltam: ezzel a korral nem akarok együtt haladni.

  • Válasz Ben 2019. 12. 22. 18:15

    Nem vagy modern, kedves Zoltán?
    Én sem.

    Mire gondolt a “modern” alatt az érintett ember? Sejtésem szerint pontosan azt amiről a Biblia úgy beszél mint a “világ barátsága”. Ebből kifolyólag nevezhetnek bárminek bármilyen jelzővel, elferdítve annak a szónak valódi jelentését csak azért, hogy elmondják mi a baj velem/velünk. Nem vagyok modern. Nem vagyok trendi. Nem vagyok megalkuvó. A rosszat rossznak, a jót pedig jónak nevezem. Ez nem tetszik a világnak, mert a világ ura a hazugság.
    A világ a vesztébe rohan, és nekünk nem is az a dolgunk, hogy a világot megmentsük, hanem az embereket kimentsük a világból, addig amíg van rá lehetőségünk.

    Az emberek szívének állapota egyre rosszabb és rosszabb az utolsó időkben, eldeformált gondolkodásmódok szüleménye az amikor a rosszat jónak nevezzük (minden amiről a Biblia világosan és egyértelműen kimondja: rossz). Amikor magyarázni kell az embereknek alapvető velünk született morális igazságokat, mert a saját lelkiismeretük már annyira eldeformált, hogy képtelenek különbséget tenni a rossz és jó között; mindenhol, ahol az Igazság egyre irritálóbbá válik az embertömegek fülének. Mikor az abortuszt alig merjük gyilkosságnak nevezni, mert ez bántja valakiknek, csoportoknak, társulásoknak a fülét. Mikor mindazokat akik támogatják az abortuszt, alig merjük a gyilkosoknak és cinkosaiknak nevezni, nehogy megbántsuk őket. Amikor a pornóipart nem szórakoztató médiának, hanem emberkereskedelmi “iparnak”, embermegrontó tevékenységnek nevezzük, akkor félhetünk, nehogy valaki megharagudjon, mert sértőt mondtunk. Amikor mindenféle eltorzult bibliaellenes szexuális viselkedésre/magatartásformára kimondjuk, hogy rossz, akkor prűdnek, homofóbnak, beszűkült gondolkodásúnak neveznek. Amikor azt mondjuk, hogy szeresd ellenségedet, ahelyett, hogy gyűlölködnél és bosszút gyakorolnál, idiótának és nyámnyilának titulálnak.
    Kik? A világ. A magukat MODERN-nek nevező emberek, akik tudatosan vagy tudtukon kívül hozzájárulnak a Gonosz hatalmi rendjének végeleges kibontakozásához, amely megíratott, hogy végleges bukásra van ítélve. Számomra egy a fontos, az Igazság szemben áll a Hazugsággal. Az Igazság pedig már győzött. És egyedül az Igazság (Jézus Krisztus) tud kimenteni a világból a szeretete által.
    “Ne szeressétek a világot, se azokat, amik a világban vannak. Ha valaki a világot szereti, nincs meg abban az Atya szeretete.
    Mert mindaz, ami a világban van, a test kívánsága, és a szemek kívánsága, és az élet kérkedése nem az Atyától van, hanem a világból.” (1Ján 2:15-16)
    A Jakab 4. levele pedig még egyértelműbben fogalmaz, hogy “nem tudjátok-é, hogy a világ barátsága ellenségeskedés az Istennel?”
    “Tudjuk, hogy Istentől vagyunk, és az egész világ a gonoszságban vesztegel.
    De tudjuk azt is, hogy az Isten Fia eljött, és értelmet adott nékünk arra, hogy megismerjük az igazat, és hogy mi az igazban, az ő Fiában, a Jézus Krisztusban vagyunk. Ez az igaz Isten és az örök élet.” (1Ján 5:19-20)