2024. 09. 16.

„Életvédőként mi értjük meg legjobban annak a nőnek a fájdalmát, aki az abortusz mellett döntött” – interjú Pontifex Sárával

Pontifex Sári életpárti aktivistaként számos tévhitet cáfolt tudományos érvekkel, melyeket olvasva rájöhetünk, mennyire keveset tudunk az abortuszról, és milyen könnyen bedőlhetünk a demagóg abortuszpárti hangoknak. Sári – aki a Fiatalok az Élet Szolgálatában tagja, a Mindenki Születésnapja szóvivője és az Egy Élet YouTube-csatorna nemzetközi referense – azt is elárulta, hol és hogyan képviselhetjük szeptemberben azokat a társainkat, akiknek soha nem volt születésnapja, de ünnepelhetjük is egyben, tortával a kezünkben az élet értékességét.

Naponta 120 ezer abortuszt végeznek világszerte. Ér bármit életpártinak lenni ekkora ellenszélben?

A legsokkolóbb az, hogy világszinten ez az első számú halálozási ok. Évente több mint 40 millió abortuszt végeznek. Hazánkban naponta 58 gyermek életét oltják ki. Ez az első számú emberjogi kérdése korunknak – részben azért, mert túl sokan toleráljuk; ha többen mondanánk azt, hogy ennek nem kell, de nem is szabad így lennie, akkor igenis változtathatnánk. A rabszolga-kereskedelemnek és a holokausztnak is vége lett.

Az abortusz helyrehozhatatlan, az az ember meghalt. Keresztényként viszont igenis hisszük, hogy van megbocsátás, a Jóistenhez bármikor fordulhatunk bocsánatkérésünkkel. Nem hívőknek is üzenném, hogy van gyógyulás egy abortusz után is, például a Ráhel Szőlőskertje szervez gyógyuló hétvégéket.

Hogyan lett a hivatásod az élet védelme?

14 éves koromban egy középiskolai órán írnom kellett egy fogalmazást egy megosztó témában, az abortuszt választottam. A kutatás során

megtudtam, mi is valójában az abortusz, mit tesz a gyermekkel – és ez a szívem mélyéig hatolt.

Azóta olvasok erről, és különböző életvédő tevékenységeimmel sikerült becsatlakoznom a magyar életvédő mozgalomba.

Hogy zajlik egy abortusz a gyakorlatban?

Az 1. trimeszteres abortusznál kitágítják a méhnyakat és egy műanyag csövet helyeznek a méhbe, amit egy vákuumgéphez csatlakoztatnak – ez egy otthoni porszívónál tíz-hússzor erősebb -, és gyakorlatilag az erős szívóhatás darabokra tépi a babát, beszívja a csőbe, bekerül a vákuumgépbe. A legtöbb ember megdöbben, amikor szembesül az abortusz erőszakos valóságával.

Abortuszpárti vélekedések szerint, a méhen belül még nem tekintendő a magzat legitim emberi életnek.

A két fő kérdés az: kit abortálnak és hogyan? Tudjuk, hogy minden esetben egy gyermekről van szó. Sokan azt mondják, nem tudjuk, hogy mikor kezdődik az emberi élet, a magzat a nő teste, csak egy sejtcsomó. Ez nem igaz. A Chicagói Egyetem felmérése kimutatta, hogy

a biológusok 95%-a egyetért abban, hogy a fogantatással kezdődik az emberi élet – és ez nem egy életpárti felmérés volt.

Utána nagyon gyorson fejlődik: háromhetesen elkezd dobogni a szívkezdemény, a nyolcadik hét körül már agyhullámok is kimutathatóak, ökölbe szorítja a kezét, szopja az ujját a baba.

Milyen fizikális és lelki következményei vannak az abortusznak az édesanyára nézve?

Akár a méh vagy méhnyak átlyukasztásával járhat, ami a közeli véredényeknek, a húgyhólyagnak, a beleknek a sérülését okozhatja. Későbbi terhességeknél magasabb az esélye a koraszülésnek vagy vetélésnek. Mentális szempontból pedig – a Brit Pszichiátriai Folyóirat tanulmánya igazolja – abortusz után 81%-kal nő az esélye annak, hogy mentálhigiénés probléma lép fel a nőknél. Látjuk, hogy nagyon mélyen megsebzi a nőket az abortusz, de szerencsére vannak szervezetek, akik az ő gyógyulásukban segítenek.

Milyen érvényes választ adhat egy életpárti ember akkor, ha az érintett kismama erőszak áldozata lett, vagy a gyermeke beteg, kiskorú az édesanya, és esetleg elhagyta a párja is?

Vegyük a nemi erőszakot. Az kell, hogy legyen a fókuszunk, hogy valóban segítséget kapjon a nő ebben a borzalmasan nehéz és sötét helyzetben, akár szakember által is. Nagyon tragikusnak találom, hogy az emberek rögtön arra terelik a teherbe esett nőt, hogy minél előbb szakítsa meg azt, ahelyett, hogy tényleges támogatást nyújtanának. Nem mutat rá a társadalom, hogy valójában az abortusz új, mély sebet okoz a már meglévő, az erőszak mellé. És azt is meg kell kérdeznünk, hogy igazságos-e az ártatlan gyermek életét kioltani az édesapja bűntettéért?

Szóval azt mondod, hogy az abortusz valójában egy krízis felületes kezelése egy erőszakot követően is. De változna-e a véleményed, ha te lennél annak a megerőszakolt nőnek a helyében?

Mivel szembesültem az abortusz valóságával, tudom, mit tesznek – láttam abortált gyermekek képeit, beleégett a retinámba -, így ezt semmivel nem tudom indokolni.

Magyarországon bizonyos keretek és indoklások mellett kérvényezhető az abortusz. Ha dönthetnél, betiltatnád, vagy te is reális veszélynek tartod, hogy a tiltás következtében az illegalitás, a saját egészségükre még inkább veszélyes abortusz-alternatívák felé fordulnának a nők?

Ez is egy gyakori félreértés, sokan mondják, hogy ha betiltjuk az abortuszt, semmi sem fog változni, csak veszélyes, illegális abortuszokhoz fognak folyamodni. De az igazság az, hogy a Journal of Law and Economics tanulmánya kimutatta: azokban az országokban, ahol gyakorlatilag be van tiltva az abortusz, 5% az abortusz rátája azokhoz az országokhoz képest, ahol kérésre elérhető. A magzatnak is jogot kellene biztosítani az élethez, hogy a törvény elismerje és védje. Hiszen világosan láthatjuk, hogy az abortusztörvényi szigorítások életeket mentenek. Prioritás kell legyen, hogy segítsünk a várandós édesanyáknak. Azt gondolom, ha a magzatgyermekről és az abortusz valóságáról a magyar társadalom megkapná a szükséges információt és könnyen hozzáférhetővé tennénk, hogy hol kaphatnak segítséget a krízisterhesek, akkor én meglépném a magzatgyermekek teljes védelmét.

Fotó: Bodó Boglárka

Ha valaki kiskorúként terherbe esik, gyakran megveti a környezete, ferde szemmel néznek rá az utcán, megvan róla a véleményünk.

Egészen döbbenetes, hogy egy olyan társadalomban élünk, ahol teljesen legális és rendben van egy ártatlan emberi életet kioltani, viszont lenézzük azt a nőt, aki igent mond a gyermekére. Ítéletet mondani mások felett soha nem a mi dolgunk, az a Jóisten feladata. Életvédőként mi értjük meg legjobban annak a nőnek a fájdalmát, aki az abortusz mellett döntött, mert tudjuk, mit veszített.

Az abortusz mára iparággá fejlődött. A profitféltés lehet az életvédelem kerékkötője?

Amerikában például ez kétségtelenül így van. Magyarországon ez kicsit máshogy működik. Viszont nálunk tb-támogatott az abortusz, csak egy egészen jelképes összeget kell fizetniük a nőknek. Egyszerűen

megmagyarázhatatlan és aggályos, hogy egy nem egészségügyi beavatkozást a tb támogat.

Vagyis nem minden esetben egészségügyi beavatkozás…

Térjünk ki erre, mert ez is egy gyakori félreértés. Az abortusz soha nem egészségügyi beavatkozás!

Olyan helyzetben sem, amikor az édesanya élete veszélyben forog, ha tovább hordja a magzatot?

Amikor az anya élete veszélyben forog, a gyermeket korábban világra hozzák, vagy a szülés beindításával, vagy császármetszéssel. Utána a babát ott várja a koraszülött intenzív osztályos csapat. A szándék is más, mint az abortusznál – a baba és az anya elválasztása, nem pedig a baba életére törünk; és maga a beavatkozás is más, miközben egy abortusz elvégzése – egy előrehaladott terhességi fázisban – tovább tart, mint világra hozni a gyermeket. Ezek az életveszélyes helyzetek pedig a 24. hét után szoktak jelentkezni. Mert pusztán ahhoz, hogy kitágítsák a méhnyakat, 2-3 nap szükséges.

Tehát azzal az erővel már meg is szülhetné?

Igen, de helyette a babának – nagy dózisú digoxinnal – szívmegállást okoznak, meghal és utána még 2-3 napig hordja a nő a holt gyermeket, amíg kitágul a méhnyaka. És végül ő is megszüli, csak a halott gyermekét. Szemben a császármetszés 25-30 percével, nem az abortusz ment életet vészhelyzetben.

Fotó: Fiatalok az Élet Szolgálatában, Facebook-oldal

Úgy hallottam, ha valaki kedvet kapott kiállni az élet értékessége mellett, éppenséggel tudsz ajánlani neki egy klassz programot.

Lesz egy nagyszabású életvédő sétánk, amelynek neve: Mindenki Születésnapja. Egyrészről szeretnénk az abortusz témájában pontos információt adni a magyar lakosságnak, akik ezt megérdemlik. Másrészről pedig párbeszédet is szeretnénk indítani azokkal, akik nem értenek velünk egyet, és építeni egy olyan Magyarországot, ahol minden emberi életet védünk és valódi segítséget nyújtunk az édesanyáknak és a családoknak. Ezen a felvonuláson – ami Budapesten az Erzsébet térről indul szeptember 21-én, szombaton délután 2 órakor – szeretnénk kiállni azokért, akik nem állhatnak ki magukért. A gyermekekért, akiknek az élete kockán forog, akiket nem véd a törvény. De ez egyben örömteli születésnap-ünneplés is lesz, az életért. Hiszen minden emberi élet értékes, hihetetlen lehetőségek vannak benne – függetlenül attól, hány éves, meddig fog élni, mennyire egészséges; ő úgy, ahogy van, jó! Sokan meg fognak lepődni, hogy mennyien vagyunk, akik ezt valljuk. Az emberi életet szeretnénk megünnepelni, olyan dolgokat pedig ellenzünk, ami az emberi élet ellen tör.

Kik támogatják az ügyet?

Védnökeink Földi-Kovács Andrea, Keresztes Ilona, Frivaldszky Edit és Móczár Gábor. Nagyköveteink – többek között – Lackfi János, Szalóki Ági, Zámbori Soma és Dr. Csókay András.

Mire számíthatnak a résztvevők?

Nemcsak felvonulás, élő zene, inspiráló felszólalások, tanúságtételek lesznek, hiszen nem lehet születésnap torta nélkül! Tortázzunk együtt a végén, mindenkit szeretettel várunk!

Gál Petra Júlia

 

Segítség krízisterhes kismamáknak: egyuttazeletert.org

Borítókép - Fotó: Bodó Boglárka
Gál Petra Júlia Interjú
hirdetés