2024. 09. 02.

“Imádkozunk” – a mennyországról is szól a Coldplay legújabb slágere

A Coldplay legújabb slágere egy keresztény dal is lehetne akár. “We pray”, azaz “Imádkozunk” – ezt hirdeti a világhírű zenekar.

Kevés olyan ember akad ma Magyarországon, sőt akár a világban is, aki ne hallott volna még a Coldplay nevű együttesről. A többszörösen Grammy díjas banda a londoni (University College) egyetemről indult, majd a 2000-es évek elején, a „Yellow” c. dalukkal váltak ismerté. A zenekar sikerességét bizonyítja, hogy immár több, mint húsz éve a zeneipar élvonalában vannak, szinte minden koncertjükön telt ház előtt játszhatnak. A négy tagú együttes idén nyáron Magyarországon adott nagyszabású tripla koncertet.

A profi hangszerelésen és a zseniális, tömegeket megmozgató előadásmódon túl, a Coldplay szövegeinek mondanivalója mellett sem mehetünk el szó nélkül. Dalaik főleg a szeretet, szerelem, csalódás és a társadalmi kérdések körül forognak, azonban kiemelkedő szerepet kap náluk a spiritualitás is. A sorok között olvasva több helyen fedezhetünk fel Bibliai utalásokat, kereszténységre vonatkozó jelképeket. (lásd, Viva La Vida, When I Need A Firend, Church stb.)

A napokban jött ki a legújabb daluk, „We pray” címmel, melyet a britt rapper, Little Simz, a nigériai Burna Boy, a palesztin származású Elyanna és az argentin TINI közreműködésével készítettek el.

Imádkozom, hogy ne adjam fel, imádkozom, hogy a legjobbat hozzam ki magamból. – Így kezdődik a dal, amely a Coldplay valaha volt leginkább keresztény hangvételű dala.  Az együttes új zenéjében sok más korábban kiadott művükhöz hasonlóan, találhatjuk magunkat szembe nagyon komoly társadalmi problémákat, ilyenek például:

We’ll be singin’ ‘Baraye”( Baraye-t fogunk énekelni) – mely sor, a Baraye című Iránban himnusszá vált dalra utal. A Baraye története, ahhoz a 22 éves lányhoz kapcsolódik, akit azért öltek meg, mert nem helyesen viselte a hidjabját.

A dal említést tesz arról, a Virgilio Mendezről is, akit egy rendőr meggyilkolásával vádoltak, azonban mára a vádakat ejtették. (Imádkozom, hogy Virigilio nyerjen)
Továbbá fellelhetünk a dalban utalást a testképzavarra (imádkozom, hogy amikor tükörbe néz, egy királynőnek lássa magát), és a szorongásra is.

Chris Martin ismét elénk tárja, csupán csak egy szeletét a 21. század aktuális problémáinak, s azon túl, hogy minderre felhívja a figyelmet, a középpontba az ima szerepét állítja.

Minden lélegzetvétellel imádkozunk, ha a halál árnyékának völgyében vagyok is. – hallhatjuk rögtön a második verzében. Nem szokatlan a Coldplaytől, hogy a Szentírásból vesznek át sorokat, itt most a 23. Zsoltár egy mondatát használták fel.

És imádkozunk,
Tudom, hogy valahol a Mennyország vár,
És imádkozunk,
Tudom, hogy van valahol, valami csodálatos
. – hangzik el a refrénben a mennyország utáni vágyakozás.

Mindezen sorok ellenére azt gondolom, hogy a dalnak azon túl, hogy van egy természetes keresztényi üzenete, nem célja a túláradó dicsőítés. Sokkal inkább rámutat az egymásra való odafigyelés fontosságára, hogy ne hagyjuk magára a szenvedőt, ha ”csak” imáinkkal is, de segítsük embertársainkat.

Jogosan merülhet fel bennünk a kérdés, vajon a Coldplay egy keresztény együttes lenne-e?

Erre a feltevésre fekete-fehér választ nem tudunk adni. Azt tudjuk, hogy Chris Martin, a zenekar frontembere, egyben a dalszövegek szerzője is, keresztény neveltetésben részesült, innen fakadhat hát a spiritualitás iránti vonzalma, azonban a többi zenész vallási életéről/ hátteréről sokat nem tudunk.

A zenekar tagjainak hitbeli elköteleződése nem ismert, azonban néhány daluk egyértelmű üzenetként tud szolgálni a halló fülek számára. Úgy gondolom, szinte az összes szerzeményükről elmondhatjuk, hogy középpontba, az egymás felé fordulást, az elfogadást és a békére való törekvést állítják. Napjainkban figyelemreméltó, hogy a világ zenei palettáján, egyre gyakrabban és nyíltabban jelennek meg a keresztényi tartalommal rendelkező hangok…

                                                                                                                      Németh Letícia

A cikk a Premier Christianity írása alapján készült.

Borítókép - Fotó: ID 185498556 © Fabio Diena | Dreamstime.com
Zenék
hirdetés