2024. 08. 22.

A példaképek köztünk járnak – Ivan Rakitić Međugorje-ban tett tanúságot családjával együtt

A napokban a horvát válogatott labdarúgó, a Barcelona egykori focistája, Ivan Rakitić  tett tanúságot hitéről és Istenhez fűződő viszonyáról családjával együtt Međugorje-ban. A képsorozat sokaknak nagy örömet szerzett, de voltak, akik kritikus hozzászólásokkal illették az ismert labdarúgót. 

A példaképek köztünk járnak, csak mi nem mindig vesszük észre.

Ivan Rakitić – aki a Barcelonával többek között négyszer nyert spanyol bajnokságot, valamint a Bajnokok Ligáját és az Európa Ligát is elhódította-, a közösségi oldalán, amelynek több, mint 17 ezer követője van, tett közzé fotókat Bosznia-Hercegovinából. A képeken az  látható, hogy feleségével és két lányával együtt zarándokoltak el Međugorje-ba, a Béke Királynőjéhez.

hirdetés

Mindig fontos számunkra egy-egy olyan példakép, akikre büszkén felnézhetnek gyermekeink és mi magunk is, ez különösképpen igaz olyan ismert személyiségekre, akik bátran tesznek tanúságot Istenbe vetett hitükről. Mert nem mindegy, hogy a közösségi oldalak felületein mit látunk, milyen tartalmak jönnek velünk szembe.

A nagyvilági élvezetek és ehhez hasonló torz képek helyett mélyen érintő és elgondolkodtató, tanúságtevő tartalmak kellenek.

Ivan Rakitić fotói erről tanúskodnak, együtt a családjával szeretetben, Szűz Mária előtt térdelve: egészen felemelő érzés ezt látni. Persze sokan zarándokolnak el Međugorje-ba, de amikor egy sokak számára ismert ember tesz ehhez hasonlót, arra azonnal felfigyelünk.

A horvát focista példát mutat a sport területén számtalanszor, amikor pályára lép, most pedig a hitéről és a család fontosságáról is tanúságot tett. A labdarúgó és felesége korábban a tizenharmadik házassági évfordulójukat is Međugorje-ban ünnepelték. Luxushotel és egzotikus város helyett, egy zarándokhelyen ünnepeltek együtt a lányaikkal. A feleség a következőt írta a közösségi oldalán az évfordulós képük alá:

,,13 éve úgy döntöttünk, hogy soha nem válunk el egymástól. Szeretlek, életem.”

Ahogyan a család egymás kezét fogva áll a Béke Királynője előtt, az mindannyiunk számára egy útmutatás. Fontos, hogy mit tanítunk és adunk át gyermekeinknek, mit látnak már fiatal korukban a szülőktől.

Ezért egészen felemelő látni Ivan Rakitić kereszt előtt térdelő kislányát, aki épp Jézus Krisztus lábát csókolja.

Mennyire jellemző a korunkra, hogy alig vesszük észre ezeket a csodálatos dolgokat. Természetesen Ivan Rakitić Međugorje-ben készült fotói alatt is sokan kritikus és bántó dolgokat fogalmaznak meg. Azt kifogásolják, hogy a felesége öltözéke nem megfelelő a helyhez. Mert mi magunk is sajnos sokszor esünk abba a hibába, hogy a szép felismerése helyett mindenbe belelátunk valami rosszat. Mindenben találunk valami hibát, mert a 21. század embere már csak ilyen.

Mintha belénk lenne kódolva az állandó kritizálásra való hajlam.

Pedig az ilyen példaértékű dolgok felett meg kell állnunk, mélyen magunkba nézni és átgondolni, hogy egy zarándokhely meglátogatása közösen a családdal, vagy pedig inkább egy ötcsillagos hotel all inclusive ellátással a fontosabb? Az utóbbinál jól lakhat a test, az előbbinél pedig a lelkünk és szívünk gazdagodik Isten szeretetével és irgalmával.  

Te melyiket választanád?

Borítókép - Fotó: Ivan Rakitić Facebook oldala
Habodász István
hirdetés